Skip to Content

Wonderlijke onderwaterwezens die 'licht geven'

Van koralen tot zeeschildpadden – zeebioloog David Gruber ontdekte dat veel dieren in de oceaan biofluorescerend zijn.
Deze kettingkathaai leeft in de duistere diepten van de oceaan Zonder het gele kleurenfilter om blauw licht te blokkeren waarover sommige bioluminescerende vissen beschikken zouden deze neonkleuren onzichtbaar zijnpinterest icon
DAVID GRUBER en VINCENT PIERIBONE
1
Deze kettingkathaai leeft in de duistere diepten van de oceaan Zonder het gele kleurenfilter om blauw licht te blokkeren waarover sommige bioluminescerende vissen beschikken zouden deze neonkleuren onzichtbaar zijn
DAVID GRUBER en VINCENT PIERIBONE
Deze kettingkathaai leeft in de duistere diepten van de oceaan. Zonder het gele kleurenfilter (om blauw licht te blokkeren) waarover sommige bioluminescerende vissen beschikken, zouden deze neonkleuren onzichtbaar zijn.
2
Net als de karetschildpad geeft dit zeepaardje meer dan n kleur licht af De vis is grotendeels rood maar heeft felgroene accenten rond zijn ogen Het groene licht is ook in vlekjes op andere delen van zijn lichaam te zien
David Gruber and Vincent Pieribone
Net als de karetschildpad geeft dit zeepaardje meer dan één kleur licht af. De vis is grotendeels rood, maar heeft felgroene accenten rond zijn ogen. Het groene licht is ook in vlekjes op andere delen van zijn lichaam te zien.
3
Deze platvis geeft op zijn rug een feloranje op de foto lichtsignaal af maar heeft een fluorescerend groen patroon op zijn buik
David Gruber, John Sparks, Robert Schelly
Deze platvis geeft op zijn rug een feloranje (op de foto) lichtsignaal af, maar heeft een fluorescerend groen patroon op zijn buik
Advertentie - Lees hieronder verder
4
Zeebioloog David Gruber ontdekte dat veel zeedieren biofluorescerend zijn toen een groene zeeaal zoals op de foto plotseling opdook terwijl hij en zijn collegas bezig waren lichtgevende koralen vast te leggen
David Gruber, John Sparks, Robert Schelly
Zeebioloog David Gruber ontdekte dat veel zeedieren biofluorescerend zijn toen een groene zeeaal (zoals op de foto) plotseling opdook terwijl hij en zijn collega’s bezig waren ‘lichtgevende’ koralen vast te leggen.
5
Biofluorescentie zou om allerlei redenen kunnen worden toegepast zegt Alexander Gaos   directeur van het Eastern Pacific Hawksbill Initiative bijvoorbeeld voor het vinden en lokken van een prooi ter verdediging of om op een of andere wijze te communiceren
David Gruber, John Sparks, Robert Schelly
Biofluorescentie zou om allerlei redenen kunnen worden toegepast, zegt Alexander Gaos, directeur van het Eastern Pacific Hawksbill Initiative– bijvoorbeeld voor het vinden en lokken van een prooi, ter verdediging of om op een of andere wijze te communiceren.
6
Deze helderrode schorpioenvis midden links past biofluorescentie toe om niet op te vallen tussen het neongroene en rode koraal waarin deze rifvis leeft
David Gruber and John Sparks
Deze helderrode schorpioenvis (midden links) past biofluorescentie toe om niet op te vallen tussen het neongroene en rode koraal waarin deze rifvis leeft.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
Onder wit licht lijken de strepen op deze zeebrasem geel Maar als je er wat blauw licht op laat schijnen en een geel kleurenfilter op je fototoestel zet om fluorescent licht op te kunnen vangen krijg je de volgende foto
David Gruber, John Sparks, Robert Schelly
Onder wit licht lijken de strepen op deze zeebrasem geel. Maar als je er wat blauw licht op laat schijnen en een geel kleurenfilter op je fototoestel zet om fluorescent licht op te kunnen vangen, krijg je de volgende foto.
8
Deze zeebrasem is dezelfde als op de vorige foto  maar dan gefotografeerd op een manier die de fluorescentie van deze vis laat zien Wetenschappers zijn nog maar pas begonnen met het vinden van een antwoord op de vraag waarom biofluorescentie in de oceaan zo wijdverbreid is
David Gruber and John Sparks
Deze zeebrasem is dezelfde als op de vorige foto – maar dan gefotografeerd op een manier die de fluorescentie van deze vis laat zien. Wetenschappers zijn nog maar pas begonnen met het vinden van een antwoord op de vraag waarom biofluorescentie in de oceaan zo wijdverbreid is.

Home

Dit koraalrif bij Vostok in de Grote Oceaan was ernstig aangetast door opwarming van het zeewater maar herstelde zich binnen vijf jaar De meeste bloemkoolkoralenPocillopora spp stierven af tijdens El Nio van 201516 maar het weelderige koraalgeslacht Montipora bleef gezond en bracht het rif opnieuw tot leven

Kraamkamer van koraal

Aanhoudende moessonregens die door de klimaatverandering nog intenser waren dan normaal zorgden in de zomer van 2022 in heel Pakistan voor zware overstromingen Maanden later staan veel gebieden in het land nog altijd onder water

Klimaatrampen kosten steeds meer geld. Wie moet dat betalen?

In een medisch centrum dat door de hulporganisatie Save the Children in Baidoa wordt gefinancierd houdt Khadijo Ibrahim Abikar 50 haar zwaar ondervoede 2jarige kleindochter Naima Adan Ali in de armen De foto werd genomen op de tiende dag van Naimas behandeling en haar gezondheid ging vooruit We zijn hier vanwege de droogte gekomen zegt Abikar We hebben al ons vee verloren en onze akkers zijn aangetast door de sprinkhanen Vroeger hadden we meer dan 55 geiten en 45 runderen Nu hadden we alleen nog maar kamelen en die geven geen melk omdat ze te weinig voer krijgen

Een fotoverslag van de voedselcrisis in de Hoorn van Afrika

Potgrond wordt gebruikt om zaadjes in te planten en de plantenbakken van mensen met stadstuinen mee te vullen maar draagt door zijn ingredinten enorm bij aan de CO2uitstoot

Van potgrond krijg je vuile handen – letterlijk en figuurlijk

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder