Skip to Content

Een kijkje in de traditionele walvisjacht van Noord-Alaska

Inupiat Yugu Alfred Ningeok is zoon van een walvisvaartkapitein en jaagt nu zelf op walvissen Rechts Een oemiak vervoert een kleine groep walvisjagerspinterest icon
Kiliii Yüyan
Advertentie - Lees hieronder verder
1
Inupiat Yugu Alfred Ningeok is zoon van een walvisvaartkapitein en jaagt nu zelf op walvissen Rechts Een oemiak vervoert een kleine groep walvisjagers
Kiliii Yüyan
Inupiat Yugu Alfred Ningeok is zoon van een walvisvaart-kapitein en jaagt nu zelf op walvissen. Rechts: Een oemiak vervoert een kleine groep walvisjagers.
2
Een geslachte Groenlandse walvis levert duizenden kilos aan voedsel op De ninit  de stukken vlees en blubber die zijn bestemd voor de dorpsbewoners  zijn gelijkelijk verdeeld zodat iedereen profiteert van de jacht Het hoogst haalbare doel is het zijn van walvisvaartkapitein zegt fotograaf Kiliii Yyan Met dat werk voorzie je de hele gemeenschap van eten
Een geslachte Groenlandse walvis levert duizenden kilo’s aan voedsel op. De ninit – de stukken vlees en blubber die zijn bestemd voor de dorpsbewoners – zijn gelijkelijk verdeeld zodat iedereen profiteert van de jacht. ‘Het hoogst haalbare doel is het zijn van walvisvaartkapitein,’ zegt fotograaf Kiliii Yüyan. ‘Met dat werk voorzie je de hele gemeenschap van eten.’
3
Thomas William Kingosak draagt altijd zijn jachtgeweer bij zich voor het geval een ijsbeer aanvalt Het is bekend dat hongerige ijsberen vaak in de buurt van jachtkampen rondscharrelen
Thomas William Kingosak draagt altijd zijn jachtgeweer bij zich voor het geval een ijsbeer aanvalt. Het is bekend dat hongerige ijsberen vaak in de buurt van jachtkampen rondscharrelen.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
Groenlandse walvissen zijn aangepast aan het leven in extreem koud water Tijdens hun jaarlijkse trek door de Tsjoektsjen en Beaufortzee is waargenomen dat ze door ijs van een halve meter dik braken om adem te halen
Groenlandse walvissen zijn aangepast aan het leven in extreem koud water. Tijdens hun jaarlijkse trek door de Tsjoektsjen- en Beaufortzee is waargenomen dat ze door ijs van een halve meter dik braken om adem te halen.
5
Om een walvis aan land te halen heb je een heel dorp nodig zegt walvisvaartkapitein Ned Arey Deze Groenlandse walvis bleek een onmogelijke opgave ondanks ruim acht uur trekken door tientallen Inuipat Het dier werd in zee achtergelaten nadat het een aantal malen door het dunne zeeijs was gebroken  een symptoom van de opwarming van het noordpoolgebied
‘Om een walvis aan land te halen, heb je een heel dorp nodig,’ zegt walvisvaartkapitein Ned Arey. Deze Groenlandse walvis bleek een onmogelijke opgave, ondanks ruim acht uur trekken door tientallen Inuipat. Het dier werd in zee achtergelaten nadat het een aantal malen door het dunne zee-ijs was gebroken – een symptoom van de opwarming van het noordpoolgebied.
6
Een jager luistert naar het water om de liederen van walvissen in de buurt op te pikken
Een jager luistert naar het water om de liederen van walvissen in de buurt op te pikken.
Watch Next
 
preview for Geschiedenis

Geschiedenis en archeologie

Het principe van de kantellift

Kantellift

het levensverhaal van elizabeth bthory die ook wel bekendstaat als de bloedhertogin en wordt beschouwd als de meest beruchte vrouwelijke seriemoordenaar aller tijden is onherroepelijk gehuld in gruwelijke mythen eind zestiende begin zeventiende eeuw zou zij honderden jonge vrouwen hebben gemarteld en vermoord

De hertogin Elizabeth Báthory was een moordenaar

Op deze tekening is het wrak van de jonk Nanhai Nr 1 in het slib op de zeebodem uitgebeeld voordat het schip werd gelicht

Dit Chinese scheepswrak bleef jarenlang geheim

een tekening van de nazcalijnen in peru

Het grootste mysterie van Peru: de Nazcalijnen

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder