Patagonië - paradijs voor bergbeklimmers
Gepubliceerd 16 mrt. 2018 13:44 CET, Geüpdatet 4 apr. 2018 18:44 CEST

Een hiker doorkruist het rotsachtige landschap van het Parque Nacional Torres del Paine. Het park in het zuiden van Chili werd in 1978 uitgeroepen tot Unesco-biosfeerreservaat en telt vier verschillende ecosystemen: pre-Andeaans kreupelhout, bladverliezend Magellaans woud, Patagonische steppe en Andeaanse woestijn.
Foto door Jānis Miglavs, Aurora
Twee tenten lichten op onder een sterrenhemel boven de Salar de Surire. Dit Chileense natuurmonument ligt op een hoogte van 4198 meter boven de zeespiegel en bestaat voornamelijk uit uitgestrekte zoutpannen een stel kleine zoutmeren.
Foto door Cedrik Strahm, Getty Images
Op de Greygletsjer in het Parque Nacional Torres del Paine verkent een ijsklimmer een gletsjergrot. Bezoekers aan de regio kunnen hier ook een 'nunatak' zien, een stuk rotsachtig land waar de gletsjer omheen stroomt en dat als een eiland in zijn centrum ligt.
Foto door Christian Vorhofer, Alamy
Een groep wandelaars trekt over de grasvlakten van het Parque Nacional Torres del Paine. Omdat het weer hier snel kan omslaan, moeten bezoekers zich goed voorbereiden, met zonnebrandcrème en een warm en waterdicht jack.
Foto door Ruben Sanchez, Getty Images
In het skioord Nevados de Chillán, voorheen Termas de Chillán, stort een skiër zich van een steile helling. Vanuit het resort kan worden geskied op talloze avontuurlijke off-pisteroutes, die zijn ontstaan bij historische uitbarstingen van drie naburige vulkanen.
Foto door Gabe Rogel, Aurora
De heldere Melkweg schijnt boven een schotelantenne van het La Silla-Observatorium in de Chileense Atacamawoestijn. Het observatorium heeft vele astronomische ontdekkingen op zijn naam staan, waaronder de waarneming van exoplaneten (planeten buiten ons zonnestelsel) en exploderende reuzensterren.
Foto door Science Photo Library, Alamy
Een bergklimmer bestijgt een uitdagende rotswand in het Andesgebergte. Alpinisme, vrij klimmen en sportklimmen zijn populair in Chili, waar ruim vierduizend kilometer aan bergketens valt te ontdekken.
Foto door Menno Boermans, Aurora
Twee kampeerders maken zich op voor een zomeravond in het skioord La Parva. Gelegen aan de voet van de gondelbaan Las Águilas, biedt het resort het hele jaar door avontuurlijke accommodaties, waaronder een kampeerterrein met water en elektriciteit.
Wolken glijden over een smalle piek in het Merengebied van Chili, een regio met besneeuwde vulkanen, glinsterende meren en oeroude wouden. De meeste bezoekers beginnen hun reis in dit gebied door naar de stad Puerto Montt te vliegen en vandaaruit de omringende natuur te verkennen.
Foto door Adam Clark, Aurora
In het Parque Nacional Torres del Paine glijdt een kajakker langs buitenaards ogende ijsbergen in het Lago Grey. Dit meer wordt gevoed met smeltwater van de Greygletsjer, de grootste in dit Zuid-Chileense natuurreservaat.
Foto door Marco Simoni, Aurora
Bij het skioord Portillo, in de Chileense provincie Valparaíso, stort een skiër zich van een helling. In de zomer zijn de besneeuwde flanken rond dit skioord een geliefd trainingsgebied voor de nationale skiteams van de VS, Canada, Noorwegen en Oostenrijk.
Foto door Adam Clark, Aurora
Lava welt op uit de 2846 meter hoge top van de vulkaan Villarrica, ruim 640 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Santiago de Chile. Al sinds 1558 worden uitbarstingen en thermale activiteiten van deze vulkaan vermeld, waaronder recente aardbevingen in 2014 en 2016.
Foto door Francisco Negroni, Alamy
Tijdens een storm op de Cordillera Darwin, een bergketen in het zuidwesten van het Isla Grande van de provincie Tierra del Fuego, graven vastberaden reizigers hun tent uit. Hoewel een deel van de bergketen in Argentinië ligt, strekt het grootste deel ervan zich in Chili uit.
Foto door Steve Ogle, Getty Images
Op de top van een berg bij het stadje La Parva, ten oosten van Santiago de Chile, bekijkt een off-pisteskiër de ondergaande zon. Bezoekers aan het stadje en het naburige skioord kunnen hier zowel in de winter als in de zomer activiteiten ontplooien.
Foto door Adam Clark, Aurora
Op de top van een berg in het Merengebied van Chili loopt een skiër met zijn uitrusting door een wolk. In deze regio in het zuiden van Chili liggen talloze skioorden, vanwaaruit wintersportliefhebbers routes kunnen verkennen die bij vulkaanuitbarstingen zijn gevormd.
Foto door Adam Clark, Getty Images
Bergwandelaars trekken door de zandduinen van de Valle de la Luna in de Chileense Atacamawoestijn. De vallei ligt vlakbij het stadje San Pedro de Atacama en bestaat overwegend uit unieke rotsformaties en uitgestrekte duinen.
Foto door Matthew Williams-Ellis, Aurora
Vanaf het uitkijkpunt Base de las Torres in het Parque Nacional Torres del Paine is te zien hoe de graniettorens van de Torres del Paine in het zonlicht glanzen. Het nationale park herbergt een grote diversiteit aan flora en fauna, waaronder Chileense huemuls, vossen en condors.
Foto door <p> Singhaphan Thitiratsanont, Getty Images<a href="https://www.flickr.com/mail/write/?to=78489235@N02" target="_blank" rel="noopener noreferrer"></a></p> <p> </p>
Een professionele freeskiër springt van een helling bij het skioord Nevados de Chillán, waar een project voor het bevorderen van verantwoord off-pisteskiën loopt. Deelname aan het programma is gratis en skiërs worden verzocht zich te melden bij de organisatie om een veiligheidscontract te ondertekenen en hun medische gegevens door te geven.
Foto door Adam Clark, Aurora
De Melkweg straalt boven de Atacamawoestijn. Door zijn kristalheldere lucht is deze regio in het noorden van Chili een uitmuntende plek voor het bestuderen van de sterrenhemel.
Foto door Giulio Ercolani, Alamy
Stoom rijst op uit de vulkaan Villarica, in de regio Zona Central van Chili. In tegenstelling tot veel andere vulkanen herbergt de krater van de Villarica een permanent lavameer.
Foto door Aaron Mccoy, Alamy
Een bergbeklimmer loopt over een bergkam tussen de Monte Sarmiento en de Cordillera Darwin, beide in de archipel van Tierra del Fuego, in het uiterste zuiden van Chili.
Foto door Ralf Gantzhorn, Alamy
Twee hikers trekken langs de oever van de Laguna de Tuyajito in de Atacamawoestijn, afgezien van de beide polen de droogste plek op aarde.
Foto door Kerrick James, Getty Images
Kajakken vol uitrusting liggen klaar voor kajakkers die ermee een snelstromende rivier naar het Lago Grey willen bevaren. Het meer in het Parque Nacional Torres del Paine, in het zuiden van Chili, wordt gevoed door smeltwater van de Greygletsjer.
Foto door Borge Ousland, National Geographic
Een hiker trekt een slee voort door het Zuid-Patagonische IJsveld, een kap van sneeuw en ijs die 13.000 vierkante kilometer beslaat. Het ijsveld wordt in stand gehouden door stormen die grote hoeveelheden regen en sneeuw naar het gebied voeren - vergelijkbaar met 200 tot 1100 centimeter neerslag per jaar.
Foto door Borge Ousland, National Geographic
Twee kajakkers peddelen langs La Portada, een natuurlijke rotsboog voor de kust van Antofogasta in het noorden van Chili.
Foto door Peter McBride, Aurora
Een bergbeklimmer bestijgt een besneeuwde berg op Tierra del Fuego, een eilandengroep die door de Straat Magellaan van het Chileense vasteland wordt gescheiden.
Foto door Ralf Gantzhorn, Alamy
Een vrouw trekt door een weide met madeliefjes in het Parque Nacional Torres del Paine. Op de bijna 84 kilometer lange route door het park lopen bergwandelaars door grasland en langs gletsjermeren en besneeuwde pieken.
Foto door Hage Photo, Aurora
Een eenzame kajakker glijdt langs een ijsberg in het Lago Grey, in het Parque Nacional Torres del Paine. Het park ligt in Patagonië, een gebied dat het zuidelijke gedeelte van het Andesgebergte en de aangrenzende woestijnen en steppes omvat.
Foto door Marco Simoni, Aurora
Een stoutmoedige reiziger beklimt de rotswand naast een kleine waterval - een van de populaire Siete Tazas ('Zeven Schotels'), een reeks van zeven natuurlijke poelen die onderling door watervallen worden verbonden.
Foto door Michael Hanson, Aurora
Een skiër zweeft door de lucht in het skioord Farellones, in de buurt van Santiago de Chile. Vanuit het kleine wintersportplaatsje, dat in de jaren dertig van de vorige eeuw werd gebouwd, kunnen skiërs en gezinnen routes van alle moeilijkheidsgraden ontdekken.
Dit vindt u misschien ook interessant
Reizen
Foto's van Everestklimmers doorheen de geschiedenis
Fotografie
Foto's van Everestklimmers doorheen de geschiedenis
Wintersporten
Leer ijsklimmen in een van deze spannende wintersportplaatsen
Reizen
Avonturengids voor een roadtrip door Nieuw-Zeeland
Milieu
Betreed deze beroemde maar zelden bezichtigde riviergrotten