Skip to Content

Betreed deze beroemde maar zelden bezichtigde riviergrotten

Met zijn 8273 meter lengte is de Krina jama of Kruisgrot bijna net zo lang als de Mount Everest hoog is  en toch wordt hij voor Sloveense begrippen beschouwd als een grot van gemiddelde omvang Krina jama is een prachtig en strikt beschermd grottenstelsel er worden minder dan duizend bezoeker per jaar toegelaten met onderling verbonden smaragdgroene vijvers die vooral vanaf het Blokeplateau met water worden gevoed De Krinagrot herbergt een rijke biodiversiteit waardoor het een van de grootste ononderbroken ecosystemen ter wereld ispinterest icon
Robbie Shone, National Geographic
1
De reusachtige kocjan jama staat vanwege zijn uitzonderlijke natuurlijke en culturele belang op de UNESCOWerelderfgoedlijst en is daarmee ook een van de populairste toeristengrotten van Sloveni Het uit de rotsen gehouwen looppad voert toeristen naar het punt waar de rivier de Reka door de aarde wordt opgeslokt waarna het water bijna veertig kilometer verderop in Itali weer uit de grond opduikt
Robbie Shone, National Geographic
De reusachtige Škocjan jama staat vanwege zijn uitzonderlijke natuurlijke en culturele belang op de UNESCO-Werelderfgoedlijst en is daarmee ook een van de populairste toeristengrotten van Slovenië. Het uit de rotsen gehouwen looppad voert toeristen naar het punt waar de rivier de Reka door de aarde wordt opgeslokt, waarna het water bijna veertig kilometer verderop in Italië weer uit de grond opduikt.
2
Shone en zijn team verkenden deze grotten toen het water vrij laag stond Tijdens winterse overstromingen zwellen de rivieren aan Hier is de vloedlijn duidelijk te zien boven de twee figuren die diep in de Postojnagrot over een via ferrata van staalkabels klauteren Met ruim 24 kilometer is het grottenstelsel van Postojna het langste van Sloveni
Robbie Shone, National Geographic
Shone en zijn team verkenden deze grotten toen het water vrij laag stond. Tijdens winterse overstromingen zwellen de rivieren aan. Hier is de vloedlijn duidelijk te zien boven de twee figuren die diep in de Postojna-grot over een ‘via ferrata’ van staalkabels klauteren. Met ruim 24 kilometer is het grottenstelsel van Postojna het langste van Slovenië.
3
De rivier de Pivka loopt door drie opeenvolgende grottenstelsels die samen de Postojnska jama vormen En van de drie is de beroemde Postojna jama de andere twee zijn de Pivka jama en de rna jama Zwarte Grot Shone vond hier tot zijn verrassing kalksteen dat donkerder was dan hij ooit had gezien Hij stelt de lichtkracht van zijn lampen in op de kleur en het reflectieve vermogen van de rotsen Hij had flink veel lichtkracht nodig om deze grotkamer vast te leggen
Robbie Shone, National Geographic
De rivier de Pivka loopt door drie opeenvolgende grottenstelsels die samen de Postojnska jama vormen. Eén van de drie is de beroemde Postojna jama, de andere twee zijn de Pivka jama en de Črna jama (‘Zwarte Grot’). Shone vond hier tot zijn verrassing kalksteen dat donkerder was dan hij ooit had gezien. Hij stelt de lichtkracht van zijn lampen in op de kleur en het reflectieve vermogen van de rotsen. Hij had flink veel lichtkracht nodig om deze grotkamer vast te leggen.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
Gedurende een bepaalde periode was er in de Zelske jama geen bovenlicht en was dit een ondergrondse kamer maar na verloop van tijd werd het gewicht van de rotsen erboven te groot voor het gestaag oplossende gesteente dat het moest dragen Het dak van de spelonk stortte in en er ontstond een zinkgat Amateurspeleologen hopen dat ze het ontstaan van dit soort formaties nooit ondergronds zullen meemaken
Robbie Shone, National Geographic
Gedurende een bepaalde periode was er in de Zelske jama geen bovenlicht en was dit een ondergrondse kamer, maar na verloop van tijd werd het gewicht van de rotsen erboven te groot voor het gestaag oplossende gesteente dat het moest dragen. Het dak van de spelonk stortte in en er ontstond een zinkgat. Amateur-speleologen hopen dat ze het ontstaan van dit soort formaties nooit ondergronds zullen meemaken.
5
Bij een lagere waterstand van de rivier moest het team zijn rubbervlot vaak over drooggevallen gedeelten van de bedding dragen Hier in de Planinska jama is het team op weg naar de plek waar de rivieren Rak en Pivka elkaar ontmoeten een van de grootste onderaardse samenlopen in Europa
Robbie Shone, National Geographic
Bij een lagere waterstand van de rivier moest het team zijn rubbervlot vaak over drooggevallen gedeelten van de bedding dragen. Hier in de Planinska jama is het team op weg naar de plek waar de rivieren Rak en Pivka elkaar ontmoeten, een van de grootste onderaardse samenlopen in Europa.
6
Om de reusachtige omvang van deze onderaardse waterwereld in de Zelske jama vast te leggen trokken drie leden van het team wetsuits aan en zwommen met Shones krachtige eenmalige flitslampen door het water Het bleek lastig om alle drie de flitslampen op hetzelfde moment te laten afgaan en telkens wanneer de teamleden de lampen moesten vervangen moesten ze naar de oever terugzwemmen om de nieuwe lampen te kunnen inzetten Maar dat soort uitdagingen horen bij het dagelijks werk van een grotfotograaf
Robbie Shone, National Geographic
Om de reusachtige omvang van deze onderaardse waterwereld in de Zelske jama vast te leggen trokken drie leden van het team wetsuits aan en zwommen met Shone’s krachtige eenmalige flitslampen door het water. Het bleek lastig om alle drie de flitslampen op hetzelfde moment te laten afgaan, en telkens wanneer de teamleden de lampen moesten vervangen, moesten ze naar de oever terugzwemmen om de nieuwe lampen te kunnen inzetten. Maar dat soort uitdagingen horen bij het dagelijks werk van een grotfotograaf.

Home

Dit koraalrif bij Vostok in de Grote Oceaan was ernstig aangetast door opwarming van het zeewater maar herstelde zich binnen vijf jaar De meeste bloemkoolkoralenPocillopora spp stierven af tijdens El Nio van 201516 maar het weelderige koraalgeslacht Montipora bleef gezond en bracht het rif opnieuw tot leven

Kraamkamer van koraal

Aanhoudende moessonregens die door de klimaatverandering nog intenser waren dan normaal zorgden in de zomer van 2022 in heel Pakistan voor zware overstromingen Maanden later staan veel gebieden in het land nog altijd onder water

Klimaatrampen kosten steeds meer geld. Wie moet dat betalen?

In een medisch centrum dat door de hulporganisatie Save the Children in Baidoa wordt gefinancierd houdt Khadijo Ibrahim Abikar 50 haar zwaar ondervoede 2jarige kleindochter Naima Adan Ali in de armen De foto werd genomen op de tiende dag van Naimas behandeling en haar gezondheid ging vooruit We zijn hier vanwege de droogte gekomen zegt Abikar We hebben al ons vee verloren en onze akkers zijn aangetast door de sprinkhanen Vroeger hadden we meer dan 55 geiten en 45 runderen Nu hadden we alleen nog maar kamelen en die geven geen melk omdat ze te weinig voer krijgen

Een fotoverslag van de voedselcrisis in de Hoorn van Afrika

Een bosbrand in Calistoga Californi geeft de lucht een oranje gloed Uit nieuw onderzoek blijkt dat hitte as en andere deeltjes van branden zoals deze van invloed kunnen zijn op weerpatronen in de buurt en op grote afstand

Bosbranden kunnen destructieve stormen een half continent verderop versterken

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder