
Andere opvallende kenmerken van de nieuwe soort zijn de markeringen op de flanken, die op de buik naar voren en achteren doorlopen, een stukje naakte huid zonder schubben op de onderkant van de snuit, en enkele interne verschillen, zoals het aantal rugwervels en een geringer aantal tanden dan bij andere haaien. Net als andere lantaarnhaaien is Etmopterus lailae bioluminescerend en lichten de flanken aan de onderzijde van zijn buik in het donker op.
Photograph by Stephen Kaijura, Florida Atlantic UniversityEtmopterus lailae, een lid van de familie van de lantaarnhaaien, werd voor de kust van de noordwestelijke eilanden van de Hawaï-archipel op een diepte van driehonderd meter in de Stille Oceaan bij toeval ontdekt.
Foto door Stephen Kajiura, Florida Atlantic UniversityDe kop van Etmopterus lailae heeft een vreemde vorm en zijn snuit is ongebruikelijk dik. In de snuit bevinden zich de neusgaten en het reukorgaan. Deze haaien leven in de diepzee, waar bijna geen zonlicht doordringt, dus hebben ze een stevige neus nodig om voedsel op te sporen.
Foto door Stephen M. Kajiura, Florida Atlantic UniversityTot de andere unieke kenmerken van de nieuwe soort behoren markeringen op de flanken die op de buik naar voren en achteren doorlopen, een stukje naakte huid zonder schubben op de onderkant van de snuit, en enkele interne verschillen, zoals het aantal rugwervels en een geringer aantal tanden dan bij andere haaien. Net als andere lantaarnhaaien is Etmopterus lailae bioluminescerend en lichten de flanken aan de onderzijde van zijn buik in het donker op. Ook de markeringen op de buik en staart zijn uniek voor de nieuwe soort.
Photograph by Stephen Kaijura, Florida Atlantic UniversityInterne verschillen met andere haaien zijn onder andere het aantal rugwervels en een geringer aantal tanden. Net als andere lantaarnhaaien is Etmopterus lailae bioluminescerend en lichten de flanken aan de onderzijde van zijn buik in het donker op.
Photograph by Stephen Kaijura, Florida Atlantic UniversityDit lichtgevende minihaaitje behoort tot de familie van de lantaarnhaaien (Squaliformes: Etmopteridae) en werd voor de kust van de noordwestelijke eilanden van de Hawaï-archipel op een diepte van driehonderd meter in de Stille Oceaan bij toeval ontdekt. Het kostte zeventien jaar om de nieuwe soort te identificeren. Hier is de staartvin van de haai te zien.
Photograph by Stephen Kaijura, Florida Atlantic University