Skip to Content

Een van de diepste grotten ter wereld blijkt nog dieper te zijn

Toen ze door een plotselinge overstroming vast kwamen te zitten in het Mexicaanse grottenstelsel Sistema Huautla, ontdekte een groep wetenschappers en grotklimmers nieuwe passages – en brachten ze de diepste grot van het westelijk halfrond verder in kaart
Grotklimmers doen hun uitrusting aan en vertrekken voor een zevendaagse kampeertrip in de grot La Grieta In hun bepakking zitten steenboren slaapzakken en voorraden met een mix van gevriesdroogde extra voedingsrijke eetwarenpinterest icon
Joshua Hydeman, National Geographic
Advertentie - Lees hieronder verder
1
Grotklimmers doen hun uitrusting aan en vertrekken voor een zevendaagse kampeertrip in de grot La Grieta In hun bepakking zitten steenboren slaapzakken en voorraden met een mix van gevriesdroogde extra voedingsrijke eetwaren
Joshua Hydeman, National Geographic
Grotklimmers doen hun uitrusting aan en vertrekken voor een zevendaagse kampeertrip in de grot La Grieta. In hun bepakking zitten steenboren, slaapzakken en voorraden met een mix van gevriesdroogde, extra voedingsrijke eetwaren.
2
Bij de ingang van La Grieta een van de vele diepe ingangen naar het Sistema Huautla loopt het team van Kamp 4 in dichte miste door het struikgewas
Joshua Hydeman, National Geographic
Bij de ingang van La Grieta, een van de vele diepe ingangen naar het Sistema Huautla, loopt het team van Kamp 4 in dichte miste door het struikgewas.
3
David Tirado Hernandez bekijkt een stroompje water dat van de rotswand sijpelt terwijl hij zich laat abseilen in de ingang van de Stano de Agua de Carrizo Deze grotklimmers van het PESH Proyecto Espeleolgico Sistema Huautla letten zeer goed op het weer als er te veel regenwater in de grot stroomt kunnen doorgangen onder water komen te staan en de klimmers opgesloten raken
Joshua Hydeman, National Geographic
David Tirado Hernandez bekijkt een stroompje water dat van de rotswand sijpelt terwijl hij zich laat abseilen in de ingang van de Sótano de Agua de Carrizo. Deze grotklimmers van het PESH (Proyecto Espeleológico Sistema Huautla) letten zeer goed op het weer; als er te veel regenwater in de grot stroomt, kunnen doorgangen onder water komen te staan en de klimmers opgesloten raken.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
Geoloog Chris Lloyd boort een gat in de kalkstenen rotswand om een reeks van bouten en touwen aan te brengen die door andere grotklimmers gebruikt kunnen worden om zich een weg door het systeem te banen Lloyd werkt voor een mijnbouwbedrijf maar in zijn vakantie helpt hij het PESH om het Sistema Huautla te verkennen
Joshua Hydeman, National Geographic
Geoloog Chris Lloyd boort een gat in de kalkstenen rotswand om een reeks van bouten en touwen aan te brengen die door andere grotklimmers gebruikt kunnen worden om zich een weg door het systeem te banen. Lloyd werkt voor een mijnbouwbedrijf, maar in zijn vakantie helpt hij het PESH om het Sistema Huautla te verkennen.

Home

Dit koraalrif bij Vostok in de Grote Oceaan was ernstig aangetast door opwarming van het zeewater maar herstelde zich binnen vijf jaar De meeste bloemkoolkoralenPocillopora spp stierven af tijdens El Nio van 201516 maar het weelderige koraalgeslacht Montipora bleef gezond en bracht het rif opnieuw tot leven

Kraamkamer van koraal

Aanhoudende moessonregens die door de klimaatverandering nog intenser waren dan normaal zorgden in de zomer van 2022 in heel Pakistan voor zware overstromingen Maanden later staan veel gebieden in het land nog altijd onder water

Klimaatrampen kosten steeds meer geld. Wie moet dat betalen?

In een medisch centrum dat door de hulporganisatie Save the Children in Baidoa wordt gefinancierd houdt Khadijo Ibrahim Abikar 50 haar zwaar ondervoede 2jarige kleindochter Naima Adan Ali in de armen De foto werd genomen op de tiende dag van Naimas behandeling en haar gezondheid ging vooruit We zijn hier vanwege de droogte gekomen zegt Abikar We hebben al ons vee verloren en onze akkers zijn aangetast door de sprinkhanen Vroeger hadden we meer dan 55 geiten en 45 runderen Nu hadden we alleen nog maar kamelen en die geven geen melk omdat ze te weinig voer krijgen

Een fotoverslag van de voedselcrisis in de Hoorn van Afrika

Potgrond wordt gebruikt om zaadjes in te planten en de plantenbakken van mensen met stadstuinen mee te vullen maar draagt door zijn ingredinten enorm bij aan de CO2uitstoot

Van potgrond krijg je vuile handen – letterlijk en figuurlijk

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder