Skip to Content

Op reis: ongelofelijk India

De toeristen die Agra bezoeken om de wereldberoemde Taj Mahal te bewonderen ontdekken dat de stad nog veel meer verbluffende bouwwerken telt waaronder ook het zestiendeeeuwse Fort van Agra dat ooit de hoofdstad van het Mogolrijk omringdepinterest icon
Martin Bauer
Advertentie - Lees hieronder verder
1
Dicht opeengepakt lopen vrouwen in felgekleurde saris mee in een bruidsstoet in Mandawa Rajasthan Rajasthan is de grootste deelstaat van India en een land van extremen  met tropische wouden droge steppen en de besneeuwde pieken van de Himalaya
Antonino Puppi, My Shot
Dicht opeengepakt lopen vrouwen in felgekleurde sari’s mee in een bruidsstoet in Mandawa, Rajasthan. Rajasthan is de grootste deelstaat van India en een land van extremen – met tropische wouden, droge steppen en de besneeuwde pieken van de Himalaya.
2
In Jaipur vieren twee vrouwen het lichtfeest Diwali met kaarsjes Het vijf dagen durende festival wordt in heel India gevierd en symboliseert de overwinning van het licht op de duisternis Het feest luidt ook het begin van het nieuwe zakelijke jaar in
Joe Mcnally, National Geographic Stock
In Jaipur vieren twee vrouwen het lichtfeest Diwali met kaarsjes. Het vijf dagen durende festival wordt in heel India gevierd en symboliseert de overwinning van het licht op de duisternis. Het feest luidt ook het begin van het nieuwe zakelijke jaar in.
3
Een man betreedt de Varadharajatempel in Kanchipuram de stad der duizend tempels Kanchipuram is ook beroemd om zijn productie van zijden saris die de regio veel werkgelegenheid oplevert
Dinodia Dinodia, Photolibrary
Een man betreedt de Varadharaja-tempel in Kanchipuram, de ‘stad der duizend tempels’. Kanchipuram is ook beroemd om zijn productie van zijden sari’s, die de regio veel werkgelegenheid oplevert.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
De Mogolkeizer Sjah Jahan liet de Taj Mahal in Agra oprichten als eerbetoon aan zijn favoriete vrouw die in 1630 overleed tijdens de bevalling De bouw van het monument van wit marmer en de aanleg van zijn uitgestrekte tuinen kostten twintig jaar Ernaast staat een moskee van rode zandsteen
Apratim Saha, Your Shot
De Mogolkeizer Sjah Jahan liet de Taj Mahal in Agra oprichten als eerbetoon aan zijn favoriete vrouw, die in 1630 overleed tijdens de bevalling. De bouw van het monument van wit marmer en de aanleg van zijn uitgestrekte tuinen kostten twintig jaar. Ernaast staat een moskee van rode zandsteen.
5
Rijkversierde olifanten vervoeren toeristen langs de forten van Jaigarh en Ajmer in Jaipur Rajasthan die begin vijftiende eeuw werden gebouwd Het uit marmer en zandsteen opgetrokken Fort Ajmer is rijk gedecoreerd terwijl het reusachtige Fort Jaigarh ooit als centrum van de artillerieproductie diende
Patitucci, Aurora Photos
Rijkversierde olifanten vervoeren toeristen langs de forten van Jaigarh en Ajmer in Jaipur, Rajasthan, die begin vijftiende eeuw werden gebouwd. Het uit marmer en zandsteen opgetrokken Fort Ajmer is rijk gedecoreerd, terwijl het reusachtige Fort Jaigarh ooit als centrum van de artillerieproductie diende.
6
Passagiers turen uit de ramen van een trein op een station in Varanasi het vroegere Benares een heilige stad van drieduizend jaar oud waar het wemelt van de religieuze beeldhouwwerken en tempels Veel hindoes reizen naar Varanasi om de ghats of trappen langs de Ganges af te dalen en een louterend bad in deze heilige rivier te nemen
Thomas Holton/Getty Images
Passagiers turen uit de ramen van een trein op een station in Varanasi (het vroegere Benares), een heilige stad van drieduizend jaar oud waar het wemelt van de religieuze beeldhouwwerken en tempels. Veel hindoes reizen naar Varanasi om de ghats of trappen langs de Ganges af te dalen en een louterend bad in deze heilige rivier te nemen.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
Hindoepelgrims baden in de rivier de Ganges in de hoop hun zonden weg te wassen Eens in de twaalf jaar nemen tientallen miljoenen hindoes deel aan het 45 dagen durende Kumbh Mela het GroteKruikenfeest waarbij ze rituele baden nemen in deze en andere rivieren
David Lazar, Your Shot
Hindoepelgrims baden in de rivier de Ganges, in de hoop hun zonden weg te wassen. Eens in de twaalf jaar nemen tientallen miljoenen hindoes deel aan het 45 dagen durende Kumbh Mela (het ‘Grote-Kruikenfeest’), waarbij ze rituele baden nemen in deze en andere rivieren.
8
De glooiende heuvels bij Munnar in Kerala zijn bedekt met theeplantages die eind negentiende eeuw werden aangelegd door een Schot
Subhrojyoti Banerjee
De glooiende heuvels bij Munnar in Kerala zijn bedekt met theeplantages die eind negentiende eeuw werden aangelegd door een Schot.
9
Tijdens het Lampionnenfeest Akasha Deep Puja worden ter ere van de doden lampionnen opgehangen aan stokken en langs de oever van de rivier de Ganges geplaatst
John Henry Claude Wilson/Getty Images
Tijdens het ‘Lampionnenfeest’ (Akasha Deep Puja) worden ter ere van de doden lampionnen opgehangen aan stokken en langs de oever van de rivier de Ganges geplaatst.
Advertentie - Lees hieronder verder
10
In Kerala is de visserij een belangrijke bron van inkomsten In deze zuidwestelijke deelstaat is het analfabetisme het laagst en is de bevolking het gezondst van heel India
Vikram Singh, Your Shot
In Kerala is de visserij een belangrijke bron van inkomsten. In deze zuidwestelijke deelstaat is het analfabetisme het laagst en is de bevolking het gezondst van heel India.
11
De traditioneel Tibetaanse regio Ladakh is een centrum van boeddhistische tempels en gompas of kloosters waaronder die van Lamayuru Deze droge bergregio in de Himalaya was tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw gesloten voor toeristen en is ook nu nog dunbevolkt
Robert Harding, Masterfile
