Skip to Content

Ontdek de geheimen van Paaseiland

et afgelegen Paaseiland of Rapa Nui ontwikkelde een geheel eigen bouwstijl en cultuur, die de tand des tijds hebben doorstaan.
Met de rug naar de Stille Oceaan gekeerd staan vijftien gerestaureerde moais op wacht in Ahu Tongariki het grootste van de ceremonile stenen platforms op Paaseiland In 1960 werd deze moai door een tsunami landinwaarts gesleurd andere moais braken door het geweld van de tsunami in stukkenpinterest icon
Chris Schmid, Aurora Photos
Advertentie - Lees hieronder verder
1
Met de rug naar de Stille Oceaan gekeerd staan vijftien gerestaureerde moais op wacht in Ahu Tongariki het grootste van de ceremonile stenen platforms op Paaseiland In 1960 werd deze moai door een tsunami landinwaarts gesleurd andere moais braken door het geweld van de tsunami in stukken
Chris Schmid, Aurora Photos
Met de rug naar de Stille Oceaan gekeerd, staan vijftien gerestaureerde moai’s op wacht in Ahu Tongariki, het grootste van de ceremoniële stenen platforms op Paaseiland. In 1960 werd deze moai door een tsunami landinwaarts gesleurd; andere moai’s braken door het geweld van de tsunami in stukken.
2
Toeristen mogen de moais niet aanraken maar paarden wrijven er genoeglijk tegenaan waardoor ze het poreuze vulkanische gesteente wegslijten Hoewel de auto nu het populairste vervoersmiddel op het eiland is lopen er op Rapa Nui nog altijd ruim zesduizend paarden en runderen los rond die hun behoeften ook op de ooit heilige platforms doen
Randy Olson, National Geographic Creative
Toeristen mogen de moai’s niet aanraken, maar paarden wrijven er genoeglijk tegenaan, waardoor ze het poreuze vulkanische gesteente wegslijten. Hoewel de auto nu het populairste vervoersmiddel op het eiland is, lopen er op Rapa Nui nog altijd ruim zesduizend paarden en runderen los rond, die hun behoeften ook op de ooit heilige platforms doen.
3
Het dorp Orongo is onderdeel van het gelijknamige Werelderfgoed en telt 53 hutten van steen Volgens de overlevering kwamen de vroegste Polynesische kolonisten ongeveer duizend jaar geleden op Rapa Nui aan land nadat ze bijna tweeduizend kilometer aan open zee waren overgestoken
Michael Nolan, Corbis
Het dorp Orongo is onderdeel van het gelijknamige Werelderfgoed en telt 53 hutten van steen. Volgens de overlevering kwamen de vroegste Polynesische kolonisten ongeveer duizend jaar geleden op Rapa Nui aan land, nadat ze bijna tweeduizend kilometer aan open zee waren overgestoken.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
De moais op Paaseiland werden met stenen werktuigen gehouwen en daarna zonder trekdieren of wielen over afstanden van tot wel achttien kilometer naar grote stenen platforms  ahu genaamd  vervoerd
Michael Melford, National Geographic Creative
De moai’s op Paaseiland werden met stenen werktuigen gehouwen en daarna zonder trekdieren of wielen over afstanden van tot wel achttien kilometer naar grote stenen platforms – ahu genaamd – vervoerd.
5
Er wonen nu zon tweeduizend inheemse Rapa Nui op Paaseiland dat tot Chili behoort Nadat de inheemse bevolking door slavenhandel en ziekten was gedecimeerd telde ze in 1877 nog maar 111 zielen
<p> Gail Mooney-Kelly, Alamy Stock</p>
Er wonen nu zo’n tweeduizend inheemse Rapa Nui op Paaseiland, dat tot Chili behoort. Nadat de inheemse bevolking door slavenhandel en ziekten was gedecimeerd, telde ze in 1877 nog maar 111 zielen.
6
Ondanks zijn afgelegen ligging  vijf uur vliegen van het ZuidAmerikaanse vasteland  wordt Paaseiland elk jaar door zon tachtigduizend toeristen bezocht De inheemse bevolking telt slechts zesduizend mensen
Randy Olson, National Geographic Creative
Ondanks zijn afgelegen ligging – vijf uur vliegen van het Zuid-Amerikaanse vasteland – wordt Paaseiland elk jaar door zo’n tachtigduizend toeristen bezocht. De inheemse bevolking telt slechts zesduizend mensen.

Home

Dit koraalrif bij Vostok in de Grote Oceaan was ernstig aangetast door opwarming van het zeewater maar herstelde zich binnen vijf jaar De meeste bloemkoolkoralenPocillopora spp stierven af tijdens El Nio van 201516 maar het weelderige koraalgeslacht Montipora bleef gezond en bracht het rif opnieuw tot leven

Kraamkamer van koraal

Aanhoudende moessonregens die door de klimaatverandering nog intenser waren dan normaal zorgden in de zomer van 2022 in heel Pakistan voor zware overstromingen Maanden later staan veel gebieden in het land nog altijd onder water

Klimaatrampen kosten steeds meer geld. Wie moet dat betalen?

In een medisch centrum dat door de hulporganisatie Save the Children in Baidoa wordt gefinancierd houdt Khadijo Ibrahim Abikar 50 haar zwaar ondervoede 2jarige kleindochter Naima Adan Ali in de armen De foto werd genomen op de tiende dag van Naimas behandeling en haar gezondheid ging vooruit We zijn hier vanwege de droogte gekomen zegt Abikar We hebben al ons vee verloren en onze akkers zijn aangetast door de sprinkhanen Vroeger hadden we meer dan 55 geiten en 45 runderen Nu hadden we alleen nog maar kamelen en die geven geen melk omdat ze te weinig voer krijgen

Een fotoverslag van de voedselcrisis in de Hoorn van Afrika

Potgrond wordt gebruikt om zaadjes in te planten en de plantenbakken van mensen met stadstuinen mee te vullen maar draagt door zijn ingredinten enorm bij aan de CO2uitstoot

Van potgrond krijg je vuile handen – letterlijk en figuurlijk

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder