Skip to Content

49 jaar van doorbraken op milieugebied in foto’s

Kijk mee naar de mijlpalen in de strijd voor het milieu sinds de eerste Earth Day in de VS in 1970.
De zware olievervuiling door de Union Oil Company in februari 1969 waarbij ruim tweeduizend vierkante kilometer zee en kustgebied bij het Californische Santa Barbara met zware olie werd besmeurd werd uitgebreid op tv vertoond en bracht senator Gaylord Nelson van Wisconsin ertoe om in 1970 de eerste Earth Day te organiseren Datzelfde jaar werd de National Environmental Policy Act van kracht waardoor voortaan bij elke belangrijke beslissing van de federale overheid de uitwerking op het milieu moest worden meegewogenpinterest icon
Vernon Merritt III, The LIFE Picture Collection/Getty Images
1
De zware olievervuiling door de Union Oil Company in februari 1969 waarbij ruim tweeduizend vierkante kilometer zee en kustgebied bij het Californische Santa Barbara met zware olie werd besmeurd werd uitgebreid op tv vertoond en bracht senator Gaylord Nelson van Wisconsin ertoe om in 1970 de eerste Earth Day te organiseren Datzelfde jaar werd de National Environmental Policy Act van kracht waardoor voortaan bij elke belangrijke beslissing van de federale overheid de uitwerking op het milieu moest worden meegewogen
Vernon Merritt III, The LIFE Picture Collection/Getty Images
De zware olievervuiling door de Union Oil Company in februari 1969, waarbij ruim tweeduizend vierkante kilometer zee- en kustgebied bij het Californische Santa Barbara met zware olie werd besmeurd, werd uitgebreid op tv vertoond en bracht senator Gaylord Nelson van Wisconsin ertoe om in 1970 de eerste Earth Day te organiseren. Datzelfde jaar werd de National Environmental Policy Act van kracht, waardoor voortaan bij elke belangrijke beslissing van de federale overheid de uitwerking op het milieu moest worden meegewogen.
2
Boeren in Illinois in de VS besproeien in 1948 een akker met Syndeet een insecticide dat DDT bevatte Hoewel een Nobelprijs was toegekend voor de ontdekking van DDT beseften experts na verloop van tijd dat het middel zeer schadelijk voor het milieu was onder meer doordat het de schalen van vogeleieren dunner maakte In 1972 werd DDT eindelijk verboden waardoor de Amerikaanse zeearend de slechtvalk en veel andere bedreigde vogels werden behoed voor uitsterving
Everett Collection Inc/Alamy Stock Photo
Boeren in Illinois in de VS besproeien in 1948 een akker met Syndeet, een insecticide dat DDT bevatte. Hoewel een Nobelprijs was toegekend voor de ontdekking van DDT, beseften experts na verloop van tijd dat het middel zeer schadelijk voor het milieu was, onder meer doordat het de schalen van vogeleieren dunner maakte. In 1972 werd DDT eindelijk verboden, waardoor de Amerikaanse zeearend, de slechtvalk en veel andere bedreigde vogels werden behoed voor uitsterving.
3
Voordat in 1972 de Federal Environmental Pesticide Control Act in de VS werd aangenomen waren toezichthouders niet verplicht om rekening te houden met de uitwerking van pesticiden op mens en milieu Boeren als deze die een sinaasappelboomgaard besproeien met een pesticide tegen roestmijt hebben nu recht op de waarheid in advertenties voor pesticiden
James P. Blair, Nat Geo Image Collection
Voordat in 1972 de Federal Environmental Pesticide Control Act in de VS werd aangenomen, waren toezichthouders niet verplicht om rekening te houden met de uitwerking van pesticiden op mens en milieu. Boeren als deze, die een sinaasappelboomgaard besproeien met een pesticide tegen roestmijt, hebben nu recht op de waarheid in advertenties voor pesticiden.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
In 1952 was de Cuyahoga River nabij het centrum van Cleveland Ohio dusdanig vervuild dat het water vlamvatte Twintig jaar later nam het Amerikaanse Congres de Clean Water Act aan de regelgeving voor de afvoer van afvalwater Het streven van de wet was om alle rivieren in het land weer geschikt te maken om in te zwemmen en te vissen waaronder ook dit stuwmeer in de Colorado River
Pete McBride, National Geographic Creative
In 1952 was de Cuyahoga River nabij het centrum van Cleveland, Ohio, dusdanig vervuild dat het water vlamvatte. Twintig jaar later nam het Amerikaanse Congres de Clean Water Act aan, de regelgeving voor de afvoer van afvalwater. Het streven van de wet was om alle rivieren in het land weer geschikt te maken om in te zwemmen en te vissen, waaronder ook dit stuwmeer in de Colorado River.