De traditioneel Tibetaanse regio Ladakh is een centrum van boeddhistische tempels en gompa’s of kloosters, waaronder die van Lamayuru. Deze droge bergregio in de Himalaya was tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw gesloten voor toeristen en is ook nu nog dunbevolkt.
12
Koeien zoals deze twee in Varanasi zijn een gebruikelijke verschijning in de overvolle straten van India Hindoes aanbidden koeien omdat ze in het levensonderhoud van veel mensen voorzien en er niets voor terugvragen
Mark Henley, Photolibrary.com
Koeien zoals deze twee in Varanasi zijn een gebruikelijke verschijning in de overvolle straten van India. Hindoes aanbidden koeien, omdat ze in het levensonderhoud van veel mensen voorzien en er niets voor terugvragen.
Advertentie - Lees hieronder verder
13
Een koe ligt in het midden van de Gouden Quadrilateraal een supersnelweg die in 1998 werd geopend en Indias vier grootste steden met elkaar verbindt Mumbai Chennai Kolkata Calcutta en Delhi De snelweg is onderdeel van het ruim 25 miljard euro kostende National Highways Development Project het meest ambitieuze bouwproject in India sinds de Britten in de negentiende eeuw het spoorwegennet aanlegden
Ed Kashi
Een koe ligt in het midden van de ‘Gouden Quadrilateraal’, een supersnelweg die in 1998 werd geopend en India’s vier grootste steden met elkaar verbindt: Mumbai, Chennai, Kolkata (Calcutta) en Delhi. De snelweg is onderdeel van het ruim 25 miljard euro kostende National Highways Development Project, het meest ambitieuze bouwproject in India sinds de Britten in de negentiende eeuw het spoorwegennet aanlegden.
14
Kolkatas alomtegenwoordige riksjas zijn een symbool van de stad maar de politiek zou daar graag verandering in brengen Stadsbeambten denken na over een verbod op de door mensen voortgetrokken voertuigjes met het oog op verkeersopstoppingen en humanitaire principes
Ed Kashi
Kolkata’s alomtegenwoordige riksja’s zijn een symbool van de stad, maar de politiek zou daar graag verandering in brengen. Stadsbeambten denken na over een verbod op de door mensen voortgetrokken voertuigjes, met het oog op verkeersopstoppingen en humanitaire principes.
15
Een meisje loopt door de sloppenwijk Dharavi in Mumbai waar n miljoen mensen wonen Veel Indirs wonen inmiddels in moderne buitenwijken en werken in glanzende wolkenkrabbers maar nog veel meer  de overgrote meerderheid  leeft nog in armoedige omstandigheden en wordt beperkt door tradities
Aji Lal, Your Shot
Een meisje loopt door de sloppenwijk Dharavi in Mumbai, waar één miljoen mensen wonen. Veel Indiërs wonen inmiddels in moderne buitenwijken en werken in glanzende wolkenkrabbers, maar nog veel meer – de overgrote meerderheid – leeft nog in armoedige omstandigheden en wordt beperkt door tradities.
Advertentie - Lees hieronder verder
16
A young girl walks through Mumbais Dharavi slum home to about a million people Many Indians live in modern suburbs and work in gleaming skyscrapers but many morea large majorityremain impoverished and trapped by tradition
Jonas Bendiksen, National Geographic Stock
A young girl walks through Mumbai's Dharavi slum, home to about a million people. Many Indians live in modern suburbs and work in gleaming skyscrapers, but many more—a large majority—remain impoverished and trapped by tradition.
17
De bruisende Brigade Road in Bangalore is een teken van de snelle ontwikkeling van het Indiase bedrijfsleven als antwoord op de globalisering Samen met de Commercial Street en de MG Road is de Brigade Road vooral in trek bij jonge mensen die weten wat ze willen
Walter Bibikow, Photolibrary.com
De bruisende Brigade Road in Bangalore is een teken van de snelle ontwikkeling van het Indiase bedrijfsleven als antwoord op de globalisering. Samen met de Commercial Street en de MG Road is de Brigade Road vooral in trek bij jonge mensen die weten wat ze willen.
18
Op een janistische bruiloft in Mumbai geeft de bruid de bruidegom te eten een van de vele rituelen waarmee de goden worden bedankt Sommige grondslagen van het janisme zijn hetzelfde als die van het hindoesme maar de religie zelf heeft zich buiten India nauwelijks verspreid
Kris Pannecoucke, Aurora Photos
Op een jaïnistische bruiloft in Mumbai geeft de bruid de bruidegom te eten, een van de vele rituelen waarmee de goden worden bedankt. Sommige grondslagen van het jaïnisme zijn hetzelfde als die van het hindoeïsme, maar de religie zelf heeft zich buiten India nauwelijks verspreid.
Advertentie - Lees hieronder verder
19
De handen van een vrouw in Jaipur zijn bedekt met mehndipatronen die met henna zijn geschilderd In de afgelopen jaren zijn deze kantachtige patronen steeds populairder geworden maar ze maken deel uit van een vijfduizend jaar oude traditie van decoraties die bedoeld zijn om boze geesten af te weren of een gevoel van geluk uit te drukken
Petra Warner
De handen van een vrouw in Jaipur zijn bedekt met mehndi-patronen die met henna zijn geschilderd. In de afgelopen jaren zijn deze kantachtige patronen steeds populairder geworden, maar ze maken deel uit van een vijfduizend jaar oude traditie van decoraties die bedoeld zijn om boze geesten af te weren of een gevoel van geluk uit te drukken.
20
In Deshnoke in Rajasthan staat een vrouw voor de Karni Matatempel een monument voor de gelijknamige rattengodin In de tempel leven ruim 20000 ratten waaronder een handvol witte exemplaren die als directe afstammelingen van Karni Mata worden gezien en daarom met speciale eerbied worden aanbeden
Rachael Williams, Your Shot
In Deshnoke in Rajasthan staat een vrouw voor de Karni Mata-tempel, een monument voor de gelijknamige rattengodin. In de tempel leven ruim 20.000 ratten, waaronder een handvol witte exemplaren, die als directe afstammelingen van Karni Mata worden gezien en daarom met speciale eerbied worden aanbeden.

