Skip to Content

De cultuur van Schotland

Het kasteel van Eilean Donan wordt beschouwd als een van de meest gefotografeerde plekken in Schotland De vesting staat op het gelijknamige eilandje op de plek waar drie lochs in het westen van Schotland samenkomen Het eerste kasteel op Eilean Donan was een vroegdertiendeeeuws fort dat bescherming moest bieden tegen binnenvallende Vikingen Het fort werd meerdere keren geplunderd en herbouwd De meest recente verbouwing werd in 1932 voltooidpinterest icon
Getty Images
1
Het kasteel van Eilean Donan wordt beschouwd als een van de meest gefotografeerde plekken in Schotland De vesting staat op het gelijknamige eilandje op de plek waar drie lochs in het westen van Schotland samenkomen Het eerste kasteel op Eilean Donan was een vroegdertiendeeeuws fort dat bescherming moest bieden tegen binnenvallende Vikingen Het fort werd meerdere keren geplunderd en herbouwd De meest recente verbouwing werd in 1932 voltooid
Getty Images
Het kasteel van Eilean Donan wordt beschouwd als een van de meest gefotografeerde plekken in Schotland. De vesting staat op het gelijknamige eilandje op de plek waar drie lochs in het westen van Schotland samenkomen. Het eerste kasteel op Eilean Donan was een vroeg-dertiende-eeuws fort dat bescherming moest bieden tegen binnenvallende Vikingen. Het fort werd meerdere keren geplunderd en herbouwd. De meest recente verbouwing werd in 1932 voltooid.
2
Schotland kent een lange traditie van schapenteelt met zeer pijnlijke episoden Veel van de weiden in de Westelijke Hooglanden  waar de schapen op de foto door een omheining turen  ontstonden tijdens de beruchte clearances ontruimingen van de late negentiende eeuw toen rijke grootgrondbezitters hun winsten wilden maximaliseren door boerenpachters van hun land te verdrijven en de schrale akkers in weidegrond te veranderen
Marc Lanciaux, My Shot
Schotland kent een lange traditie van schapenteelt met zeer pijnlijke episoden. Veel van de weiden in de Westelijke Hooglanden – waar de schapen op de foto door een omheining turen – ontstonden tijdens de beruchte ‘clearances’ (‘ontruimingen’) van de late negentiende eeuw, toen rijke grootgrondbezitters hun winsten wilden maximaliseren door boerenpachters van hun land te verdrijven en de schrale akkers in weidegrond te veranderen.
3
Tot de missie van de traditionele Lonach Highland  Friendly Society behoorde het in ere houden van de Highlander dracht en het bevorderen van vreedzaam en karaktervol gedrag Sinds 1823 houdt de groep elke zomer een bijeenkomst oftewel een optocht door de straten van het oostSchotse Strathdon die uitmondt in een middag van traditionele Schotse spelen
Jim Richardson
Tot de missie van de traditionele ‘Lonach Highland & Friendly Society’ behoorde het in ere houden van de Highlander dracht en het bevorderen van “vreedzaam en karaktervol gedrag”. Sinds 1823 houdt de groep elke zomer een ‘bijeenkomst’, oftewel een optocht door de straten van het oost-Schotse Strathdon, die uitmondt in een middag van traditionele Schotse spelen.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
De steile flanken van Castle Rock verrijzen boven de binnenstad van de Schotse hoofdstad Edinburgh De rots diende al rond 850 v Chr als een versterkt toevluchtsoord In de afgelopen duizend jaar heeft er altijd een kasteel op de plek van Edinburgh Castle gestaan De dikke muren van het kasteel hebben centraal gestaan in elk belangrijk conflict in de Schotse geschiedenis
Jim Richardson
De steile flanken van Castle Rock verrijzen boven de binnenstad van de Schotse hoofdstad Edinburgh. De rots diende al rond 850 v. Chr. als een versterkt toevluchtsoord. In de afgelopen duizend jaar heeft er altijd een kasteel op de plek van Edinburgh Castle gestaan. De dikke muren van het kasteel hebben centraal gestaan in elk belangrijk conflict in de Schotse geschiedenis.
5
Dit beeld staat in de kerk van Saint Mungo in Glasgow gewijd aan de schutspatroon van de stad De kerk staat niet ver van de gotische Glasgow Cathedral die ook wel Kathedraal van Saint Mungo wordt genoemd omdat hij op de plek staat waar deze zesdeeeuwse bisschop zijn eerste kerk liet bouwen en waar ook zijn graf ligt
Christopher Nyce, My Shot
Dit beeld staat in de kerk van Saint Mungo in Glasgow, gewijd aan de schutspatroon van de stad. De kerk staat niet ver van de gotische Glasgow Cathedral, die ook wel ‘Kathedraal van Saint Mungo’ wordt genoemd omdat hij op de plek staat waar deze zesde-eeuwse bisschop zijn eerste kerk liet bouwen en waar ook zijn graf ligt.
6
Elk voorjaar arriveren n miljoen papegaaiduikers op de steile klippen van de Schotse westkust om er hun eieren te leggen Met hun kleurrijke snavels en schattige uiterlijk vliegen deze vogels heen en weer tussen hun nesten en de zee om snavels vol visjes te vangen en naar hun kuikens te brengen
Zhouyang Sun, My Shot
Elk voorjaar arriveren één miljoen papegaaiduikers op de steile klippen van de Schotse westkust om er hun eieren te leggen. Met hun kleurrijke snavels en schattige uiterlijk vliegen deze vogels heen en weer tussen hun nesten en de zee om snavels vol visjes te vangen en naar hun kuikens te brengen.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
Ruim duizend mensen hebben beweerd dat ze zagen hoe de bolronde rug van een niet nader gedentificeerd monster korte tijd door het spiegelgladde wateroppervlak van Loch Ness brak Dit legendarische meer is het op n na grootste loch van Schotland en is iets kleiner maar dieper dan het zuidelijker gelegen Loch Lomond
Emory Kristof
Ruim duizend mensen hebben beweerd dat ze zagen hoe de bolronde rug van een niet nader geïdentificeerd monster korte tijd door het spiegelgladde wateroppervlak van Loch Ness brak. Dit legendarische meer is het op één na grootste loch van Schotland en is iets kleiner maar dieper dan het zuidelijker gelegen Loch Lomond.
8
De bouw van Crathes Castle bij Aberdeen begon in 1553 en duurde 43 jaar De beroemde ommuurde tuin van het kasteel is opgedeeld in acht segmenten met elk een eigen thema die van elkaar worden gescheiden door heggen van Ierse taxusplanten waarvan sommige meer dan driehonderd jaar oud zijn
Brian Lawrence/Getty Images
De bouw van Crathes Castle bij Aberdeen begon in 1553 en duurde 43 jaar. De beroemde ommuurde tuin van het kasteel is opgedeeld in acht segmenten (met elk een eigen thema) die van elkaar worden gescheiden door heggen van Ierse taxusplanten, waarvan sommige meer dan driehonderd jaar oud zijn.
9
Traditioneel wordt de Highland Dance door mannen gedanst maar tegenwoordig wordt hij vaker door vrouwen uitgevoerd Highlanddansen vereist veel fysieke kracht een vastomlijnde reeks houdingen precieze armbewegingen en zorgvuldig voetenwerk Doorgaans wordt gedanst op doedelzakmuziek waarbij bewerkelijke melodien worden uitgevoerd die in de zestiende eeuw door n familie werden gecomponeerd
Romilly Lockyer/Getty Images
Traditioneel wordt de Highland Dance door mannen gedanst, maar tegenwoordig wordt hij vaker door vrouwen uitgevoerd. Highland-dansen vereist veel fysieke kracht, een vastomlijnde reeks houdingen, precieze armbewegingen en zorgvuldig voetenwerk. Doorgaans wordt gedanst op doedelzakmuziek, waarbij bewerkelijke melodieën worden uitgevoerd die in de zestiende eeuw door één familie werden gecomponeerd.
Advertentie - Lees hieronder verder
10
De productie van Scotch is een eerbiedwaardige nationale traditie Het woord whisky komt van het SchotsGaelische begrip uisge beatha een verbastering van de Latijnse uitdrukking aqua vitae of levenswater Schotland telt ruim honderd destilleerderijen die allemaal whisky met hun geheel eigen smaak produceren Op de foto neemt een proever in de destilleerderij van Bruichladdich op het Isle of Islay een monster uit een fust
Jeff J. Mitchell/Getty Images
De productie van Scotch is een eerbiedwaardige nationale traditie. Het woord ‘whisky’ komt van het Schots-Gaelische begrip ‘uisge beatha’, een verbastering van de Latijnse uitdrukking ‘aqua vitae’ of ‘levenswater’. Schotland telt ruim honderd destilleerderijen, die allemaal whisky met hun geheel eigen smaak produceren. Op de foto neemt een proever in de destilleerderij van Bruichladdich op het Isle of Islay een monster uit een fust.
11
In 1850 werd de archeologie bedeeld met een geschenk van de natuur toen een zware storm de Orkneyeilanden trof en zandduinen wegsloeg waardoor de resten van de nederzetting Skara Brae werden blootgelegd Latere opgravingen onthulden een complex van stenen woningen die onderling waren verbonden door gangen Het complex dat op de Werelderfgoedlijst staat dateert uit een tijd tussen 3200 en 2500 v Chr en wordt beschouwd als het best bewaard gebleven neolithische dorp dat ooit in NoordEuropa is gevonden
Paul Sutherland
In 1850 werd de archeologie bedeeld met een geschenk van de natuur toen een zware storm de Orkney-eilanden trof en zandduinen wegsloeg, waardoor de resten van de nederzetting Skara Brae werden blootgelegd. Latere opgravingen onthulden een complex van stenen woningen die onderling waren verbonden door gangen. Het complex, dat op de Werelderfgoedlijst staat, dateert uit een tijd tussen 3200 en 2500 v. Chr. en wordt beschouwd als het best bewaard gebleven neolithische dorp dat ooit in Noord-Europa is gevonden.
12
De westkust van het door stormen gegeselde Isle of Lewis in de archipel van de BuitenHebriden wordt gekenmerkt door steile rotsklippen en de bulderende branding van de Atlantische Oceaan Op het eiland zijn ook oeroude steencirkels aangetroffen In het binnenland ontvouwt zich een landschap van vruchtbare akkers uitgestrekte veenmoerassen en in het zuiden heuvelland Door zijn kleine inwonertal en diverse habitats is het eiland een ideale plek om wild te spotten
Louis deCarlo, My Shot
De westkust van het door stormen gegeselde Isle of Lewis in de archipel van de Buiten-Hebriden wordt gekenmerkt door steile rotsklippen en de bulderende branding van de Atlantische Oceaan. Op het eiland zijn ook oeroude steencirkels aangetroffen. In het binnenland ontvouwt zich een landschap van vruchtbare akkers, uitgestrekte veenmoerassen en, in het zuiden, heuvelland. Door zijn kleine inwonertal en diverse habitats is het eiland een ideale plek om wild te spotten.
Advertentie - Lees hieronder verder
13
De Schotse ceilidh spreek uit als keelie begon ooit als een bijeenkomst waarop mensen muziek maakten en verhalen vertelden Tegenwoordig gaat het meer om dansen Ceilidhs zijn vrolijke sociale bijeenkomsten met groepsdansen waarbij een aangever caller het danspatroon afroept en nieuwelingen zoals de jonge Schot op de foto in Castlebay op de BuitenHebriden helpen om de juiste passen te leren
Jim Richardson
De Schotse ceilidh (spreek uit als ‘kee-lie’) begon ooit als een bijeenkomst waarop mensen muziek maakten en verhalen vertelden. Tegenwoordig gaat het meer om dansen. Ceilidhs zijn vrolijke sociale bijeenkomsten met groepsdansen, waarbij een ‘aangever’ (caller) het danspatroon afroept en nieuwelingen (zoals de jonge Schot op de foto, in Castlebay op de Buiten-Hebriden) helpen om de juiste passen te leren.
14
De lichten van de Schotse hoofdstad Edinburgh stralen in de avondschemering Het merendeel van de vijf miljoen Schotten woont in de Laaglanden waar ook de steden Edinburgh en Glasgow liggen
Allan Baxter/Getty Images
De lichten van de Schotse hoofdstad Edinburgh stralen in de avondschemering. Het merendeel van de vijf miljoen Schotten woont in de Laaglanden, waar ook de steden Edinburgh en Glasgow liggen.

Home

Dit koraalrif bij Vostok in de Grote Oceaan was ernstig aangetast door opwarming van het zeewater maar herstelde zich binnen vijf jaar De meeste bloemkoolkoralenPocillopora spp stierven af tijdens El Nio van 201516 maar het weelderige koraalgeslacht Montipora bleef gezond en bracht het rif opnieuw tot leven

Kraamkamer van koraal

Aanhoudende moessonregens die door de klimaatverandering nog intenser waren dan normaal zorgden in de zomer van 2022 in heel Pakistan voor zware overstromingen Maanden later staan veel gebieden in het land nog altijd onder water

Klimaatrampen kosten steeds meer geld. Wie moet dat betalen?

In een medisch centrum dat door de hulporganisatie Save the Children in Baidoa wordt gefinancierd houdt Khadijo Ibrahim Abikar 50 haar zwaar ondervoede 2jarige kleindochter Naima Adan Ali in de armen De foto werd genomen op de tiende dag van Naimas behandeling en haar gezondheid ging vooruit We zijn hier vanwege de droogte gekomen zegt Abikar We hebben al ons vee verloren en onze akkers zijn aangetast door de sprinkhanen Vroeger hadden we meer dan 55 geiten en 45 runderen Nu hadden we alleen nog maar kamelen en die geven geen melk omdat ze te weinig voer krijgen

Een fotoverslag van de voedselcrisis in de Hoorn van Afrika

Potgrond wordt gebruikt om zaadjes in te planten en de plantenbakken van mensen met stadstuinen mee te vullen maar draagt door zijn ingredinten enorm bij aan de CO2uitstoot

Van potgrond krijg je vuile handen – letterlijk en figuurlijk

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder