Skip to Content

Belize, het geheim van Midden-Amerika

Fotograaf Raymond Rutting ging in opdracht van Traveler naar Belize. Reis met hem mee door het land van de Maya’s en de Great Blue Hole.
door Paul Römer
De Great Blue Hole een 130 meter diepe onderwatergrot is een van de vele highlights in het Barrirerif van Belize na dat van Australi het grootste koraalrif ter wereld De onderwatergrot die op Unescos werelderfgoedlijst voorkomt is een populaire attractie onder duikers sinds filmmaker JacquesYves Cousteau begin jaren 70 met zijn schip Calypso er de diepte kwam opmetenpinterest icon
Raymond Rutting
Advertentie - Lees hieronder verder
1
Meisjes springen in het water bij Rio On Pools een onder locals populaire plek voor een gezinsuitje in het Mountain Pine Ridge Forest Reserve
Raymond Rutting
Meisjes springen in het water bij Rio On Pools, een onder locals populaire plek voor een gezinsuitje in het Mountain Pine Ridge Forest Reserve.
2
Toeristen beklimmen de trappen van een ruim veertig meter hoog complex van paleizen tempels en woningen in Caracol ooit een Mayametropool in de heuvels van westelijk Belize Caracol werd al in 600 vChr bewoond maar groeide pas later  in de Klassieke Periode in de geschiedenis van de Mayabeschavingtussen 250 en 900  uit tot een van de grootste steden in de precolumbiaanse wereld met naar schatting 100000 inwoners De Mayas noemden het bouwwerk op de foto heel toepasselijk Caana Hemelse Plek dicht bij de bovenwereld van hun goden
Raymond Rutting
Toeristen beklimmen de trappen van een ruim veertig meter hoog complex van paleizen, tempels en woningen in Caracol, ooit een Mayametropool, in de heuvels van westelijk Belize. Caracol werd al in 600 v.Chr. bewoond, maar groeide pas later – in de Klassieke Periode in de geschiedenis van de Mayabeschaving,tussen 250 en 900 – uit tot een van de grootste steden in de precolumbiaanse wereld, met naar schatting 100.000 inwoners. De Maya’s noemden het bouwwerk op de foto heel toepasselijk Caana, ‘Hemelse Plek’, dicht bij de bovenwereld van hun goden.
3
Veel toeristen komen naar Belize voor de kust zoals hier bij het Chabil Mar Resort in Placencia een dorpje vol resorts en appartementen aan de Golf van Honduras De eilandjes in deze zee beschikken nauwelijks over comfortabele zandstranden zoals we die kennen uit zeg Aruba maar nodigen wel uit tot snorkelexcursies duiktours zeiltochten en vistripjes
Raymond Rutting
Veel toeristen komen naar Belize voor de kust, zoals hier bij het Chabil Mar Resort in Placencia, een dorpje vol resorts en appartementen aan de Golf van Honduras. De eilandjes in deze zee beschikken nauwelijks over comfortabele zandstranden, zoals we die kennen uit, zeg, Aruba, maar nodigen wel uit tot snorkelexcursies, duiktours, zeiltochten en vistripjes.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
Een opvallende verschijning in het straatbeeld van Belize Mennonieten die zich vervoeren met paard en wagen De Mennonieten zijn een kleine Duitstalige orthodoxchristelijke minderheid die in Belize de landbouw controleert en zo een groot stempel drukt op de economie De mannen dragen een hoed boven hun tuinbroek en overhemd de vrouwen gaan gekleed in een lange rok De minder conservatieven maken wel degelijk gebruik van autos en tractoren Vanwege hun goed arbeidsethos wordt de gemeenschap door de rest van de bevolking zeer gewaardeerd
Raymond Rutting
Een opvallende verschijning in het straatbeeld van Belize: Mennonieten die zich vervoeren met paard en wagen. De Mennonieten zijn een kleine Duitstalige, orthodox-christelijke minderheid die in Belize de landbouw controleert en zo een groot stempel drukt op de economie. De mannen dragen een hoed boven hun tuinbroek en overhemd, de vrouwen gaan gekleed in een lange rok. De minder conservatieven maken wel degelijk gebruik van auto’s en tractoren. Vanwege hun goed arbeidsethos wordt de gemeenschap door de rest van de bevolking zeer gewaardeerd.
5
Houtsnijkunstenaar Eduardo Aerrera toont zijn nieuwste creatie langs de Western Highway bij het plaatsje Unitedville Het dier is een leguaan in Belize ook wel bekend als de jungle chicken Aerrera werkt vooral met kapokhout De kapokboom Ceiba pentandra was de levensboom van de Mayas Hout was de voornaamste reden voor de interesse van de Britten die het gebied in de 17de eeuw koloniseerden
Raymond Rutting
Houtsnijkunstenaar Eduardo Aerrera toont zijn nieuwste creatie langs de Western Highway bij het plaatsje Unitedville. Het dier is een leguaan, in Belize ook wel bekend als de jungle chicken. Aerrera werkt vooral met kapokhout. De kapokboom (Ceiba pentandra) was de levensboom van de Maya’s. Hout was de voornaamste reden voor de interesse van de Britten, die het gebied in de 17de eeuw koloniseerden.
6
De Great Blue Hole een 130 meter diepe onderwatergrot is een van de vele highlights in het Barrirerif van Belize na dat van Australi het grootste koraalrif ter wereld De onderwatergrot die op Unescos werelderfgoedlijst voorkomt is een populaire attractie onder duikers sinds filmmaker JacquesYves Cousteau begin jaren 70 met zijn schip Calypso er de diepte kwam opmeten
Raymond Rutting
De Great Blue Hole, een 130 meter diepe onderwatergrot, is een van de vele highlights in het Barrièrerif van Belize, na dat van Australië het grootste koraalrif ter wereld. De onderwatergrot, die op Unesco’s werelderfgoedlijst voorkomt, is een populaire attractie onder duikers sinds filmmaker Jacques-Yves Cousteau begin jaren ’70 met zijn schip Calypso er de diepte kwam opmeten.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
Belizianen lunchen op het heetst van de dag bij een eettentje in San Pedro op het noordelijk gelegen eiland Ambergris Caye door Madonna ooit bezongen als La Isla Bonita Voor de middelste man staat een flesje hot sauce onmisbaar bij de gerechten in Belize Hoe heter hoe beter Beroemd zijn de habanero pepper sauces van Marie Sharps
Raymond Rutting
Belizianen lunchen op het heetst van de dag bij een eettentje in San Pedro op het noordelijk gelegen eiland Ambergris Caye, door Madonna ooit bezongen als ‘La Isla Bonita’. Voor de middelste man staat een flesje hot sauce, onmisbaar bij de gerechten in Belize. Hoe heter, hoe beter. Beroemd zijn de habanero pepper sauces van Marie Sharp’s.
8
Een verkoopster van groente en fruit in San Pedro Het meeste fruit uit Belize  vooral citrusvruchten  wordt naar Florida gexporteerd
Raymond Rutting
Een verkoopster van groente en fruit in San Pedro. Het meeste fruit uit Belize – vooral citrusvruchten – wordt naar Florida geëxporteerd.
9
The Truck Stop is een hip restaurantje in San Pedro op Ambergris Caye Elke vrachtwagencontainer omgebouwd tot een keukentje of bar kent een eigen thema Zo kun je er Beliziaans of Aziatisch eten of alleen maar ijs
Raymond Rutting
The Truck Stop is een hip restaurantje in San Pedro op Ambergris Caye. Elke vrachtwagencontainer, omgebouwd tot een keukentje of bar, kent een eigen thema. Zo kun je er Beliziaans of Aziatisch eten, of alleen maar ijs.

Home

Dit koraalrif bij Vostok in de Grote Oceaan was ernstig aangetast door opwarming van het zeewater maar herstelde zich binnen vijf jaar De meeste bloemkoolkoralenPocillopora spp stierven af tijdens El Nio van 201516 maar het weelderige koraalgeslacht Montipora bleef gezond en bracht het rif opnieuw tot leven

Kraamkamer van koraal

Aanhoudende moessonregens die door de klimaatverandering nog intenser waren dan normaal zorgden in de zomer van 2022 in heel Pakistan voor zware overstromingen Maanden later staan veel gebieden in het land nog altijd onder water

Klimaatrampen kosten steeds meer geld. Wie moet dat betalen?

In een medisch centrum dat door de hulporganisatie Save the Children in Baidoa wordt gefinancierd houdt Khadijo Ibrahim Abikar 50 haar zwaar ondervoede 2jarige kleindochter Naima Adan Ali in de armen De foto werd genomen op de tiende dag van Naimas behandeling en haar gezondheid ging vooruit We zijn hier vanwege de droogte gekomen zegt Abikar We hebben al ons vee verloren en onze akkers zijn aangetast door de sprinkhanen Vroeger hadden we meer dan 55 geiten en 45 runderen Nu hadden we alleen nog maar kamelen en die geven geen melk omdat ze te weinig voer krijgen

Een fotoverslag van de voedselcrisis in de Hoorn van Afrika

Potgrond wordt gebruikt om zaadjes in te planten en de plantenbakken van mensen met stadstuinen mee te vullen maar draagt door zijn ingredinten enorm bij aan de CO2uitstoot

Van potgrond krijg je vuile handen – letterlijk en figuurlijk

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder