Skip to Content

Vluchtelingenkinderen kampen met blijvende psychische trauma’s

De negentienjarige Kafa Al Nayaf en haar neef vluchtten naar Syri om aan de bombardementen te ontsnappen Vijf maanden later beschrijft ze haar situatie Het is een nare ervaring Ze stoppen ons met zijn negenen in een kamer en niemand bekommert zich om ons in de kampen worden de geestelijke gezondheidsproblemen steeds groter Ze heeft nachtmerries en flashbacks en voelt zich de meeste dagen verdrietigpinterest icon
Robin Hammond
1
De 12jarige Riham Saad werd geboren en getogen in Damascus Nu leven zij en haar familie in het kamp Moria op het eiland Lesbos in Griekenland Het kamp was bedoeld voor 2500 vluchtelingen maar er zitten inmiddels tweemaal zoveel mensen Soms valt de elektriciteit uit en het duister herinnert Riham aan de gevechten waar ze aan ontsnapte Ik heb nachtmerries over de oorlog zegt ze
Robin Hammond
De 12-jarige Riham Saad werd geboren en getogen in Damascus. Nu leven zij en haar familie in het kamp Moria op het eiland Lesbos in Griekenland. Het kamp was bedoeld voor 2500 vluchtelingen maar er zitten inmiddels tweemaal zoveel mensen. Soms valt de elektriciteit uit en het duister herinnert Riham aan de gevechten waar ze aan ontsnapte. "Ik heb nachtmerries over de oorlog," zegt ze.
2
De negentienjarige Kafa Al Nayaf en haar neef vluchtten naar Syri om aan de bombardementen te ontsnappen Vijf maanden later beschrijft ze haar situatie Het is een nare ervaring Ze stoppen ons met zijn negenen in een kamer en niemand bekommert zich om ons in de kampen worden de geestelijke gezondheidsproblemen steeds groter Ze heeft nachtmerries en flashbacks en voelt zich de meeste dagen verdrietig
Robin Hammond
De negentienjarige Kafa Al Nayaf en haar neef vluchtten naar Syrië om aan de bombardementen te ontsnappen. Vijf maanden later beschrijft ze haar situatie: "Het is een nare ervaring. Ze stoppen ons met zijn negenen in een kamer, en niemand bekommert zich om ons... in de kampen worden de geestelijke gezondheidsproblemen steeds groter." Ze heeft nachtmerries en flashbacks en voelt zich de meeste dagen verdrietig.
3
Bilal Al Fadoos bereikte Lesbos vanuit Turkije in een rubberboot met 62 andere mensen De 14jarige jongen is niet meer naar school geweest sinds zijn kleuterschool werd gebombardeerd in Syri De mensen kwamen uit Syri om iets beters te vinden maar ze vonden hier hetzelfde zegt hij
Robin Hammond
Bilal Al Fadoos bereikte Lesbos vanuit Turkije in een rubberboot met 62 andere mensen. De 14-jarige jongen is niet meer naar school geweest sinds zijn kleuterschool werd gebombardeerd in Syrië. "De mensen kwamen uit Syrië om iets beters te vinden, maar ze vonden hier hetzelfde," zegt hij.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
Adham Lambo 17 en zijn familie liepen naar Turkije vanuit Syri en staken drie jaar later de zee over naar Lesbos Het leven is hard in het kamp waar acht familieleden van hem in n tent leven De meeste mensen in het kamp staan onder stress zegt hij Sommigen vinden het wel beter dat ze in Europa zijn maar ze zijn nog steeds bang De situatie is niet stabiel Ik kan s nachts niet slapen omdat er zoveel problemen zijn in het kampSome of them feel better about being in Europe but they are still afraid The situation is not stable I cannot sleep at night because there are so many problems inside the camp
Robin Hammond
Adham Lambo (17) en zijn familie liepen naar Turkije vanuit Syrië en staken drie jaar later de zee over naar Lesbos. Het leven is hard in het kamp, waar acht familieleden van hem in één tent leven. "De meeste mensen in het kamp staan onder stress", zegt hij. "Sommigen vinden het wel beter dat ze in Europa zijn, maar ze zijn nog steeds bang. De situatie is niet stabiel. Ik kan 's nachts niet slapen omdat er zoveel problemen zijn in het kamp." ;Some of them feel better about being in Europe, but they are still afraid. The situation is not stable. I cannot sleep at night because there are so many problems inside the camp."
5
Adul Rahman Al Hamad weigerde zich bij het Syrische leger te voegen en werd twee weken lang gemarteld Sindsdien heeft hij last van posttraumatische stressstoornis en drie keer geprobeerd zelfmoord te plegen Met medicatie van Artsen zonder Grenzen begint hij nu weer te eten en slapen
Robin Hammond
Adul Rahman Al Hamad weigerde zich bij het Syrische leger te voegen en werd twee weken lang gemarteld. Sindsdien heeft hij last van posttraumatische stress-stoornis en drie keer geprobeerd zelfmoord te plegen. Met medicatie van Artsen zonder Grenzen begint hij nu weer te eten en slapen.
6
Marwan Jihad en zijn familie inclusief zijn 11jarige dochter Sama vluchtten uit Irak nadat ze werden bedreigd door gewapende groeperingen
Robin Hammond
Marwan Jihad en zijn familie, inclusief zijn 11-jarige dochter Sama, vluchtten uit Irak nadat ze werden bedreigd door gewapende groeperingen.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
Na twee maanden in Lesbos heeft de 15jarige Mariam Hamdan niet de vluchthaven gevonden die ze zocht Syri is slecht en er is oorlog maar de dingen waar ik voor wegrende vond ik hier in het kamp zegt ze Ze hoopt zich te herenigen met haar broer in Duitsland
Robin Hammond
Na twee maanden in Lesbos heeft de 15-jarige Mariam Hamdan niet de vluchthaven gevonden die ze zocht. "Syrië is slecht en er is oorlog, maar de dingen waar ik voor wegrende, vond ik hier in het kamp," zegt ze. Ze hoopt zich te herenigen met haar broer in Duitsland.

Home

Dit koraalrif bij Vostok in de Grote Oceaan was ernstig aangetast door opwarming van het zeewater maar herstelde zich binnen vijf jaar De meeste bloemkoolkoralenPocillopora spp stierven af tijdens El Nio van 201516 maar het weelderige koraalgeslacht Montipora bleef gezond en bracht het rif opnieuw tot leven

Kraamkamer van koraal

Aanhoudende moessonregens die door de klimaatverandering nog intenser waren dan normaal zorgden in de zomer van 2022 in heel Pakistan voor zware overstromingen Maanden later staan veel gebieden in het land nog altijd onder water

Klimaatrampen kosten steeds meer geld. Wie moet dat betalen?

In een medisch centrum dat door de hulporganisatie Save the Children in Baidoa wordt gefinancierd houdt Khadijo Ibrahim Abikar 50 haar zwaar ondervoede 2jarige kleindochter Naima Adan Ali in de armen De foto werd genomen op de tiende dag van Naimas behandeling en haar gezondheid ging vooruit We zijn hier vanwege de droogte gekomen zegt Abikar We hebben al ons vee verloren en onze akkers zijn aangetast door de sprinkhanen Vroeger hadden we meer dan 55 geiten en 45 runderen Nu hadden we alleen nog maar kamelen en die geven geen melk omdat ze te weinig voer krijgen

Een fotoverslag van de voedselcrisis in de Hoorn van Afrika

Potgrond wordt gebruikt om zaadjes in te planten en de plantenbakken van mensen met stadstuinen mee te vullen maar draagt door zijn ingredinten enorm bij aan de CO2uitstoot

Van potgrond krijg je vuile handen – letterlijk en figuurlijk

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder