Skip to Content

12 imponerende bibliotheken wereldwijd

Tot de literaire schatten van de prachtig barokke 1200 jaar oude Abdij van Sankt Gallen in Zwitserland behoren negendeeeuwse verluchte handschriften en de oudste plattegrond op perkament die bewaard is geblevenpinterest icon
Heeb, Laif, Redux
1
Tot de literaire schatten van de prachtig barokke 1200 jaar oude Abdij van Sankt Gallen in Zwitserland behoren negendeeeuwse verluchte handschriften en de oudste plattegrond op perkament die bewaard is gebleven
Heeb, Laif, Redux
Tot de literaire schatten van de prachtig barokke, 1200 jaar oude Abdij van Sankt Gallen in Zwitserland behoren negende-eeuwse verluchte handschriften en de oudste plattegrond op perkament die bewaard is gebleven.
2
Ik moest een eed afleggen riep dichteres Annie Persons enthousiast uit toen ze zich haar bezoek aan de Bodleian Library van de University of Oxford herinnerde Tot de twaalf miljoen boeken in de collectie behoren het middeleeuwse Vernon Manuscript de eerste foliouitgave van Shakespeare en het eerste boek dat met Arabische drukletters werd uitgegeven
Joe Daniel Price, Getty Images
“Ik moest een eed afleggen!” riep dichteres Annie Persons enthousiast uit toen ze zich haar bezoek aan de Bodleian Library van de University of Oxford herinnerde. Tot de twaalf miljoen boeken in de collectie behoren het middeleeuwse Vernon Manuscript, de eerste folio-uitgave van Shakespeare en het eerste boek dat met Arabische drukletters werd uitgegeven.
3
Ieder kind kan alleen al vanwege het omslag dol zijn op een boek Dat geld zeker voor de boeken in het Museum of Picture Books in Iwaki Japan Hoge ramen laten de Pacifische zon binnen alle boeken worden met de omslag naar voren getoond en brede traptreden zorgen voor ideale leesplekjes
Kenji Shimizu, AP Images
Ieder kind kan alleen al vanwege het omslag dol zijn op een boek. Dat geld zeker voor de boeken in het Museum of Picture Books in Iwaki, Japan. Hoge ramen laten de Pacifische zon binnen, alle boeken worden met de omslag naar voren getoond en brede traptreden zorgen voor ideale leesplekjes.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
De universiteitsbibliotheek van alQarawiyin in Fez een van de oudste nog functionerende bibliotheken ter wereld werd in het jaar 859 opgericht door een vrouw de rijke koopmansdochter Fatima alFihri Onlangs is de ruimte door architecte Aziza Chaouni gerestaureerd en opnieuw voor het publiek geopend met inbegrip van oude mozaeken zonnepanelen en een caf
Izzet Keribar, Getty Images
De universiteitsbibliotheek van al-Qarawiyin in Fez (een van de oudste nog functionerende bibliotheken ter wereld) werd in het jaar 859 opgericht door een vrouw, de rijke koopmansdochter Fatima al-Fihri. Onlangs is de ruimte door architecte Aziza Chaouni gerestaureerd en opnieuw voor het publiek geopend, met inbegrip van oude mozaïeken, zonnepanelen en een café.
5
Tussen de marmeren zuilen van The Library of Congress in Washington DC kun je genieten van voorlezingen door bekroonde dichters collecties van teksten in braille en luisterboeken en gratis rondleidingen met een specifiek thema In de lunettes van de Grote Zaal wordt de Evolutie van het Boek uitgebeeld in negentiendeeeuwse muurschilderingen
Doug Armand, Getty Images
Tussen de marmeren zuilen van The Library of Congress in Washington DC kun je genieten van voorlezingen door bekroonde dichters, collecties van teksten in braille en luisterboeken, en gratis rondleidingen met een specifiek thema. In de lunettes van de Grote Zaal wordt de ‘Evolutie van het Boek’ uitgebeeld in negentiende-eeuwse muurschilderingen.
6
In de Bibliotheca Alexandrina bevinden zich onder andere een zonovergoten leeszaal met meerdere entresols een planetarium een tentoonstelling over de drukpers uit 1820 van de Bulaquitgeverij en een van s werelds grootste collecties aan digitale manuscripten De imposante muren met oude schrifttekens verwijzen naar de Koninklijke Bibliotheek van Alexandri uit de oudheid
Yann Arthus-Bertrand
In de Bibliotheca Alexandrina bevinden zich onder andere een zonovergoten leeszaal met meerdere entresols, een planetarium, een tentoonstelling over de drukpers uit 1820 van de Bulaq-uitgeverij en een van ’s werelds grootste collecties aan digitale manuscripten. De imposante muren met oude schrifttekens verwijzen naar de Koninklijke Bibliotheek van Alexandrië uit de oudheid.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
Op de stranden van het Franse departement SeineMaritime in Normandi zijn het afgelopen decennium talloze popupbibliotheken van de departementale organisatie Lire  la Plage opgedoken In de roodwitte strandhutjes wordt een veelzijdige collectie bordspelen strips romans en natuurlijk Franse pozie uitgeleend
Benoit DECOUT, Redux
Op de stranden van het Franse departement Seine-Maritime (in Normandië) zijn het afgelopen decennium talloze ‘pop-up’-bibliotheken van de departementale organisatie Lire à la Plage opgedoken. In de rood-witte strandhutjes wordt een veelzijdige collectie bordspelen, strips, romans en natuurlijk Franse poëzie uitgeleend.
8
De handtekening die Galileo tijdens zijn proces in 1633 in inkt pende brieven van de heilige Petrus op papyrusrollen en de oudste bewaard gebleven Bijbel ter wereld liggen keurig opgeborgen in de Vaticaanse Bibliotheek in Rome Nietwetenschappers moeten een rondleiding met gids boeken
Rex Features, AP Images
De handtekening die Galileo tijdens zijn proces in 1633 in inkt pende, brieven van de heilige Petrus op papyrusrollen en de oudste bewaard gebleven Bijbel ter wereld liggen keurig opgeborgen in de Vaticaanse Bibliotheek in Rome. Niet-wetenschappers moeten een rondleiding met gids boeken.
9
De eerste bibliotheek in de stad Muyinga in Burundi werd door buurtbewoners opgetrokken uit plaatselijk gewonnen blokken leem kleitegels en eucalyptusbalken Openslaande ramen bieden uitzicht op Burundis Milles Collines Duizend Heuvels en in de kinderleeszaal hangt tussen de eerste verdieping en de begane grond een brede hangmat van sisaltouw
BC architects & studies
De eerste bibliotheek in de stad Muyinga in Burundi werd door buurtbewoners opgetrokken uit plaatselijk gewonnen blokken leem, kleitegels en eucalyptusbalken. Openslaande ramen bieden uitzicht op Burundi’s ‘Milles Collines’ (‘Duizend Heuvels’) en in de kinderleeszaal hangt tussen de eerste verdieping en de begane grond een brede hangmat van sisaltouw.
Advertentie - Lees hieronder verder
10
De marmeren faade van de Bibliotheek van Celsus die in 117 na Chr op de tombe van Celsus Polemaeanus werd gebouwd is nog altijd te zien tussen de runes van de oude stad Efeze in Turkije De vier Romeinse figuren in de toegangspoort die de wijsheid van de voormalige gouverneur symboliseren bewaakten ooit ruim 1200 boekrollen
Monica Gumm, Redux
De marmeren façade van de Bibliotheek van Celsus, die in 117 na Chr. op de tombe van Celsus Polemaeanus werd gebouwd, is nog altijd te zien tussen de ruïnes van de oude stad Efeze in Turkije. De vier Romeinse figuren in de toegangspoort, die de wijsheid van de voormalige gouverneur symboliseren, bewaakten ooit ruim 1200 boekrollen.
11
De drijvende bibliotheek in het 26 meter lange schip Epos werd in 1959 ingericht en doet elke zomer de Noorse fjorden aan om in totaal zon zesduizend boeken uit zijn collectie van 53300 voorwerpen uit te lenen Het schip bezoekt 150 verschillende plaatsen aan de grillige westkust van Noorwegen
Stian Vik, Bokbåten Epos
De drijvende bibliotheek in het 26 meter lange schip Epos werd in 1959 ingericht en doet elke zomer de Noorse fjorden aan om in totaal zo’n zesduizend boeken (uit zijn collectie van 53.300 voorwerpen) uit te lenen. Het schip bezoekt 150 verschillende plaatsen aan de grillige westkust van Noorwegen.
12
De Mertz Library van de New York Botanical Garden bevat de grootste collectie botanische boeken en materialen ter wereld Een alle van tulpenbomen voert van de ruim honderdjarige boekentempel naar een Victoriaanse tropische kas en het op een na grootste herbarium ter wereld na Parijs
Heeb, Laif, Redux
De Mertz Library van de New York Botanical Garden bevat de grootste collectie botanische boeken en materialen ter wereld. Een allée van tulpenbomen voert van de ruim honderdjarige boekentempel naar een Victoriaanse tropische kas en het op een na grootste herbarium ter wereld (na Parijs).

Home

Dit koraalrif bij Vostok in de Grote Oceaan was ernstig aangetast door opwarming van het zeewater maar herstelde zich binnen vijf jaar De meeste bloemkoolkoralenPocillopora spp stierven af tijdens El Nio van 201516 maar het weelderige koraalgeslacht Montipora bleef gezond en bracht het rif opnieuw tot leven

Kraamkamer van koraal

Aanhoudende moessonregens die door de klimaatverandering nog intenser waren dan normaal zorgden in de zomer van 2022 in heel Pakistan voor zware overstromingen Maanden later staan veel gebieden in het land nog altijd onder water

Klimaatrampen kosten steeds meer geld. Wie moet dat betalen?

In een medisch centrum dat door de hulporganisatie Save the Children in Baidoa wordt gefinancierd houdt Khadijo Ibrahim Abikar 50 haar zwaar ondervoede 2jarige kleindochter Naima Adan Ali in de armen De foto werd genomen op de tiende dag van Naimas behandeling en haar gezondheid ging vooruit We zijn hier vanwege de droogte gekomen zegt Abikar We hebben al ons vee verloren en onze akkers zijn aangetast door de sprinkhanen Vroeger hadden we meer dan 55 geiten en 45 runderen Nu hadden we alleen nog maar kamelen en die geven geen melk omdat ze te weinig voer krijgen

Een fotoverslag van de voedselcrisis in de Hoorn van Afrika

Een bosbrand in Calistoga Californi geeft de lucht een oranje gloed Uit nieuw onderzoek blijkt dat hitte as en andere deeltjes van branden zoals deze van invloed kunnen zijn op weerpatronen in de buurt en op grote afstand

Bosbranden kunnen destructieve stormen een half continent verderop versterken

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder