Skip to Content

Mysterieuze dame uit vroegchristelijk graf stelt archeologen voor raadsel

De vrouw – die naast een prachtige drinkschaal van blauw glas lag – was mogelijk de allereerste persoon die op het Romeinse kerkhof werd begraven en hier werd vereerd.
Deze 1700 jaar oude drinkschaal van transparant blauw glas heeft een doorsnede van 21 centimeter en werd gevonden naast een vrouw die in het centrum van een Romeinse begraafplaats was bijgezet De Griekse inscriptie luidt Drink om vele jaren eeuwig te levenpinterest icon
Arne Hodalič en Katja Bidovec
1

https://www.nationalgeographic.com/content/dam/cultureexploration/2019/01/ljubljana-excavation/09-ljubljana-excavation.jpg

Deze 1700 jaar oude drinkschaal van transparant blauw glas heeft een doorsnede van 21 centimeter en werd gevonden naast een vrouw die in het centrum van een Romeinse begraafplaats was bijgezet De Griekse inscriptie luidt Drink om vele jaren eeuwig te leven
Arne Hodalič en Katja Bidovec
Deze 1700 jaar oude drinkschaal van transparant blauw glas heeft een doorsnede van 21 centimeter en werd gevonden naast een vrouw die in het centrum van een Romeinse begraafplaats was bijgezet. De Griekse inscriptie luidt: ‘Drink om vele jaren eeuwig te leven!’
2
Deze sieraden  twee armbanden de ene van massief goud de andere van donker glas  werden aangetroffen in de sarcofaag van een zesjarig meisje Om haar hals lag een eenvoudige halsketting van gouden ringen en glazen kraaltjes en aan een van haar vingers droeg ze een gouden ring met een groene steen
Arne Hodalič en Katja Bidovec
Deze sieraden – twee armbanden, de ene van massief goud, de andere van donker glas – werden aangetroffen in de sarcofaag van een zesjarig meisje. Om haar hals lag een eenvoudige halsketting van gouden ringen en glazen kraaltjes, en aan een van haar vingers droeg ze een gouden ring met een groene steen.
3
Een halsketting van goudornamenten en glazen kralen sierde een vrouw die zon 1700 jaar geleden in een eenvoudig graf onder de Gosposvetskastraat werd bijgezet
Arne Hodalič en Katja Bidovec
Een halsketting van goudornamenten en glazen kralen sierde een vrouw die zo’n 1700 jaar geleden in een eenvoudig graf onder de Gosposvetska-straat werd bijgezet.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
Samen met de blauwe drinkschaal werd de vrouw in het centrale graf vergezeld van twee armbanden van glanzend gitsteen
Arne Hodalič en Katja Bidovec
Samen met de blauwe drinkschaal werd de vrouw in het centrale graf vergezeld van twee armbanden van glanzend gitsteen.
5
Tijdens de opgravingen werd ook deze munt uit de vierde eeuw na Chr gevonden met de beeltenis van de wolvin die Romulus en Remus de legendarische stichters van Rome prijkt
Arne Hodalič en Katja Bidovec
Tijdens de opgravingen werd ook deze munt uit de vierde eeuw na Chr. gevonden, met de beeltenis van de wolvin die Romulus en Remus (de legendarische stichters van Rome) prijkt.
6
Onderzoeker iga mit staat naast een lineaire versneller waarmee de chemische samenstelling van voorwerpen geanalyseerd kan worden Uit de analyse van de drinkschaal blijkt dat hij ergens in het oostelijk MiddellandseZeegebied moet zijn vervaardigd
Arne Hodalič en Katja Bidovec
Onderzoeker Žiga Šmit staat naast een lineaire versneller waarmee de chemische samenstelling van voorwerpen geanalyseerd kan worden. Uit de analyse van de drinkschaal blijkt dat hij ergens in het oostelijk Middellandse-Zeegebied moet zijn vervaardigd.
Meer van
 
preview for Geschiedenis

Geschiedenis en archeologie

op dit vijftiendeeeuwse italiaanse fresco van een anonieme schilder staat de triomf van de dood afgebeeld vaak wordt gedacht dat ziekte in de middeleeuwen drie oorzaken kende infecties ondervoeding en letsel door gevechten of ongevallen

Is kanker van alle tijden?

uitzicht op kaap de goede hoop

Het schip dat aan de wieg stond van Kaapstad

symbol of peace between russia and ukraine as young couple hugs dressed in their national flags

Hoe ontstond het Rusland-Oekraïneconflict?

karikatuur van de 18deeeuwse toiletten van de emmer tot het open water

Het toilet: een hygiënisch hoogstandje

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder