Meest aangrijpende foto's van 2017
Advertentie - Lees hieronder verder
1 
William Daniels, National Geographic

“Wanneer de vluchtelingen eenmaal het overvolle opvangkamp hebben bereikt, moeten ze met bamboestokken en een stuk plastic hun eigen tent opzetten,” zegt fotograaf William Daniels. “In elke tent die ik binnenging, zag ik iemand die gewond of ziek was, of getraumatiseerd omdat ze familieleden voor hun ogen gedood hadden zien worden. Alle kinderen van Nur Kober (rechts) en zijn vrouw Joleka (links) hadden koorts.”
2 
Meridith Kohut, National Geographic

Na meer dan twee weken zonder medicijnen voor zijn nierziekte was Oseas Ríos zó verzwakt dat hij amper meer kon lopen. In een ceremonie aan de voet van de Sorte-bergen bij Chivacoa in Venezuela roepen aanhangers van de religieuze cultus van María Lionza geesten van Vikingen op om hem te genezen.
3 
Andrea Bruce, National Geographic

Baby, een 10-jarig meisje in de Indiase sloppenwijk Safeda Basti, is ernstig ondervoed. De wijk wordt geplaagd door diarree en ondervoeding, zegt hulpverlener Balram Yadare, “zodat de kinderen zich niet ontwikkelen zoals dat zou moeten.” Toiletten zijn hier schaars en de watervoorziening om handen te wassen wordt vaak onderbroken.
Advertentie - Lees hieronder verder
4 
Amy Toensing, National Geographic
In een opvangcentrum in het Indiase Vrindavan, de ‘stad der weduwen’, is bij Lalita (rechts) het kortgeknipte haar en de witte omslagdoek te zien die in haar cultuur ooit was voorgeschreven voor weduwen. De beheerder van het centrum, Ranjana, wordt als weduwe van een jongere generatie minder beperkt door traditionele gebruiken.
5 
Kitra Cahana, National Geographic

Op een boerderij in Kentucky spelen Emma Langley (13), Camille McCay (10) en ‘Emerald’ Shean (10) in een pauze tijdens een dagcursus voor moeders en dochters, waar de meisjes in de aanloop naar de puberteit hun lichaam leren kennen en waarderen.
6 
Stéphanie Sinclair, National Geographic

In het Kabanga-centrum in Tanzania moeten Melas Luge (10) en zijn zusjes Zawia (11) en Shamima Kassimu voorwerpen dichtbij hun gezicht houden om ze te kunnen zien. Mensen met albinisme hebben slechte ogen, wat vaak verholpen kan worden door een bril. Ze doen het goed op school door in de voorste bankjes te zitten en aantekeningen te delen met klasgenoten.
Advertentie - Lees hieronder verder
7 
Kirsten Luce, National Geographic

In 2011 nam het drugskartel ‘de Zeta’s’ wraak op leden die ze ervan verdachten informanten van de politie te zijn; het kartel hield huis in het plaatsje Allende en naburige dorpen, waarbij tientallen en mogelijk honderden inwoners werden gedood. Voor deze zwaar getroffen gemeenschap heeft de Dag van de Doden, de feestdag waarop Mexicanen hun voorouders gedenken, een bijzonder pijnlijke lading.
8 
Stefano Unterthiner, National Geographic

De jonge Nona (wat ‘juffrouw’ betekent) werd in het wild gevangen genomen en leidt een geketend bestaan bij een gezin in het Indonesische Kumersot. Het houden van bedreigde kuifmakaken als Nona is verboden, en dierenwelzijnsorganisaties proberen gevangen dieren op te sporen en te redden.
9 
Ami Vitale, National Geographic

Samburu-krijgers vonden dit babyolifantje in een met de hand gegraven waterput. Toen de kudde van het olifantje niet terugkeerde om haar weer mee te nemen, brachten ze haar naar een opvangcentrum. Ze kreeg de naam Kinya en werd liefdevol verzorgd door medewerkers als Rimland Lemojong. Desondanks overleed ze enkele weken later.
Advertentie - Lees hieronder verder
10 
Amber Bracken, National Geographic

Het karkas van een Amerikaanse zeearend wordt in een plastic zak bewaard in een vriezer in een opslagcentrum, waar in 2016 zo’n 2700 dode vogels werden binnengebracht.
11 
William Daniels, National Geographic

Een Rohingya-vluchteling, ontsnapt aan een terreurcampagne van het Birmese leger in Myanmar, staat op een plateau bij haar hut in een pas aangelegd gedeelte van het Kutupalong-kamp. De meeste Rohingya die in dit gedeelte wonen, zijn hier onlangs aangekomen.
12 
Stéphanie Sinclair, National Geographic

Meisjes in het dorp Masanga in Sierra Leone nemen deel aan alternatieve Bondo-ceremoniën waarin ze zonder clitorisbesnijdenis worden ingewijd in hun leven als vrouw. Sinds 2010 hebben ruim zeshonderd meisjes aan deze nieuwe ceremoniën deelgenomen.
Advertentie - Lees hieronder verder
13 
Lynn Johnson, National Geographic

Trina (haar straatnaam) is al vijf jaar ‘op straat’, een uitdrukking waarmee Jamaicanen verwijzen naar de levensstijl van transgenders, die gedwongen worden uit huis te gaan en als sekswerkers in hun levensonderhoud te voorzien. Trina is aangevallen met zuur, messen, een machete en een pistool. Ze laat het litteken van een kogelwond op haar rechterheup zien.
14 
Andrea Bruce, National Geographic

Ruim een maand nadat hurricane Matthew in oktober 2016 aan land kwam, probeert de 85-jarige Rose Dena schoon te maken in de schamele restanten van haar huis in de bergen van zuidelijk Haïti.
15 
Erin Trieb, National Geographic

De bezittingen van Michele Trieb, waaronder herinneringen uit haar kindertijd, liggen op een bed in haar huis opgestapeld.
Advertentie - Lees hieronder verder
16 
Evgenia Arbugaeva, National Geographic

Gekleed in een glasgordijn en met kroontje van karton op haar hoofd, is Kristina Khudi (8) omgetoverd tot een ‘toendraprinses’ in het kamp Nenets bij de Karazee. Ze vertelt dat de zomer haar lievelingstijd is, wanneer zij en andere schoolgaande kinderen met een helikopter van Gazprom en de regionale regering voor de vakantie naar hun nomadische gezinnen worden teruggebracht. Wanneer de helikopter in de herfst terugkomt, verbergen sommige kinderen zich in de toendra.
17 
Brian Skerry, National Geographic
“Voor een vent van wie elke seconde wordt gecontroleerd en die altijd in pak en das rondloopt, moet een vakantie in het midden van de oceaan wel iets bijzonders zijn geweest,” zegt fotograaf Brian Skerry. Hij hoopt dat zijn foto van een snorkelende Barack Obama aandacht zal vragen voor de bescherming van de wereldzeeën.
18 
Lynsey Addario, National Geographic
In het Angel Stadium in Anaheim, Californië, bidden moslima’s op het Suikerfeest, waarmee het einde van de Ramadan wordt gevierd.
Advertentie - Lees hieronder verder
19 
Muhammed Muheisen, National Geographic

De vroeg oud geworden Delagha Qandagha (8) heeft zijn ouders in Afghanistan niets verteld over zijn zware reis naar Europa: “Ze vroegen of ik moeilijkheden had gehad, maar ik zei ‘nee’. Ik wilde niet dat ze zich zorgen maakten.”
20 
Alessio Romenzi, National Geographic

Oosters-orthodoxe pelgrims uit Ethiopië vieren het Paasfeest bovenop de Heilig-Grafkerk in Jeruzalem. In een slepend conflict met Egyptische Kopten bezetten Ethiopische monniken al tweehonderd jaar lang een klooster op het dak van de kerk om hun recht op een gedeelte van het heiligdom kracht bij te zetten.

Van wanhoop tot hoop: de klimaatcrisis in beeld

Catalina leefde in de tunnels onder Boekarest

Zo zwaar is de Yukon Quest sledehondenrace

Winnaars National Geographic Fotowedstrijd 2022
Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder