Skip to Content

9 schitterende gouden vondsten

Dit gouden figuurtje heeft bekende trekken maar ook exotische Het stelt de Griekse godin van de liefde voor met een Indiase decoratie op haar voorhoofd Het beeldje komt uit de beroemde Bactrische schat een verzameling van duizenden tweeduizend jaar oude gouden voorwerpen die in 1978 werd opgegraven op begraafplaatsen van nomaden in Afghanistan Vermoed werd dat de schat was gestolen maar het grootste deel ervan werd in 2003 teruggevonden in een bankkluis in Kaboelpinterest icon
Viktor Sarianidi, National Geographic Creative
1
Dit gouden figuurtje heeft bekende trekken maar ook exotische Het stelt de Griekse godin van de liefde voor met een Indiase decoratie op haar voorhoofd Het beeldje komt uit de beroemde Bactrische schat een verzameling van duizenden tweeduizend jaar oude gouden voorwerpen die in 1978 werd opgegraven op begraafplaatsen van nomaden in Afghanistan Vermoed werd dat de schat was gestolen maar het grootste deel ervan werd in 2003 teruggevonden in een bankkluis in Kaboel
Viktor Sarianidi, National Geographic Creative
Dit gouden figuurtje heeft bekende trekken, maar ook exotische. Het stelt de Griekse godin van de liefde voor, met een Indiase decoratie op haar voorhoofd. Het beeldje komt uit de beroemde ‘Bactrische schat’, een verzameling van duizenden tweeduizend jaar oude gouden voorwerpen die in 1978 werd opgegraven op begraafplaatsen van nomaden in Afghanistan. Vermoed werd dat de schat was gestolen, maar het grootste deel ervan werd in 2003 teruggevonden in een bankkluis in Kaboel.
2
In de 1500 jaar oude tombe van een krijgerpriester van de Mochecultuur de heer van Sipan werd een grote verscheidenheid aan gouden voorwerpen gevonden waaronder een offermes en een schild versierd met de god van de onthoofding Archeologen waren met grafrovers in een wedloop verwikkeld om het graf dat in 1987 in Peru werd gevonden
Martha Cooper, National Geographic Creative
In de 1500 jaar oude tombe van een krijger-priester van de Moche-cultuur, de ‘heer van Sipan’, werd een grote verscheidenheid aan gouden voorwerpen gevonden, waaronder een offermes en een schild versierd met de god van de onthoofding. Archeologen waren met grafrovers in een wedloop verwikkeld om het graf, dat in 1987 in Peru werd gevonden.
3
De ontdekking van de tombe van de Egyptische farao Toetanchamon door Howard Carter in 1922 wordt gezien als een van de belangrijkste archeologische vondsten in de geschiedenis Deze 3300 jaar oude hanger van een valkfiguur stelt de god ReHorachte voor en is gemaakt van goud carneool chalcedoon en gekleurd glas
Kenneth Garrett, National Geographic Creative
De ontdekking van de tombe van de Egyptische farao Toetanchamon door Howard Carter in 1922 wordt gezien als een van de belangrijkste archeologische vondsten in de geschiedenis. Deze 3300 jaar oude hanger van een valkfiguur stelt de god Re-Horachte voor en is gemaakt van goud, carneool, chalcedoon en gekleurd glas.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
Deze gouden hanger nog steeds bedekt door restanten van de stof die er ter bescherming omheen was gewikkeld bevatte ooit mogelijk een reliek van een heilige Hij maakte deel uit de van de schat van Galloway een enorme verzameling door de Vikingen buitgemaakte voorwerpen die rond de tiende eeuw nChr in Schotland werd begraven en in 2014 weer werd teruggevonden
Robert Clark&& National Geographic With Permission Of Historic Environment Scotland
Deze gouden hanger, nog steeds bedekt door restanten van de stof die er ter bescherming omheen was gewikkeld, bevatte ooit mogelijk een reliek van een heilige. Hij maakte deel uit de van de 'schat van Galloway’, een enorme verzameling door de Vikingen buitgemaakte voorwerpen die rond de tiende eeuw n.Chr. in Schotland werd begraven en in 2014 weer werd teruggevonden.
5
Ergens tussen 600 en 1600 nChr maakten de precolumbiaanse scheppers van de balsa muisca dit vlot en zijn opvarenden in goud Het is een van de belangrijkste kunstwerken die ooit werd gevonden en stelt de oorsprong voor van de El Doradomythe Het beeldje werd samen met verschillende andere gouden voorwerpen gevonden in 1856 in een grot ten zuiden van Bogot
Alex Treadway, National Geographic Creative
Ergens tussen 600 en 1600 n.Chr. maakten de precolumbiaanse scheppers van de 'balsa muisca’ dit vlot en zijn opvarenden in goud. Het is een van de belangrijkste kunstwerken die ooit werd gevonden en stelt de oorsprong voor van de El Dorado-mythe. Het beeldje werd samen met verschillende andere gouden voorwerpen gevonden in 1856 in een grot ten zuiden van Bogotá.
6
Dit Scythische gouden diadeem sierde tweeduizend jaar geleden mogelijk het hoofd van een rijke nomade in wat nu Rusland is De Scythen begroeven hun hooggeplaatsten in rijkversierde en met goud gevulde graftombes waar in de negentiende eeuw onder de Russische keizers voor het eerst wetenschappelijke opgravingen naar werden gedaan
Sisse Brimberg, National Geographic Creative
Dit Scythische gouden diadeem sierde tweeduizend jaar geleden mogelijk het hoofd van een rijke nomade in wat nu Rusland is. De Scythen begroeven hun hooggeplaatsten in rijkversierde en met goud gevulde graftombes, waar in de negentiende eeuw onder de Russische keizers voor het eerst wetenschappelijke opgravingen naar werden gedaan.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
Deze gouden vogel die op een stok of staf past is waarschijnlijk afkomstig uit de precolumbiaanse Zencultuur die meer dan duizend jaar geleden in het huidige Colombia te vinden was Gouden voorwerpen als deze vormden het begin van de El Doradolegende die een van de oorzaken was van de Spaanse verovering en kolonisatie van grote delen van Noord en ZuidAmerika
O. Louis Mazzatenta, National Geographic Creative
Deze gouden vogel, die op een stok of staf past, is waarschijnlijk afkomstig uit de precolumbiaanse Zenú-cultuur, die meer dan duizend jaar geleden in het huidige Colombia te vinden was. Gouden voorwerpen als deze vormden het begin van de El Dorado-legende, die een van de oorzaken was van de Spaanse verovering en kolonisatie van grote delen van Noord- en Zuid-Amerika.
8
Het gouden tien kilo zware dodenmasker van Toetanchamon is waarschijnlijk het mooiste voorwerp dat in de tombe van de farao werd gevonden De tombe werd in 1923 geopend maar het masker werd pas twee jaar later in de kist gevonden
Kenneth Garrett, National Geographic Creative
Het gouden, tien kilo zware dodenmasker van Toetanchamon is waarschijnlijk het mooiste voorwerp dat in de tombe van de farao werd gevonden. De tombe werd in 1923 geopend, maar het masker werd pas twee jaar later in de kist gevonden.
9
Deze met turkoois versierde gesp van tweeduizend jaar oud is een van de voorwerpen in de Bactrische schat die in 1978 in Tillya Tepe in NoordAfghanistan werd opgegraven Het sieraad waarop een overkapte strijdwagen in Chinese stijl staat afgebeeld raakte samen met de overige voorwerpen ruim tien jaar vermist gedurende de conflicten in Afghanistan maar is inmiddels weer teruggevonden
Viktor Sarianidi, National Geographic Creative
Deze met turkoois versierde gesp van tweeduizend jaar oud is een van de voorwerpen in de Bactrische schat, die in 1978 in Tillya Tepe in Noord-Afghanistan werd opgegraven. Het sieraad, waarop een overkapte strijdwagen in Chinese stijl staat afgebeeld, raakte samen met de overige voorwerpen ruim tien jaar vermist gedurende de conflicten in Afghanistan, maar is inmiddels weer teruggevonden.

Home

Dit koraalrif bij Vostok in de Grote Oceaan was ernstig aangetast door opwarming van het zeewater maar herstelde zich binnen vijf jaar De meeste bloemkoolkoralenPocillopora spp stierven af tijdens El Nio van 201516 maar het weelderige koraalgeslacht Montipora bleef gezond en bracht het rif opnieuw tot leven

Kraamkamer van koraal

Aanhoudende moessonregens die door de klimaatverandering nog intenser waren dan normaal zorgden in de zomer van 2022 in heel Pakistan voor zware overstromingen Maanden later staan veel gebieden in het land nog altijd onder water

Klimaatrampen kosten steeds meer geld. Wie moet dat betalen?

In een medisch centrum dat door de hulporganisatie Save the Children in Baidoa wordt gefinancierd houdt Khadijo Ibrahim Abikar 50 haar zwaar ondervoede 2jarige kleindochter Naima Adan Ali in de armen De foto werd genomen op de tiende dag van Naimas behandeling en haar gezondheid ging vooruit We zijn hier vanwege de droogte gekomen zegt Abikar We hebben al ons vee verloren en onze akkers zijn aangetast door de sprinkhanen Vroeger hadden we meer dan 55 geiten en 45 runderen Nu hadden we alleen nog maar kamelen en die geven geen melk omdat ze te weinig voer krijgen

Een fotoverslag van de voedselcrisis in de Hoorn van Afrika

Potgrond wordt gebruikt om zaadjes in te planten en de plantenbakken van mensen met stadstuinen mee te vullen maar draagt door zijn ingredinten enorm bij aan de CO2uitstoot

Van potgrond krijg je vuile handen – letterlijk en figuurlijk

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder