Skip to Content

In beeld: 10-daagse rangercursus in Zuid-Afrika

Reisjournalist Veerle Witte en fotograaf Jasper Doest volgden een 10-daagse rangercursus in het Somkhanda Game Reserve: een klein wildreservaat in Zululand, in het noordoosten van Zuid-Afrika.
door Veerle Witte
Picket Chabwedzeka is een ervaren ranger uit Zimbabwe met een vriendelijk rond gezicht Op jonge leeftijd droomde hij er al van om parkwachter te worden maar hij komt uit een arm gezin dat geen geld had om hem te laten studeren Jarenlang werkte hij daarom als ober in Zimbabwe om geld te sparen dagelijks fietste hij daarvoor 24 kilometer op en neer Met zijn spaargeld en een beurs kon hij uiteindelijk natuurbeheer gaan studeren in Kaapstad Nu traint hij rangers door heel Afrika Zo ookin Somkhanda waar hij deze 10daagse rangercursus heeft opgezetpinterest icon
Jasper Doest
Advertentie - Lees hieronder verder
1
Picket Chabwedzeka is een ervaren ranger uit Zimbabwe met een vriendelijk rond gezicht Op jonge leeftijd droomde hij er al van om parkwachter te worden maar hij komt uit een arm gezin dat geen geld had om hem te laten studeren Jarenlang werkte hij daarom als ober in Zimbabwe om geld te sparen dagelijks fietste hij daarvoor 24 kilometer op en neer Met zijn spaargeld en een beurs kon hij uiteindelijk natuurbeheer gaan studeren in Kaapstad Nu traint hij rangers door heel Afrika Zo ookin Somkhanda waar hij deze 10daagse rangercursus heeft opgezet
Jasper Doest
Picket Chabwedzeka is een ervaren ranger uit Zimbabwe, met een vriendelijk rond gezicht. Op jonge leeftijd droomde hij er al van om parkwachter te worden, maar hij komt uit een arm gezin dat geen geld had om hem te laten studeren. Jarenlang werkte hij daarom als ober in Zimbabwe om geld te sparen, dagelijks fietste hij daarvoor 24 kilometer op en neer. Met zijn spaargeld en een beurs kon hij uiteindelijk natuurbeheer gaan studeren in Kaapstad. Nu traint hij rangers door heel Afrika. Zo ook in Somkhanda, waar hij deze 10-daagse rangercursus heeft opgezet.
2
De afwezigheid van leeuwen olifanten en nijlpaarden maakt Somkhanda dat bekend staat om zijnneushoorns en wilde honden uitermate geschikt voor trainingen en wandelsafarisDe rangercusus in Somkhanda biedt toeristen de unieke mogelijkheid te proeven van het leven als ranger en tegelijktijd hun kennis over natuurbeheer en de ZuidAfrikaanse wildernis te verrijken Centraal staat de bescherming van het natuurreservaat waarbij overleving en antistroperij een belangrijke rol spelen
Jasper Doest
De afwezigheid van leeuwen, olifanten en nijlpaarden maakt Somkhanda, dat bekend staat om zijn neushoorns en wilde honden, uitermate geschikt voor trainingen en wandelsafari's. De rangercusus in Somkhanda biedt toeristen de unieke mogelijkheid te proeven van het leven als ranger en tegelijktijd hun kennis over natuurbeheer en de Zuid-Afrikaanse wildernis te verrijken. Centraal staat de bescherming van het natuurreservaat, waarbij overleving en anti-stroperij een belangrijke rol spelen.
3
Elke ochtend start met een bush walk de dieren zijn dan het actiefst en bovendien is de temperatuur zo vroeg nog aangenaam Tijdens de lessen komen alle taken van een parkwachter aan bod zoalshet opsporen en opruimen van valstrikken welke planten je wel en niet kunt eten en sporen lezenRegelmatig komen cursisten oog in oog te staan met groot wild zoals giraffen zebrasantilopen en gnoes
Jasper Doest
Elke ochtend start met een bush walk: de dieren zijn dan het actiefst en bovendien is de temperatuur zo vroeg nog aangenaam. Tijdens de lessen komen alle taken van een parkwachter aan bod, zoals het opsporen en opruimen van valstrikken, welke planten je wel en niet kunt eten en sporen lezen. Regelmatig komen cursisten oog in oog te staan met groot wild, zoals giraffen, zebra's, antilopen en gnoes.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
De cursisten verblijven tijdens de cursus in het afgelegen Scotia Camp dat je bereikt na een drie uur durende hike door het groene savanneachtige landschap vol doornachtige struiken Hier word je onderdeel van de bush volgens Picket Elektriciteit of luxe is er niet Vanuit het kamp starten de dagelijkse bush walks vaak al om half 6 s ochtends In de avond pakt de groep vaak de jeep om verder gelegen delen van het reservaat te bereiken voor een hike tijdens zonsondergang
Jasper Doest
De cursisten verblijven tijdens de cursus in het afgelegen Scotia Camp, dat je bereikt na een drie uur durende hike door het groene, savanne-achtige landschap vol doornachtige struiken. ‘Hier word je onderdeel van de bush,’ volgens Picket. Elektriciteit of luxe is er niet. Vanuit het kamp starten de dagelijkse bush walks, vaak al om half 6 ‘s ochtends. In de avond pakt de groep vaak de jeep om verder gelegen delen van het reservaat te bereiken, voor een hike tijdens zonsondergang.
5
Een groot verschil met een autosafariis dat er tijdens de rangercursus veel aandacht is voor planten en kleinere dieren zoals slangen mestkevers en andere insecten Zo komt er ter sprake welke planten je wel of niet kunt eten aanraken of gebruiken voor een kampvuur Tambotibomen het favoriete voedsel van de zwarte neushoorn die hier leeft bevatten bijvoorbeeld een melkachtige substantie die giftig is voor mensen Het kan niet alleen de ogen en de huid irriteren maar zelfs de longen schaden als je het hout van deze bomen verbrandt en de rook inademt aldus Picket
Jasper Doest
Een groot verschil met een autosafari is dat er tijdens de rangercursus veel aandacht is voor planten en kleinere dieren, zoals slangen, mestkevers en andere insecten. Zo komt er ter sprake welke planten je wel of niet kunt eten, aanraken of gebruiken voor een kampvuur. Tambotibomen, het favoriete voedsel van de zwarte neushoorn die hier leeft, bevatten bijvoorbeeld een melkachtige substantie die giftig is voor mensen. ‘Het kan niet alleen de ogen en de huid irriteren, maar zelfs de longen schaden als je het hout van deze bomen verbrandt en de rook inademt,’ aldus Picket.
6
Somkhanda staat bekend om zijn witte en zwarte neushoorns die de cursisten zoveel mogelijk proberen te observerentijdens de cursus Doest wist dezejonge witte neushoorn vast te leggen Hoewel het door goede bescherming beter gaat met de witte neushoorn  hun aantal in Afrika steeg van ongeveer 100 begin deze eeuw naar ruim 20000  wordt de zwarte neushoorn die ook in Somkhanda leeft nog altijd ernstig bedreigd
Jasper Doest
Somkhanda staat bekend om zijn witte en zwarte neushoorns, die de cursisten zoveel mogelijk proberen te observeren tijdens de cursus. Doest wist deze jonge witte neushoorn vast te leggen. Hoewel het door goede bescherming beter gaat met de witte neushoorn – hun aantal in Afrika steeg van ongeveer 100 begin deze eeuw naar ruim 20.000 – wordt de zwarte neushoorn, die ook in Somkhanda leeft, nog altijd ernstig bedreigd.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
Een belangrijk onderdeel van de cursus is een survival tracking drie dagen en twee nachten trekken de cursisten de wildernis in met eten drinken en slaapspullen op hun rug om de geleerde rangervaardigheden in praktijk te brengen Het is een fysiek en mentaal uitputtende tocht waarbij zemidden in de wildernis overnachten eten van een kampvuur en niet kunnen douchen
Jasper Doest
Een belangrijk onderdeel van de cursus is een survival tracking: drie dagen en twee nachten trekken de cursisten de wildernis in met eten, drinken en slaapspullen op hun rug om de geleerde rangervaardigheden in praktijk te brengen. Het is een fysiek en mentaal uitputtende tocht, waarbij ze midden in de wildernis overnachten, eten van een kampvuur en niet kunnen douchen.
8
Tijdens de survival tracking komt de groepoog in oog te staan met een zwarte neushoorn Het is een jonge volgroeide stier met een gigantische scherpe hoorn Bijzonder aangezien de meeste neushoorns in Somkhanda ontdaan zijn van hun hoorn om stroperij tegen te gaan Deze spannende ontmoeting wordt uitgebreid beschreven in de reportage
Jasper Doest
Tijdens de survival tracking komt de groep oog in oog te staan met een zwarte neushoorn. Het is een jonge, volgroeide stier met een gigantische scherpe hoorn. Bijzonder, aangezien de meeste neushoorns in Somkhanda ontdaan zijn van hun hoorn om stroperij tegen te gaan. Deze spannende ontmoeting wordt uitgebreid beschreven in de reportage.
9
Overnachten doen de cursisten tijdens de 3daagse survival tracking in de wildernis met enkel een matje en een slaapzak zonder de bescherming van een tent Deze foto werd gemaakt tijdens de tweede nacht waarbij de groep verspreid sliepop een een hooggelegen plek die uitzicht biedt over het uitgestrekte bosgebied van Somkhanda
Jasper Doest
Overnachten doen de cursisten tijdens de 3-daagse survival tracking in de wildernis, met enkel een matje en een slaapzak, zonder de bescherming van een tent. Deze foto werd gemaakt tijdens de tweede nacht, waarbij de groep verspreid sliep op een een hooggelegen plek, die uitzicht biedt over het uitgestrekte bosgebied van Somkhanda.
Advertentie - Lees hieronder verder
10
Op de derde dag in de wildernis wordt de groep getrakteerd op een ontmoeting met een groep giraffes op een open vlakte Hoewel iedereen zowel fysiek als mentaaluitgeput is geeft dit moment weer nieuwe energie om de laatste kilometers richting het kamp af te leggen
Jasper Doest
Op de derde dag in de wildernis wordt de groep getrakteerd op een ontmoeting met een groep giraffes op een open vlakte. Hoewel iedereen zowel fysiek als mentaal uitgeput is, geeft dit moment weer nieuwe energie om de laatste kilometers richting het kamp af te leggen.
11
Terug in het Scotia Camp waar de cursisten een langverwachte douche kunnen nemen Dit primitieve kamp is ineens ontzettend luxe na drie dagen zonder bedden stoelen of stromend water
Jasper Doest
Terug in het Scotia Camp, waar de cursisten een langverwachte douche kunnen nemen. Dit primitieve kamp is ineens ontzettend luxe na drie dagen zonder bedden, stoelen of stromend water.
12
Een bezoek aan een school in de gemeenschap rondom Somkhanda maakt de rangercursus compleet Na ruim een week in de wildernis mogen de cursisten een middag doorbrengen om iets te vertellen over het werk van rangers om de kinderen hier enthousiast voor te krijgenHun ouders zijnwaarschijnlijk f rangers f stropers binnen Somkhanda Educatie is daarom een onmisbaar onderdeel van natuurbeheer deze kinderen hebben de toekomst van het park in handen
Jasper Doest
Een bezoek aan een school in de gemeenschap rondom Somkhanda maakt de rangercursus compleet. Na ruim een week in de wildernis mogen de cursisten een middag doorbrengen om iets te vertellen over het werk van rangers om de kinderen hier enthousiast voor te krijgen. Hun ouders zijn waarschijnlijk óf rangers óf stropers binnen Somkhanda. Educatie is daarom een onmisbaar onderdeel van natuurbeheer: deze kinderen hebben de toekomst van het park in handen.

Home

Dit koraalrif bij Vostok in de Grote Oceaan was ernstig aangetast door opwarming van het zeewater maar herstelde zich binnen vijf jaar De meeste bloemkoolkoralenPocillopora spp stierven af tijdens El Nio van 201516 maar het weelderige koraalgeslacht Montipora bleef gezond en bracht het rif opnieuw tot leven

Kraamkamer van koraal

Aanhoudende moessonregens die door de klimaatverandering nog intenser waren dan normaal zorgden in de zomer van 2022 in heel Pakistan voor zware overstromingen Maanden later staan veel gebieden in het land nog altijd onder water

Klimaatrampen kosten steeds meer geld. Wie moet dat betalen?

In een medisch centrum dat door de hulporganisatie Save the Children in Baidoa wordt gefinancierd houdt Khadijo Ibrahim Abikar 50 haar zwaar ondervoede 2jarige kleindochter Naima Adan Ali in de armen De foto werd genomen op de tiende dag van Naimas behandeling en haar gezondheid ging vooruit We zijn hier vanwege de droogte gekomen zegt Abikar We hebben al ons vee verloren en onze akkers zijn aangetast door de sprinkhanen Vroeger hadden we meer dan 55 geiten en 45 runderen Nu hadden we alleen nog maar kamelen en die geven geen melk omdat ze te weinig voer krijgen

Een fotoverslag van de voedselcrisis in de Hoorn van Afrika

Potgrond wordt gebruikt om zaadjes in te planten en de plantenbakken van mensen met stadstuinen mee te vullen maar draagt door zijn ingredinten enorm bij aan de CO2uitstoot

Van potgrond krijg je vuile handen – letterlijk en figuurlijk

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder