Zandsurfen op de hoogste duinen ter wereld

Zin in zandsurfen? Ga dan naar Ica in het zuidwesten van Peru, waar de hoogste zandduinen ter wereld opdoemen. Sandboarding is er intens populair.

Door Paul Römer
De zandduinen van Peru.
De zandduinen van Peru.
Foto door PROMPERÚ

Wandelen naar Machu Picchu, varen over de Amazone, klimmen in het Andesgebergte: ziehier Peru’s grote aantrekkingskracht op liefhebbers van adventure travel. Toch ontbreekt er een inmiddels populaire aanleiding voor een bezoek aan het land van de Inca’s: zandsurfen bij Ica.

Las Dunas

Tussen het Andesgebergte en de pacifische kust van Peru liggen Las Dunas. Met een hoogte van soms meer dan 2000 meter bieden deze adembenemende zandduinen bij de stad Ica misschien wel de beste afdalingen voor zandsurfers. Het gebied stond al bekend om de prachtige stranden en de mysterieuze Nazca-lijnen, maar de uitgestrekte duinen geven het extra waarde.

Foto door Olivier Renck

Lokale helden

Ook de inwoners van Ica hebben dat inmiddels ontdekt. Gekleed in korte broek, T-shirt, wandelschoenen en met een veiligheidsbril op trekken de jonge Peruvianen naar ’s werelds hoogste duinen. Daar binden ze hun boards onder en glijden de korrelige hellingen af.

Jonge Peruviaanse zandsurfers.
Foto door Olivier Renck

Ideale omstandigheden

Ica, met een gemiddelde temperatuur van 20 °C en nauwelijks een druppel regen, biedt het hele jaar door de beste omstandigheden voor deze sport, die elk jaar en wereldwijd door steeds meer mensen wordt beoefend. Landen als Australië, Japan, Libië, Chili en Zuid-Afrika lokken zandsurfers naar hun duinen.

Foto door Olivier Renck

Zacht als poedersneeuw

Wie de duinen in verschillende landen met elkaar vergelijkt, zal ontdekken dat ze variëren in omvang, vorm en karakter – afhankelijk van windkracht, windrichting en de samenstelling van het zand. In de Sahara, bijvoorbeeld, stuift het zand doorgaans in één richting waardoor ’s werelds grootste woestijn langzaam opschuift. Maar in de Icawoestijn waait de wind uit alle hoeken, met als gevolg extreem hoge en steile hellingen, hard als ijs en zacht als poedersneeuw. Ideaal voor zandsurfen.

Het zachte zand in de Icawoestijn is ideaal om te zandsurfen.
Foto door Olivier Renck

Bereid je voor

Zeker, je kunt eenmaal in Peru op goed geluk met je board naar de Ica-duinen rijden, maar wie beter voorbereid op weg wilt gaan, kan terecht op de website van Peru Travel.

Foto door Olivier Renck
Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Peru
Reizen naar Peru: 5 praktische vragen
Peru
Avontuurlijk overnachten in Peru
Reizen
Hoe kook je een piranha? Dit leerde Gordon Ramsay tijdens de opnames van Uncharted
Reizen
Zo gaat reizen eruitzien in 2019
Bruggen
Deze hangbrug is gemaakt van gras

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.