Skip to Content

25x Schatten van Rusland

Van oude houten kerkjes tot het diepste zoetwatermeer ter wereld: ontdek deze cultuur- en natuurschatten van Rusland.
Op een smalle landtong in de Kizjiarchipel die in het Onegameer ligt wordt een tweetal fraaie houten kerkjes bekroond door een reeks trapsgewijze koepels De verrassende aanblik van de Kizjipogost kerklanderij is een uniek voorbeeld van Russische houtarchitectuurpinterest icon
Cathrine Stukhard, Laif, Redux
Advertentie - Lees hieronder verder
1
Op een smalle landtong in de Kizjiarchipel die in het Onegameer ligt wordt een tweetal fraaie houten kerkjes bekroond door een reeks trapsgewijze koepels De verrassende aanblik van de Kizjipogost kerklanderij is een uniek voorbeeld van Russische houtarchitectuur
Cathrine Stukhard, Laif, Redux
Op een smalle landtong in de Kizji-archipel, die in het Onegameer ligt, wordt een tweetal fraaie houten kerkjes bekroond door een reeks trapsgewijze koepels. De verrassende aanblik van de Kizji-pogost (kerklanderij) is een uniek voorbeeld van Russische houtarchitectuur.
2
Hoog op een berghelling kijkt de citadel van Derbent uit over de Kaspische Zee De citadel en oude stad hebben tussen de vijfde eeuw en de moderne tijd talloze wereldrijken zien opkomen en ondergaan van de Arabieren en Seltsjoeken tot de Mongolen Timoeriden en Safawieden en uiteindelijk het Russische Rijk
Elena Odareeva, Alamy Stock Photo
Hoog op een berghelling kijkt de citadel van Derbent uit over de Kaspische Zee. De citadel en oude stad hebben tussen de vijfde eeuw en de moderne tijd talloze wereldrijken zien opkomen en ondergaan, van de Arabieren en Seltsjoeken tot de Mongolen, Timoeriden en Safawieden, en uiteindelijk het Russische Rijk.
3
Jaroslavl dateert uit de tiende eeuw maar werd eind achttiende eeuw in het kader van een ambitieus stedenbouwproject van keizerin Catharina de Grote herbouwd als een model van neoclassicistische stadsplanning De stad staat ook bekend om zijn zestiende en zeventiendeeeuwse kerken waaronder de Epifaniekerk van rode baksteen
De Agostini, Getty Images
Jaroslavl dateert uit de tiende eeuw, maar werd eind achttiende eeuw in het kader van een ambitieus stedenbouwproject van keizerin Catharina de Grote herbouwd als een model van neoclassicistische stadsplanning. De stad staat ook bekend om zijn zestiende- en zeventiende-eeuwse kerken, waaronder de Epifaniekerk van rode baksteen.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
De middeleeuwse nederzetting Boelgar aan de oever van de rivier de Wolga was ooit de hoofdstad van het Mongoolse kanaat van de Gouden Horde Resten van een moskee het paleis en het mausoleum van de Khan getuigen van het moslimverleden van de stad De plek wordt door de islamitische Tataren nog altijd als een gewijde plek beschouwd
Yulia Babkina, Alamy Stock Photo
De middeleeuwse nederzetting Boelgar aan de oever van de rivier de Wolga was ooit de hoofdstad van het Mongoolse kanaat van de Gouden Horde. Resten van een moskee, het paleis en het mausoleum van de Khan getuigen van het moslimverleden van de stad. De plek wordt door de islamitische Tataren nog altijd als een gewijde plek beschouwd.
5
De Koerse Schoorwal is een smalle landtong die het Koerse Haf van de Oostzee scheidt Ondanks verwering door wind en water wordt de landtong al sinds prehistorische tijden ononderbroken bewoond  als schoolvoorbeeld van de eeuwige strijd tussen menselijke bewoning en de krachten van de natuur
Vladimir Smirnov, TASS/Getty Images
De Koerse Schoorwal is een smalle landtong die het Koerse Haf van de Oostzee scheidt. Ondanks verwering door wind en water wordt de landtong al sinds prehistorische tijden ononderbroken bewoond – als schoolvoorbeeld van de eeuwige strijd tussen menselijke bewoning en de krachten van de natuur.
6
In het zuiden van Siberi strekken zich de Gouden Bergen van het Altajgebergte over een oppervlakte van 16000 vierkante kilometer uit Dit gebied van kale en winderige rotsen besneeuwde pieken en kristalheldere gletsjermeren herbergt een zeldzame diversiteit aan wilde dieren waaronder het ooit met uitsterving bedreigde sneeuwluipaard
Kirill Kukhmar, TASS/Getty Images
In het zuiden van Siberië strekken zich de Gouden Bergen van het Altaj-gebergte over een oppervlakte van 16.000 vierkante kilometer uit. Dit gebied van kale en winderige rotsen, besneeuwde pieken en kristalheldere gletsjermeren herbergt een zeldzame diversiteit aan wilde dieren, waaronder het ooit met uitsterving bedreigde sneeuwluipaard.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
De MariaHemelvaartkathedraal en het bijbehorende klooster in Svijatsjk getuigen van de expansie van het Russische tsaardom in de zestiende eeuw en werden gebouwd op een eilandje in de samenloop van de rivieren Wolga Svijaga en Sjtsjoeka Tegenwoordig staat de kathedraal vooral bekend om zijn zeldzame collectie Oostersorthodoxe frescos
Yulia Babkina, Alamy Stock Photo
De Maria-Hemelvaartkathedraal en het bijbehorende klooster in Svijatsjk getuigen van de expansie van het Russische tsaardom in de zestiende eeuw en werden gebouwd op een eilandje in de samenloop van de rivieren Wolga, Svijaga en Sjtsjoeka. Tegenwoordig staat de kathedraal vooral bekend om zijn zeldzame collectie Oosters-orthodoxe fresco’s.
8
Op een heuveltje in het noordwesten van Rusland staat het van buiten streng ogende Kloostercomplex van Ferapontov dat sinds zijn bouw in de veertiende eeuw een belangrijk religieus machtscentrum is geweest en een sleutelrol in de Russische geschiedenis heeft gespeeld Hier werd de autoriteit van Ivan III als eerste tsaar aller Russen erkend en leefde patriarch Nikon van Moskou in ballingschap
Nikolay Mukhorin, Alamy Stock Photo
Op een heuveltje in het noordwesten van Rusland staat het van buiten streng ogende Kloostercomplex van Ferapontov, dat sinds zijn bouw in de veertiende eeuw een belangrijk religieus machtscentrum is geweest en een sleutelrol in de Russische geschiedenis heeft gespeeld. Hier werd de autoriteit van Ivan III als eerste tsaar aller Russen erkend en leefde patriarch Nikon van Moskou in ballingschap.
9
Het 1642 meter diepe Bajkalmeer in het zuiden van Siberi werd 25 miljoen jaar geleden gevormd en is daarmee het oudste en diepste zoetwatermeer ter wereld Dit kostbare reservoir bevat twintig procent van de wereldreserves aan onbevroren zoetwater
David Gilkey, NPR, Redux
Het 1642 meter diepe Bajkalmeer in het zuiden van Siberië werd 25 miljoen jaar geleden gevormd en is daarmee het oudste en diepste zoetwatermeer ter wereld. Dit kostbare reservoir bevat twintig procent van de wereldreserves aan onbevroren zoetwater.
Advertentie - Lees hieronder verder
10
Het schiereiland Kamtsjatka is een van de weinig plekken op aarde wereld waar actieve vulkanen en gletsjers naast elkaar voorkomen De vulkanen van Kamtsjatka vormen dan ook een uniek en spectaculair landschap waarin je zeeotters bruine beren adelaars en s werelds grootste variteit aan zalmachtigen aantreft
Yuri Smityuk, TASS/Getty Images
Het schiereiland Kamtsjatka is een van de weinig plekken op aarde wereld waar actieve vulkanen en gletsjers naast elkaar voorkomen. De vulkanen van Kamtsjatka vormen dan ook een uniek en spectaculair landschap, waarin je zeeotters, bruine beren, adelaars en ’s werelds grootste variëteit aan zalmachtigen aantreft.
11
Het enorme 19000 vierkante kilometer grote Poetoranaplateau in CentraalSiberi bestaat uit Arctische en subArctische ecosystemen met weidse uitzichten bergen en ongerepte meren en rivieren
Sergey Drozd, Alamy Stock Photo
Het enorme, 19.000 vierkante kilometer grote Poetorana-plateau in Centraal-Siberië bestaat uit Arctische en sub-Arctische ecosystemen met weidse uitzichten, bergen en ongerepte meren en rivieren.
12
Het kloostercomplex TroitseSergjeva Lavra in Sergjev Posad ten noordoosten van Moskou wordt ook wel de parel van de Russische kloosterarchitectuur genoemd en is ook nu nog een centrum van de Russischorthodoxe kerk Het volledig functionerende klooster is een schoolvoorbeeld van religieuze en militaire bouwkunst sinds de veertiende eeuw
Jonathan Irish, Nat Geo Image Collection
Het kloostercomplex Troitse-Sergjeva Lavra in Sergjev Posad, ten noordoosten van Moskou, wordt ook wel de ‘parel van de Russische kloosterarchitectuur’ genoemd en is ook nu nog een centrum van de Russisch-orthodoxe kerk. Het volledig functionerende klooster is een schoolvoorbeeld van religieuze en militaire bouwkunst sinds de veertiende eeuw.
Advertentie - Lees hieronder verder
13
Ondanks zijn relatief korte bestaan kan SintPetersburg zich op een rijk verleden en een schat aan architectonische meesterwerken beroepen De stad werd begin achttiende eeuw onder tsaar Peter de Grote gebouwd en werd al snel het Veneti van het Noorden genoemd Zijn beroemde paleizen kathedralen en residenties getuigen van een mix van barokke en neoclassicistische bouwstijlen Afgezien van zijn architectonische pracht speelde SintPetersburg dat in de Sovjettijd Leningrad heette een sleutelrol in de Russische geschiedenis van de Revolutie van 1917 tot het Beleg van Leningrad toen de stad van 1941 tot 1944 was omsingeld door Duitse troepen
Miles Ertman, Robert Harding/Nat Geo Image Collection
Ondanks zijn relatief korte bestaan kan Sint-Petersburg zich op een rijk verleden en een schat aan architectonische meesterwerken beroepen. De stad werd begin achttiende eeuw onder tsaar Peter de Grote gebouwd en werd al snel het ‘Venetië van het Noorden’ genoemd. Zijn beroemde paleizen, kathedralen en residenties getuigen van een mix van barokke en neoclassicistische bouwstijlen. Afgezien van zijn architectonische pracht speelde Sint-Petersburg (dat in de Sovjet-tijd Leningrad heette) een sleutelrol in de Russische geschiedenis, van de Revolutie van 1917 tot het Beleg van Leningrad, toen de stad van 1941 tot 1944 was omsingeld door Duitse troepen.
14
Het Rode Plein in Moskou is ongetwijfeld de beroemdste plek in Rusland Het plein wordt geflankeerd door het zwaar versterkte Kremlincomplex en de schitterende en veelkleurige SintBasiliuskathedraal en heeft sinds de dertiende eeuw altijd in het middelpunt van Ruslands turbulente geschiedenis gestaan Afgezien van een periode van twee eeuwen waarin SintPetersburg de hoofdstad van Rusland was is het Moskouse Kremlin altijd het machtscentrum van het land geweest
Miles Ertman, Robert Harding/Nat Geo Image Collection
Het Rode Plein in Moskou is ongetwijfeld de beroemdste plek in Rusland. Het plein wordt geflankeerd door het zwaar versterkte Kremlincomplex en de schitterende en veelkleurige Sint-Basiliuskathedraal, en heeft sinds de dertiende eeuw altijd in het middelpunt van Ruslands turbulente geschiedenis gestaan. Afgezien van een periode van twee eeuwen waarin Sint-Petersburg de hoofdstad van Rusland was, is het Moskouse Kremlin altijd het machtscentrum van het land geweest.
15
Een markeringsteken op het eiland Hogland in het uiterste oosten van de Oostzee vormde een van de punten op de Geodetische Boog van Srtuve een ambitieuze graadmeting waarmee de precieze vorm en grootte van de aarde moest worden bepaald Tussen 1816 en 1855 stelden wetenschappers in tien landen over een totale afstand van ruim 2800 kilometer markeringspunten vast om de omtrek van de aarde te meten
Arctic Photo, Alamy Stock Photo
Een markeringsteken op het eiland Hogland in het uiterste oosten van de Oostzee vormde een van de punten op de Geodetische Boog van Srtuve, een ambitieuze graadmeting waarmee de precieze vorm en grootte van de aarde moest worden bepaald. Tussen 1816 en 1855 stelden wetenschappers in tien landen over een totale afstand van ruim 2800 kilometer markeringspunten vast om de omtrek van de aarde te meten.
Advertentie - Lees hieronder verder
16
Het Arctische droomlandschap van dit eiland wordt bevolkt door ijsberen walrussen lemmings en rendieren en is ook een toevluchtsoord voor grijze walvissen die vanuit Mexico migreren Het Reservaat Wrangel is een schatkamer van natuurlijke schoonheid en biodiversiteit en een fascinerend voorbeeld van evolutionaire ontwikkeling
Gabrielle & Michel Therin-Weise, Robert Harding/Nat Geo Image Collection
Het Arctische droomlandschap van dit eiland wordt bevolkt door ijsberen, walrussen, lemmings en rendieren, en is ook een toevluchtsoord voor grijze walvissen die vanuit Mexico migreren. Het Reservaat Wrangel is een schatkamer van natuurlijke schoonheid en biodiversiteit, en een fascinerend voorbeeld van evolutionaire ontwikkeling.
17
De tegelijk sierlijke en indrukwekkende MariaHemelvaartskerk van Kolomenskoje werd in 1532 gebouwd ter ere van de geboorte van de prins die later als Ivan de Verschrikkelijke zou heersen Het complex laat een combinatie van Byzantijnse Griekse romaanse gotische en oudRussische bouwstijlen zien
Mikhail Metzel, Tass, Getty Imgaes
De tegelijk sierlijke en indrukwekkende Maria-Hemelvaartskerk van Kolomenskoje werd in 1532 gebouwd ter ere van de geboorte van de prins die later als Ivan de Verschrikkelijke zou heersen. Het complex laat een combinatie van Byzantijnse, Griekse, romaanse, gotische en oud-Russische bouwstijlen zien.
18
Door hun afgelegen locatie en meedogenloze klimaat vormden de Solovetskieilanden in het westen van de Witte Zee in de loop der eeuwen een ideale plek voor kloosternederzettingen ballingsoorden en  in de Sovjettijd  gevangenkampen
Raúl Touzon, Nat Geo Image Collection
Door hun afgelegen locatie en meedogenloze klimaat vormden de Solovetski-eilanden in het westen van de Witte Zee in de loop der eeuwen een ideale plek voor kloosternederzettingen, ballingsoorden en – in de Sovjet-tijd – gevangenkampen.
Advertentie - Lees hieronder verder
19
Omdat Novgorod strategisch was gelegen aan handelsroutes tussen CentraalAzi en NoordEuropa werd de stad in de negende eeuw de eerste hoofdstad van Rusland Novgorod staat bekend om zijn architectuur in steen en is ook een belangrijk religieus centrum omdat hier in de vijftiende eeuw de eerste volledige vertaling van het Oude en Nieuwe Testament in het Slavisch werd uitgegeven
Michael Runkel, Robert Harding/Nat Geo Image Collection
Omdat Novgorod strategisch was gelegen aan handelsroutes tussen Centraal-Azië en Noord-Europa, werd de stad in de negende eeuw de eerste hoofdstad van Rusland. Novgorod staat bekend om zijn architectuur in steen en is ook een belangrijk religieus centrum, omdat hier in de vijftiende eeuw de eerste volledige vertaling van het Oude en Nieuwe Testament in het Slavisch werd uitgegeven.
20
Aan de oever van de rivier de Moskva is het Novodevitsjiklooster een sierlijk voorbeeld van Russische barok en de plek waar ooit vrouwen uit de adel waaronder ook leden van de tsarenfamilie zich uit het openbare leven terugtrokken Op de begraafplaats van het klooster liggen enkele leden van het Russische tsarenhuis
Ivan Vdovin, Alamy Stock Photo
Aan de oever van de rivier de Moskva is het Novodevitsji-klooster een sierlijk voorbeeld van Russische barok en de plek waar ooit vrouwen uit de adel, waaronder ook leden van de tsarenfamilie, zich uit het openbare leven terugtrokken. Op de begraafplaats van het klooster liggen enkele leden van het Russische tsarenhuis.

Reizen

voidokilia beach in griekenland

Wat zijn de mooiste stranden van Griekenland?

kunstenaar vhils neemt een foto in petra, jordanië

Zo beleefde kunstenaar Vhils zijn reis naar Petra

een paar reizigers beklimmen de mount everest

Tips voor het beklimmen van Mount Everest

This is an image

Chefchaouen: de blauwe stad

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder