Skip to Content

Heilige dieren in Egypte: kat- en hondachtigen

DE LEEUWIN MEHITDe machtige leeuw werd in verband gebracht met de koning Hij trad ook op als beschermer en bewaker zowel in het leven als in het hiernamaals De sarcofaag van Toetanchamon werd bewaakt door twee koppen van MehitEgyptisch museum Caropinterest icon
Araldo de Luca
Advertentie - Lees hieronder verder
1
DE LEEUWIN SECHMETVolgens de legende begon Sechmet dochter van Re de mensheid uit te moorden Haar agressie moest worden beteugeld Ook wordt ze met de geneeskunst in verband gebrachtDit beeld komt uit de graftempel van Amenhotep III in WestThebeMuseum of Fine Arts Boston
Bridgeman, ACI
DE LEEUWIN SECHMET: Volgens de legende begon Sechmet, dochter van Re, de mensheid uit te moorden. Haar agressie moest worden beteugeld. Ook wordt ze met de geneeskunst in verband gebracht. Dit beeld komt uit de graftempel van Amenhotep III in West-Thebe. Museum of Fine Arts, Boston.
2
ANUBISDeze jakhalsgod hielp Isis om het lichaam van Osiris te balsemen Daarom wordt hij in verband gebracht met de mummificatieUit de tombe van ToetanchamonEgyptisch Museum Caro
Dpa, Album
ANUBIS: Deze jakhalsgod hielp Isis om het lichaam van Osiris te balsemen. Daarom wordt hij in verband gebracht met de mummificatie. Uit de tombe van Toetanchamon. Egyptisch Museum, Caïro.
3
DE KAT BASTETDe Afrikaanse wilde kat verbeeldt de zachtaardige kat Bastet een leeuwengodin die veranderde in een kat en die een van de verschijningsvormen van de koe Hathor is Dit bronzen beeldje uit de Late periode is deel van de collective van het Neues Museum in Berlijn
Oronoz, Album
DE KAT BASTET: De Afrikaanse wilde kat verbeeldt de zachtaardige kat Bastet, een leeuwengodin die veranderde in een kat, en die een van de verschijningsvormen van de koe Hathor is. Dit bronzen beeldje uit de Late periode is deel van de collective van het Neues Museum in Berlijn.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
DE HOND WEPWAWETVeel goden werden in de vorm van een hond afgebeeld Zo ook Wepwawet die de weg naar de onderwereld vrijmaakteLouvre Parijs
Dea, Scala, Firenze
DE HOND WEPWAWET: Veel goden werden in de vorm van een hond afgebeeld. Zo ook Wepwawet, die de weg naar de onderwereld vrijmaakte. Louvre, Parijs.

Home

Dit koraalrif bij Vostok in de Grote Oceaan was ernstig aangetast door opwarming van het zeewater maar herstelde zich binnen vijf jaar De meeste bloemkoolkoralenPocillopora spp stierven af tijdens El Nio van 201516 maar het weelderige koraalgeslacht Montipora bleef gezond en bracht het rif opnieuw tot leven

Kraamkamer van koraal

Aanhoudende moessonregens die door de klimaatverandering nog intenser waren dan normaal zorgden in de zomer van 2022 in heel Pakistan voor zware overstromingen Maanden later staan veel gebieden in het land nog altijd onder water

Klimaatrampen kosten steeds meer geld. Wie moet dat betalen?

In een medisch centrum dat door de hulporganisatie Save the Children in Baidoa wordt gefinancierd houdt Khadijo Ibrahim Abikar 50 haar zwaar ondervoede 2jarige kleindochter Naima Adan Ali in de armen De foto werd genomen op de tiende dag van Naimas behandeling en haar gezondheid ging vooruit We zijn hier vanwege de droogte gekomen zegt Abikar We hebben al ons vee verloren en onze akkers zijn aangetast door de sprinkhanen Vroeger hadden we meer dan 55 geiten en 45 runderen Nu hadden we alleen nog maar kamelen en die geven geen melk omdat ze te weinig voer krijgen

Een fotoverslag van de voedselcrisis in de Hoorn van Afrika

Potgrond wordt gebruikt om zaadjes in te planten en de plantenbakken van mensen met stadstuinen mee te vullen maar draagt door zijn ingredinten enorm bij aan de CO2uitstoot

Van potgrond krijg je vuile handen – letterlijk en figuurlijk

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder