Zandsurfen op de hoogste duinen ter wereld

Zin in zandsurfen? Ga dan naar Ica in het zuidwesten van Peru, waar de hoogste zandduinen ter wereld opdoemen. Sandboarding is er intens populair.

Door Paul Römer
De zandduinen van Peru.

Wandelen naar Machu Picchu, varen over de Amazone, klimmen in het Andesgebergte: ziehier Peru’s grote aantrekkingskracht op liefhebbers van adventure travel. Toch ontbreekt er een inmiddels populaire aanleiding voor een bezoek aan het land van de Inca’s: zandsurfen bij Ica.

Las Dunas

Tussen het Andesgebergte en de pacifische kust van Peru liggen Las Dunas. Met een hoogte van soms meer dan 2000 meter bieden deze adembenemende zandduinen bij de stad Ica misschien wel de beste afdalingen voor zandsurfers. Het gebied stond al bekend om de prachtige stranden en de mysterieuze Nazca-lijnen, maar de uitgestrekte duinen geven het extra waarde.

Lokale helden

Ook de inwoners van Ica hebben dat inmiddels ontdekt. Gekleed in korte broek, T-shirt, wandelschoenen en met een veiligheidsbril op trekken de jonge Peruvianen naar ’s werelds hoogste duinen. Daar binden ze hun boards onder en glijden de korrelige hellingen af.

Jonge Peruviaanse zandsurfers.

Ideale omstandigheden

Ica, met een gemiddelde temperatuur van 20 °C en nauwelijks een druppel regen, biedt het hele jaar door de beste omstandigheden voor deze sport, die elk jaar en wereldwijd door steeds meer mensen wordt beoefend. Landen als Australië, Japan, Libië, Chili en Zuid-Afrika lokken zandsurfers naar hun duinen.

Zacht als poedersneeuw

Wie de duinen in verschillende landen met elkaar vergelijkt, zal ontdekken dat ze variëren in omvang, vorm en karakter – afhankelijk van windkracht, windrichting en de samenstelling van het zand. In de Sahara, bijvoorbeeld, stuift het zand doorgaans in één richting waardoor ’s werelds grootste woestijn langzaam opschuift. Maar in de Icawoestijn waait de wind uit alle hoeken, met als gevolg extreem hoge en steile hellingen, hard als ijs en zacht als poedersneeuw. Ideaal voor zandsurfen.

Het zachte zand in de Icawoestijn is ideaal om te zandsurfen.

Bereid je voor

Zeker, je kunt eenmaal in Peru op goed geluk met je board naar de Ica-duinen rijden, maar wie beter voorbereid op weg wilt gaan, kan terecht op de website van Peru Travel.

Lees meer