Home

Dit koraalrif bij Vostok in de Grote Oceaan was ernstig aangetast door opwarming van het zeewater maar herstelde zich binnen vijf jaar De meeste bloemkoolkoralenPocillopora spp stierven af tijdens El Nio van 201516 maar het weelderige koraalgeslacht Montipora bleef gezond en bracht het rif opnieuw tot leven

Kraamkamer van koraal

Aanhoudende moessonregens die door de klimaatverandering nog intenser waren dan normaal zorgden in de zomer van 2022 in heel Pakistan voor zware overstromingen Maanden later staan veel gebieden in het land nog altijd onder water

Klimaatrampen kosten steeds meer geld. Wie moet dat betalen?

In een medisch centrum dat door de hulporganisatie Save the Children in Baidoa wordt gefinancierd houdt Khadijo Ibrahim Abikar 50 haar zwaar ondervoede 2jarige kleindochter Naima Adan Ali in de armen De foto werd genomen op de tiende dag van Naimas behandeling en haar gezondheid ging vooruit We zijn hier vanwege de droogte gekomen zegt Abikar We hebben al ons vee verloren en onze akkers zijn aangetast door de sprinkhanen Vroeger hadden we meer dan 55 geiten en 45 runderen Nu hadden we alleen nog maar kamelen en die geven geen melk omdat ze te weinig voer krijgen

Een fotoverslag van de voedselcrisis in de Hoorn van Afrika

Potgrond wordt gebruikt om zaadjes in te planten en de plantenbakken van mensen met stadstuinen mee te vullen maar draagt door zijn ingredinten enorm bij aan de CO2uitstoot

Van potgrond krijg je vuile handen – letterlijk en figuurlijk

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder