Skip to Content

Fotogalerij: Tips voor betere iPhone-fotografie

door Cotton Coulson
De beste camera is de camera die je altijd bij je hebt luidt het adagium Omdat je je iPhone voor verschillende dingen gebruikt is hij altijd in de buurt om de fotomomenten in je leven vast te leggen vooral de onverwachte Je vergeet niet gauw je telefoon mee te nemen van huis Dat gaat niet altijd op voor gewone cameras Hoewel de kwaliteit van de cameralenzen op telefoons nog niet echt perfect is kun je doordat je altijd een camera bij je hebt fotos nemen en ze vervolgens delen met vrienden en familie of op sociale media Met de camera op je telefoon kunnen je heel intieme en zelfs ontroerende fotos nemen Dat is natuurlijk geweldigOmdat ik mijn iPhone altijd bij me heb was het simpel om deze closeup te nemen van mijn vrouw Sisse Brimberg terwijl ze haar haren wast in een Brussels hotel Ik vind het verbazingwekkend hoe dichtbij je kunt komen met deze camerapinterest icon
Cotton Coulson
1
De beste camera is de camera die je altijd bij je hebt luidt het adagium Omdat je je iPhone voor verschillende dingen gebruikt is hij altijd in de buurt om de fotomomenten in je leven vast te leggen vooral de onverwachte Je vergeet niet gauw je telefoon mee te nemen van huis Dat gaat niet altijd op voor gewone cameras Hoewel de kwaliteit van de cameralenzen op telefoons nog niet echt perfect is kun je doordat je altijd een camera bij je hebt fotos nemen en ze vervolgens delen met vrienden en familie of op sociale media Met de camera op je telefoon kunnen je heel intieme en zelfs ontroerende fotos nemen Dat is natuurlijk geweldigOmdat ik mijn iPhone altijd bij me heb was het simpel om deze closeup te nemen van mijn vrouw Sisse Brimberg terwijl ze haar haren wast in een Brussels hotel Ik vind het verbazingwekkend hoe dichtbij je kunt komen met deze camera
Cotton Coulson
‘De beste camera is de camera die je altijd bij je hebt’, luidt het adagium. Omdat je je iPhone voor verschillende dingen gebruikt, is hij altijd in de buurt om de fotomomenten in je leven vast te leggen, vooral de onverwachte. Je vergeet niet gauw je telefoon mee te nemen van huis. Dat gaat niet altijd op voor gewone camera’s. Hoewel de kwaliteit van de cameralenzen op telefoons nog niet echt perfect is, kun je, doordat je altijd een camera bij je hebt, foto’s nemen en ze vervolgens delen met vrienden en familie of op sociale media. Met de camera op je telefoon kunnen je heel intieme en zelfs ontroerende foto’s nemen. Dat is natuurlijk geweldig. Omdat ik mijn iPhone altijd bij me heb, was het simpel om deze close-up te nemen van mijn vrouw, Sisse Brimberg, terwijl ze haar haren wast in een Brussels hotel. Ik vind het verbazingwekkend hoe dichtbij je kunt komen met deze camera.
2
Gebruik twee handen voor stabiliteitOf ik nou werk in portret of landschapsmodus ik wil de iPhone het liefst met mijn linkerhand vasthouden en de sluiter met mijn rechterduim loslaten Ik kwam er onlangs achter dat de sluiter pas dichtgaat als je je duim van de sluiterknop op het touchscreen haalt Probeer de knop rustig los te laten en kijk of dat goed voor je werkt Ik vind het heel veel uitmaken vooral als je binnen werkt bij weinig of wisselend lichtIk ben altijd op zoek naar interessante patronen en lichtinval en ik zag deze opgestoken hand in de etalage van een winkel in Arles toen we een fotoworkshop gaven in Frankrijk Hier kun je zien hoe goed de camera te gebruiken is bij weinig en wisselend licht
Cotton Coulson
Gebruik twee handen voor stabiliteit. Of ik nou werk in portret- of landschapsmodus, ik wil de iPhone het liefst met mijn linkerhand vasthouden en de sluiter met mijn rechterduim loslaten. Ik kwam er onlangs achter dat de sluiter pas dichtgaat als je je duim van de sluiterknop op het touchscreen haalt. Probeer de knop rustig los te laten, en kijk of dat goed voor je werkt. Ik vind het heel veel uitmaken, vooral als je binnen werkt, bij weinig of wisselend licht. Ik ben altijd op zoek naar interessante patronen en lichtinval en ik zag deze opgestoken hand in de etalage van een winkel in Arles, toen we een fotoworkshop gaven in Frankrijk. Hier kun je zien hoe goed de camera te gebruiken is bij weinig en wisselend licht.
3
Gebruik de digitale zoomfunctie zo min mogelijkIk vind het niet prettig om te werken met de digitale zoomfunctie Die activeer je door op het scherm te tikken om scherp te stellen Dan verschijnt er een vierkant op het scherm waarmee je ook de belichting en witbalans kun aanpassen Ik gebruik de functie soms om een tekst te fotograferen of een referentieopname te maken Maar voor goede fotos gebruik ik de iPhone met de lens in zijn grootste hoek Daardoor denk ik meer na over compositie en houd ik de camera stil Hoe meer je inzoomt hoe groter de kans dat je foto onscherp is door een beweging van de camera Gebruik de camera ook liever niet voor snelle actiefotos of voor sport of natuurfotografie Laten we eerlijk zijn cameras op telefoons kunnen gewoon niet op tegen de betere digitale spiegelreflexcameras Gebruik ze waar ze goed voor zijn om de details van je leven vast te leggen Wees niet bang om dichtbij je onderwerp te komenIk raak altijd gentrigeerd door closeups van gewone dingen zoals dit blad snijbiet dat ik fotografeerde op een markt in het Franse Arles Door het van onderaf terugkaatsende zonlicht lichten de nerven in het blad extra op
Cotton Coulson
Gebruik de digitale zoomfunctie zo min mogelijk. Ik vind het niet prettig om te werken met de digitale zoomfunctie. Die activeer je door op het scherm te tikken om scherp te stellen. Dan verschijnt er een vierkant op het scherm waarmee je ook de belichting en witbalans kun aanpassen. Ik gebruik de functie soms om een tekst te fotograferen of een referentie-opname te maken. Maar voor goede foto’s gebruik ik de iPhone met de lens in zijn grootste hoek. Daardoor denk ik meer na over compositie en houd ik de camera stil. Hoe meer je inzoomt, hoe groter de kans dat je foto onscherp is door een beweging van de camera. Gebruik de camera ook liever niet voor snelle actiefoto’s, of voor sport- of natuurfotografie. Laten we eerlijk zijn, camera’s op telefoons kunnen gewoon niet op tegen de betere digitale spiegelreflexcamera’s. Gebruik ze waar ze goed voor zijn: om de details van je leven vast te leggen. Wees niet bang om dichtbij je onderwerp te komen. Ik raak altijd geïntrigeerd door close-ups van gewone dingen, zoals dit blad snijbiet dat ik fotografeerde op een markt in het Franse Arles. Door het van onderaf terugkaatsende zonlicht, lichten de nerven in het blad extra op.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
Houd je composities simpelGa op zoek naar makkelijk herkenbare patronen als je fotos neemt met je iPhone Alles in het beeld moet bijdragen aan de sfeer en emotie die je wilt overbrengen Herhalende patronen zorgen voor een ritme dat prettig is voor het oog Houd er verder rekening mee dat fotos die je naar een andere telefoon stuurt ook klein worden bekeken Dat is nog een reden om het beeld simpel en strak te houdenDeze foto met een simpel patroon van kopjes en schotels nam ik in een klein restaurant op de landseilanden tussen Zweden en Finland
Cotton Coulson
Houd je composities simpel. Ga op zoek naar makkelijk herkenbare patronen als je foto’s neemt met je iPhone. Alles in het beeld moet bijdragen aan de sfeer en emotie die je wilt overbrengen. Herhalende patronen zorgen voor een ritme dat prettig is voor het oog. Houd er verder rekening mee dat foto’s die je naar een andere telefoon stuurt, ook klein worden bekeken. Dat is nog een reden om het beeld simpel en strak te houden. Deze foto, met een simpel patroon van kopjes en schotels, nam ik in een klein restaurant op de Ålandseilanden, tussen Zweden en Finland.
5
Licht is belangrijk deel IZelfs als je met je iPhone fotografeert kan de kwaliteit van het licht bepalend zijn voor het succes van een foto Zorg bij het maken van een portret dat er geen direct zonlicht in het gezicht van een geportretteerde schijnt Dat zorgt voor harde schaduwen en knijpende ogen Fotograferen in slecht weer kan interessante dingen opleveren maar mijn favoriete licht is bij bewolkt maar helder weer of in open shade of zelfs als het heiig is Om allerlei technische redenen werkt de kleine sensor in de iPhone het best met dit soort lichtDeze prachtige jonge danseres in La Paz in Mexico vond het goed dat ik haar fotografeerde terwijl ze zat te wachten tot ze aan de beurt was tijdens een optreden voor toeristen Doordat ik een goede plek kon vinden om haar te fotograferen waardoor ze niet in de directe zon zat komt haar gezicht net zo mooi uit als het in werkelijkheid is
Cotton Coulson
Licht is belangrijk, deel I Zelfs als je met je iPhone fotografeert, kan de kwaliteit van het licht bepalend zijn voor het succes van een foto. Zorg bij het maken van een portret dat er geen direct zonlicht in het gezicht van een geportretteerde schijnt. Dat zorgt voor harde schaduwen (en knijpende ogen). Fotograferen in slecht weer kan interessante dingen opleveren, maar mijn favoriete licht is bij bewolkt maar helder weer, of in ‘open shade’ of zelfs als het heiig is. Om allerlei technische redenen werkt de kleine sensor in de iPhone het best met dit soort licht. Deze prachtige jonge danseres in La Paz in Mexico vond het goed dat ik haar fotografeerde terwijl ze zat te wachten tot ze aan de beurt was tijdens een optreden voor toeristen. Doordat ik een goede plek kon vinden om haar te fotograferen, waardoor ze niet in de directe zon zat, komt haar gezicht net zo mooi uit als het in werkelijkheid is.
6
Licht is belangrijk deel IIMaar deze foto nam ik bijvoorbeeld weer s ochtends vroeg tijdens een sneeuwbui We hebben de mazzel dat mijn familie een huis heeft op Cape Cod ik ga daar graag naartoe in het laagseizoen Ik sta meestal vroeg op vanwege het licht en die ochtend zag ik de sneeuw vallen en het warme licht dat uit de keuken kwam
Cotton Coulson
Licht is belangrijk, deel II Maar deze foto nam ik bijvoorbeeld weer ‘s ochtends vroeg, tijdens een sneeuwbui. We hebben de mazzel dat mijn familie een huis heeft op Cape Cod, ik ga daar graag naartoe in het laagseizoen. Ik sta meestal vroeg op, vanwege het licht, en die ochtend zag ik de sneeuw vallen en het warme licht dat uit de keuken kwam.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
Wees alert op mooie weerspiegelingenWeerspiegelingen zijn een van mijn favoriete visuele themas Je komt ze overal tegen in plassen ramen spiegels en glimmende voorwerpen Op deze foto genomen in het Franse Arles zorgt het regenwater op een blauw tafeltje voor een bijzonder perspectief en landschapNatuurlijk is het licht in ZuidFrankrijk altijd betoverend vooral in Arles waar we onze National Geographicfotoworkshops geven Door deze weerspiegeling op het tafeltje op ons balkon werden die bekende tinten geel en blauw van de Provence extra geaccentueerd
Cotton Coulson
Wees alert op mooie weerspiegelingen. Weerspiegelingen zijn een van mijn favoriete visuele thema’s. Je komt ze overal tegen, in plassen, ramen, spiegels en glimmende voorwerpen. Op deze foto, genomen in het Franse Arles, zorgt het regenwater op een blauw tafeltje voor een bijzonder perspectief en landschap. Natuurlijk is het licht in Zuid-Frankrijk altijd betoverend, vooral in Arles, waar we onze National Geographic-fotoworkshops geven. Door deze weerspiegeling op het tafeltje op ons balkon werden die bekende tinten geel en blauw van de Provence extra geaccentueerd.
8
Fotografeer mensen of objecten voor een indruk van de schaalHet is altijd handig om te zorgen dat er een persoon of object in beeld is zodat je een indruk kunt krijgen van de schaalSisse Brimbert mijn vrouw en professionele fotografiepartner ging voor deze foto tussen de rotsen staan in de woestijn van Baja California om te laten zien hoe groot ze zijn Ik ben altijd op zoek naar silhouetten om dynamische beelden te kunnen maken
Cotton Coulson
Fotografeer mensen of objecten voor een indruk van de schaal. Het is altijd handig om te zorgen dat er een persoon of object in beeld is, zodat je een indruk kunt krijgen van de schaal. Sisse Brimbert, mijn vrouw en professionele fotografiepartner, ging voor deze foto tussen de rotsen staan in de woestijn van Baja California, om te laten zien hoe groot ze zijn. Ik ben altijd op zoek naar silhouetten om dynamische beelden te kunnen maken.
9
Houd je iPhone droogIk ben al eens een iPhone kwijtgeraakt vanwege een enorme stortbui dus mijn advies is om te zorgen je telefoon beschermd is tegen water en stof Afgelopen zomer zag ik in Visby in Zweden deze hoosbui aan de horizon aankomen Ik heb ervoor gezorgd dat ik mijn fotos al klaar had voordat de eerste druppels vielen Ik heb mijn iPhone nu altijd in een waterdichte hoes van SealLine maar je kunt ook prima een andere goede waterdichte hoes gebruiken
Cotton Coulson
Houd je iPhone droog. Ik ben al eens een iPhone kwijtgeraakt vanwege een enorme stortbui, dus mijn advies is om te zorgen je telefoon beschermd is tegen water en stof. Afgelopen zomer zag ik in Visby in Zweden deze hoosbui aan de horizon aankomen. Ik heb ervoor gezorgd dat ik mijn foto’s al klaar had voordat de eerste druppels vielen. Ik heb mijn iPhone nu altijd in een waterdichte hoes van SealLine, maar je kunt ook prima een andere goede waterdichte hoes gebruiken.
Advertentie - Lees hieronder verder
10
Zoek verrassende spannende standpuntenTijdens mijn fotoworkshops benadruk ik altijd het belang van fotograferen vanuit bijzondere hoeken en perspectieven Dat geldt net zo goed voor fotograferen met een iPhone Zoek een hoog camerastandpunt of juist een laag maar probeer altijd een verassend perspectief te kiezen Bij een bezoek aan de Apple Store op Fifth Avenue in Manhattan zag ik dat de bezoekers zorgden voor een heel dynamisch motief op de doorschijnende trap in de winkelAls je zon soort situatie ziet kun je ook een kort filmpje maken met je iPhone en dat bewerken met iMovie
Cotton Coulson
Zoek verrassende, spannende standpunten. Tijdens mijn fotoworkshops benadruk ik altijd het belang van fotograferen vanuit bijzondere hoeken en perspectieven. Dat geldt net zo goed voor fotograferen met een iPhone. Zoek een hoog camerastandpunt, of juist een laag, maar probeer altijd een verassend perspectief te kiezen. Bij een bezoek aan de Apple Store op Fifth Avenue in Manhattan zag ik dat de bezoekers zorgden voor een heel dynamisch motief op de doorschijnende trap in de winkel. Als je zo’n soort situatie ziet, kun je ook een kort filmpje maken met je iPhone en dat bewerken met iMovie.
11
Zoek naar zacht licht als je portretten maaktIedereen maakt graag portretten van vrienden en familie en de iPhone is daar ideaal voor Door zijn omvang is die niet zo intimiderend als een grote camera of lens waardoor geportretteerden vaak verstijvenOnthoud dat lichtval door een raam bij portretten vaak een zacht en mooi beeld oplevert Dit soort Rembrandtbelichting waarbij je het via een raam binnenvallende licht als belangrijkste lichtbron gebruikt zorgt dat het beeld natuurlijker wordt en dat geportretteerden zich op hun gemak voelenEn laat het niet bij n foto Kom dichtbij met je camera en praat met de geportretteerde terwijl je op zoek gaat naar de goede compositie en uitdrukkingDit is een portret dat ik onlangs maakte van een goede vriend in een klein caf in Kopenhagen Het zachte licht valt van rechts door het raam naar binnen
Cotton Coulson
Zoek naar zacht licht als je portretten maakt. Iedereen maakt graag portretten van vrienden en familie en de iPhone is daar ideaal voor. Door zijn omvang is die niet zo intimiderend als een grote camera of lens, waardoor geportretteerden vaak verstijven. Onthoud dat lichtval door een raam bij portretten vaak een zacht en mooi beeld oplevert. Dit soort Rembrandtbelichting, waarbij je het via een raam binnenvallende licht als belangrijkste lichtbron gebruikt, zorgt dat het beeld natuurlijker wordt en dat geportretteerden zich op hun gemak voelen. En laat het niet bij één foto. Kom dichtbij met je camera en praat met de geportretteerde terwijl je op zoek gaat naar de goede compositie en uitdrukking. Dit is een portret dat ik onlangs maakte van een goede vriend in een klein café in Kopenhagen. Het zachte licht valt van rechts door het raam naar binnen.
12
Wees alert op abstracte fotos en humorSommige van mijn favoriete fotos zijn van die maffe straatkunst die je tegenkomt als je op ontdekking gaat op nieuwe locaties Ga op zoek naar onconventionele beelden bijvoorbeeld met humor schaduwen of spiegelingenHet is zo leuk om een camera bij je te hebben vooral als je wat rondslentert in een stad die je nog niet kent Je weet nooit wat je gaat tegenkomen Deze foto is genomen in Arles in Frankrijk tijdens een kunstfestival waarbij delen van de oude stad waren versierd met werk van kunstenaars
Cotton Coulson
Wees alert op abstracte foto’s en humor. Sommige van mijn favoriete foto’s zijn van die maffe straatkunst die je tegenkomt als je op ontdekking gaat op nieuwe locaties. Ga op zoek naar onconventionele beelden, bijvoorbeeld met humor, schaduwen of spiegelingen. Het is zo leuk om een camera bij je te hebben, vooral als je wat rondslentert in een stad die je nog niet kent. Je weet nooit wat je gaat tegenkomen. Deze foto is genomen in Arles, in Frankrijk, tijdens een kunstfestival waarbij delen van de oude stad waren versierd met werk van kunstenaars.

Fotografie

bijenbal

De voortplanting van een honingloze bij

seizoenen op spitsbergen

Spitsbergen: de snelst opwarmende plek op aarde

2005 arbeiders met plastic overalls en ademhalingsmaskers ter bescherming houden kort pauze terwijl ze gaten boren voor steunstangen in de wankele betonnen sarcofaag een constructie die na de explosie in de haast werd gebouwd om het radioactieve afval van reactor 4 te isoleren hun werk is gevaarlijk de straling is binnen zo hoog dat ze continu hun geigertellers in de gaten moeten houden ze mogen slechts een dienst van 15 minuten per dag draaien

Binnen in de ontplofte reactor van Tsjernobyl

de wadden vanuit de lucht

Zo zag je de Wadden nog nooit

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder