Deze geduchte dames nemen het op tegen stropers – en winnen
Gepubliceerd 10 mrt. 2022 09:55 CET

Deze zwarte neushoorn werd vanwege zijn hoorn met kogels van hoog kaliber door stropers gedood, bij een drenkplaats in het Zuid-Afrikaanse wildpark Hluhluwe-Imfolozi. De stropers kwamen het park illegaal binnen, waren waarschijnlijk afkomstig uit een naburig dorp en moeten een jachtgeweer met geluidsdemper hebben gebruikt. Tegenwoordig leven er nog maar zo’n vijfduizend zwarte neushoorns in het wild.
Foto door Brent Stirton, Getty, National Geographic CreativeIn juli 2011 wordt op de Ol Pejeta Conservancy in Kenia het laatste nog levende witte neushoornmannetje permanent bewaakt door een vier man tellend anti-stropersteam.
Foto door Brent Stirton, Getty, National Geographic CreativeOp de ranch van John Hume – de voornaamste neushoornfokker ter wereld – in het Zuid-Afrikaanse Klerksdorp houdt een lid van een bewakingsteam (die zijn tattoo als lid van de ‘anti-stroperseenheid’ toont) een neushoornhoorn in zijn handen. De hoorns van de 1300 neushoorns van Hume worden ongeveer elke twintig maanden bijgezaagd en groeien daarna weer aan. De afgezaagde hoorns slaat Hume al jaren op, in de hoop dat de handel erin gelegaliseerd wordt. Dat zal volgens hem de stroperij verminderen, een bewering die door natuurbeschermingsactivisten wordt bestreden. Nog maar enkele maanden geleden heeft Zuid-Afrika het verbod op de binnenlandse handel in neushoornhoorn opgeheven.
Foto door Brent Stirton, Getty, National Geographic CreativeDierenarts Johan Marais (links) bereidt zich voor op een nieuw soort behandeling: met rubberen banden die voor operaties op mensen worden gebruikt, wil hij het gapende gat in de snuit van deze vrouwtjesneushoorn dichten. De hoorn van het dier werd in mei 2015 door stropers uit haar kop gesneden. De neushoorn, Hope genaamd, overleed ruim een half jaar later aan een bacteriële infectie in haar ingewanden.
Foto door Brent Stirton, Getty, National Geographic CreativeEen jachtopziener bij Port Elizabeth die zich de hoge kosten voor de bescherming van zijn neushoorns tegen stropers niet kon veroorloven, verkocht dit exemplaar aan een veiliger instelling. De neushoorn, die geblinddoekt is en oordoppen in heeft om kalm te blijven, zal worden verdoofd en onder begeleiding van een dierenarts per vrachtwagen de twintig uur durende reis naar zijn nieuwe omgeving maken.
Foto door Brent Stirton, Getty, National Geographic CreativeDe moeder van Lulah werd in het Kruger National Park door stropers gedood. Ze woont nu in het opvangcentrum Care for Wild Africa, dat gespecialiseerd is in neushoorns. Medewerker Dorota Ladosz woont permanent bij haar en troost haar na een operatie om haar wonden te behandelen, die het dier vóór zijn redding opliep bij aanvallen door hyena’s.
Foto door Brent Stirton, Getty, National Geographic CreativeOp de ranch van Hume behandelt een team onder leiding van dierenarts Michelle Otto een abces op een mannetjesneushoorn die werd gekocht van een andere fokker. Otto denkt dat toen de hoorn van dit dier werd verwijderd, de eigenaar gevaarlijk laag heeft gezaagd, waardoor het abces is ontstaan.
Foto door Brent Stirton, Getty, National Geographic CreativeBij deze neushoorns op een voederplaats op de ranch van Hume zijn onlangs de hoorns afgezaagd. In tegenstelling tot de ivoren slagtanden van olifanten groeien de hoorns van neushoorns weer aan als ze op de juiste wijze worden afgezaagd. Hume schat dat hij vijf ton aan neushoornhoorn in de opslag heeft liggen, die hem zo’n 45 miljoen dollar zouden kunnen opleveren. In augustus organiseerde Hume voor het eerst in jaren een veiling van neushoornhoorn in Zuid-Afrika.
Foto door Brent Stirton, Getty, National Geographic CreativeDeze witte neushoorns trokken van het Krugerpark naar het wildpark van Sabie in Mozambique, waar in 2015 in totaal 29 witte neushoorns en twee zwarte neushoorns werden geteld. De neushoorns die over de grens naar Mozambique trekken, zijn relatief veilig vanwege strenge maatregelen tegen stropers – maar ze lopen nog altijd groot gevaar.
Foto door Brent Stirton, Getty, National Geographic CreativeSamen met drie andere noordelijke witte neushoorns werd Sudan in 2009 overgevlogen vanuit een dierentuin in Tsjechië. De neushoorns, die in gevangenschap geen nakomelingen hadden geproduceerd, werden in het wild uitgezet in een laatste poging om ze tot paren te bewegen en de soort voor uitsterven te behoeden.
Foto door Brent Stirton, Getty, National Geographic CreativeIn een omheining in een wildpark in de Zuid-Afrikaanse provincie KwaZoeloe-Natal stoeit een wit neushoornkalf met een jonge neushoorn.
Foto door Brent Stirton, Getty, National Geographic CreativeEen ruim drieënhalve kilo wegende neushoornhoorn als deze kan op de zwarte markt honderdduizend dollar opbrengen. In Azië denken sommigen onterecht dat neushoornhoorn geneeskrachtige eigenschappen heeft. In werkelijkheid bestaat de hoorn uit niets anders dan keratine, het materiaal waaruit ook menselijke vingernagels en haar is opgebouwd.
Foto door Brent Stirton, Getty, National Geographic CreativeEen witte vrouwtjesneushoorn (links) graast samen met de neushoornstier die haar metgezel is geworden na een aanval van stropers in de Zuid-Afrikaanse provincie KwaZoeloe-Natal. De stropers gebruikten een helikopter om haar en haar vier weken oude kalf op te sporen, schoten haar met een verdovingspijl neer en sneden haar hoorns met een kettingzaag af. Parkopzichters vonden haar een week later naar haar kalf zoeken, dat waarschijnlijk door honger of uitdroging was gestorven.
Foto door Brent Stirton, Getty, National Geographic CreativeWildopzieners zagen deze zwarte neushoornstier door de Savé Valley Conservancy in Zimbabwe zwerven, nadat stropers het dier meerdere keren hadden beschoten en zijn beide hoorns hadden afgehakt. Dierenartsen moesten het dier laten inslapen omdat het zich door een verbrijzelde schouder niet meer op de been kon houden.
Foto door Brent Stirton, Getty, National Geographic CreativeEen verdoofd wit neushoornkalf wordt op een veld met rust gelaten om weer bij te komen, nadat de hoorns van het jonge dier zijn afgezaagd om stropers te ontmoedigen. In 2016 hebben stropers 1054 neushoorns in Zuid-Afrika gedood.
Foto door Brent Stirton, Getty, National Geographic CreativeSome critics of dehorning say it leaves the animals unprotected against natural predators. Advocates argue that the absence of horns deters poachers and reduces the number of rhinos that die of wounds from fights over territory and mates. "An adult rhino packs such an awesome punch, even with a stub of a horn," Hume says. "A lion is unlikely to tangle with one, horn or no horn."
Foto door Brent Stirton, Getty, National Geographic CreativeCritici van het verwijderen van de hoorns menen dat de dieren zich daardoor niet langer kunnen beschermen tegen natuurlijke vijanden. Voorstanders stellen dat het ontbreken van de hoorns niet alleen stropers ontmoedigt maar ook het aantal neushoorns vermindert dat sterft als gevolg van verwondingen die ontstaan bij gevechten over territorium en vrouwtjes. “Een volwassen neushoorn is afschrikwekkend sterk, met of zonder hoorn,” zegt Hume. “Een leeuw zal het niet snel ruzie zoeken met zo’n beest, hoorn of geen hoorn.”
Foto door Brent Stirton, Getty, National Geographic Creative