5
De instelling van zeereservaten begon in de VS in 1972 met de Marine Protection Research and Sanctuaries Act Tegenwoordig worden in dit soort reservaten talloze biologische historische en culturele schatten beschermt van scheepswrakken in de Grote Meren tot deze bultrug in een zeereservaat voor de kust van Hawa
Ralph Lee Hopkins, Nat Geo Image Collection
De instelling van zeereservaten begon in de VS in 1972 met de Marine Protection, Research and Sanctuaries Act. Tegenwoordig worden in dit soort reservaten talloze biologische, historische en culturele schatten beschermt, van scheepswrakken in de Grote Meren tot deze bultrug in een zeereservaat voor de kust van Hawaï.
6
Dankzij de Marine Mammal Protection Act uit 1972 worden walvissen dolfijnen zeehonden en lamantijnen  waaronder deze twee in de Crystal River in Florida  strikt beschermd tegen jagers en opdringerig gedrag van mensen
Brian Skerry, Nat Geo Image Collection
Dankzij de Marine Mammal Protection Act uit 1972 worden walvissen, dolfijnen, zeehonden en lamantijnen – waaronder deze twee in de Crystal River in Florida – strikt beschermd tegen jagers en opdringerig gedrag van mensen.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
Nadat het Amerikaanse Congres had erkend dat steeds meer wilde diersoorten uitstierven of al bijna waren uitgestorven nam het in 1973 de Endangered Species Act aan Met de wet ontstond een aanzienlijke hoeveelheid regelgeving ten behoeve van planten en dieren die op de lijst van bedreigde diersoorten stonden waaronder een wettelijk kader waarbinnen belangrijke habitats werden beschermd Dankzij de wet konden soorten als de spitssnuitkrokodil zich opvallend goed herstellen
Jennifer Hayes, Nat Geo Image Collection
Nadat het Amerikaanse Congres had erkend dat steeds meer wilde diersoorten uitstierven of al bijna waren uitgestorven, nam het in 1973 de Endangered Species Act aan. Met de wet ontstond een aanzienlijke hoeveelheid regelgeving ten behoeve van planten en dieren die op de lijst van bedreigde diersoorten stonden, waaronder een wettelijk kader waarbinnen belangrijke habitats werden beschermd. Dankzij de wet konden soorten als de spitssnuitkrokodil zich opvallend goed herstellen.
8
De wereldwijde handel in bedreigde dieren en hun lichaamsdelen werd aan banden gelegd na het in kracht treden van de Conventie inzake de Internationale Handel in Bedreigde Soorten Flora en Fauna CITES in 1975 Sindsdien hebben landen samengewerkt om deze illegale handel aan te pakken en stropers te laten weten dat ze worden vervolgd Bij acties tegen stroperij zoals deze in het Nairobi National Park worden vaak honderden tonnen aan in beslag genomen ivoor publiekelijk verbrand
Charlie Hamilton James, Nat Geo Image Collection
De wereldwijde handel in bedreigde dieren en hun lichaamsdelen werd aan banden gelegd na het in kracht treden van de Conventie inzake de Internationale Handel in Bedreigde Soorten Flora en Fauna (CITES), in 1975. Sindsdien hebben landen samengewerkt om deze illegale handel aan te pakken en stropers te laten weten dat ze worden vervolgd. Bij acties tegen stroperij, zoals deze in het Nairobi National Park, worden vaak honderden tonnen aan in beslag genomen ivoor publiekelijk verbrand.
9
Als antwoord op de toenemende zorg over en wetenschappelijke inzichten in de schadelijke uitwerking op de volksgezondheid van verontreinigd drinkwater werden in 1974 met behulp van de Safe Drinking Water Act nieuwe kwaliteitsstandaarden aan waterzuiveringsinstallaties opgelegd in de VS
Eugene Richards, Nat Geo Image Collection
Als antwoord op de toenemende zorg over en wetenschappelijke inzichten in de schadelijke uitwerking op de volksgezondheid van verontreinigd drinkwater, werden in 1974 met behulp van de Safe Drinking Water Act nieuwe kwaliteitsstandaarden aan waterzuiveringsinstallaties opgelegd in de VS.
Advertentie - Lees hieronder verder
10
In New York staan automobilisten in 1974 in de rij om te tanken In dat jaar begon de EPA met het gefaseerd uitbannen van gelode benzine in de VS  een proces dat pas in 1995 werd afgerond Sinds het verbod op gelode benzine is de gemiddelde hoeveelheid lood in het bloed van Amerikanen met meer dan 75 procent gedaald
Allan Tannenbaum, Getty Images
In New York staan automobilisten in 1974 in de rij om te tanken. In dat jaar begon de EPA met het gefaseerd uitbannen van gelode benzine in de VS – een proces dat pas in 1995 werd afgerond. Sinds het verbod op gelode benzine is de gemiddelde hoeveelheid lood in het bloed van Amerikanen met meer dan 75 procent gedaald.
11
Substanties die een aanzienlijk risico voor de volksgezondheid of het milieu met zich meebrengen werden in 1976 verboden in het kader van de Toxic Substances Control Act Dat leidde drie jaar later ook tot het verbod op PCBs polychloorbifenylen waarna verontreinigde voorwerpen zoals de transformators op de foto naar de stortplaats werden afgevoerd
James P. Blair, Nat Geo Image Collection
Substanties die een aanzienlijk risico voor de volksgezondheid of het milieu met zich meebrengen, werden in 1976 verboden in het kader van de Toxic Substances Control Act. Dat leidde drie jaar later ook tot het verbod op PCB’s (polychloorbifenylen), waarna verontreinigde voorwerpen, zoals de transformators op de foto, naar de stortplaats werden afgevoerd.
12
In 1978 werden honderden inwoners van de wijk Love Canal in Niagara Falls New York ziek door giftig afval in het gelijknamige kanaal een tragedie die de gevaren van industrieel afval aan het licht bracht Een moeder organiseerde het protest van de gemeenschap nadat haar zoon ziek was geworden waarmee zij een model creerde voor soortgelijke burgerprotesten tegen milieuvervuiling
Michel Philippot Sygma/Getty Images
In 1978 werden honderden inwoners van de wijk Love Canal in Niagara Falls, New York, ziek door giftig afval in het gelijknamige kanaal, een tragedie die de gevaren van industrieel afval aan het licht bracht. Een moeder organiseerde het protest van de gemeenschap nadat haar zoon ziek was geworden, waarmee zij een model creëerde voor soortgelijke burgerprotesten tegen milieuvervuiling.
Advertentie - Lees hieronder verder
13
Mede door de verontwaardiging over de kwestieLove Canal werd in 1980 de Comprehensive Environmental Response Compensation and Liability Act Overkoepelende Wet inzake Milieurespons Compensatie en Aansprakelijkheid aangenomen ook wel aangeduid als de Superfundwet Door de wet kunnen stortplekken met giftig afval worden opgeruimd en de vervuilers daarvoor financieel aansprakelijk worden gesteld Zo werd in 2016 het Gowanus Canal in Brooklyn New York schoongemaakt in het kader van de Superfundwet
Andrew Lichtenstein, Corbis/Getty Images
Mede door de verontwaardiging over de kwestie-Love Canal werd in 1980 de Comprehensive Environmental Response, Compensation, and Liability Act (‘Overkoepelende Wet inzake Milieurespons, Compensatie en Aansprakelijkheid’) aangenomen, ook wel aangeduid als de Superfund-wet. Door de wet kunnen stortplekken met giftig afval worden opgeruimd en de vervuilers daarvoor financieel aansprakelijk worden gesteld. Zo werd in 2016 het Gowanus Canal in Brooklyn, New York, schoongemaakt in het kader van de Superfund-wet.
14
Ruim 400000 vierkante kilometer wildernis viel eind 1980 onder de jurisdictie van de Alaska National Interest Lands Conservation Act Wet voor Gebieden van Nationaal Belang in Alaska Tot de stukken land die werden beschermd behoorden de nationale parken van WrangellSaintElias Glacier Bay en de Gates of the Arctic hier op de foto
Michael Melford, Nat Geo Image Collection
Ruim 400.000 vierkante kilometer wildernis viel eind 1980 onder de jurisdictie van de Alaska National Interest Lands Conservation Act (‘Wet voor Gebieden van Nationaal Belang in Alaska’). Tot de stukken land die werden beschermd, behoorden de nationale parken van Wrangell-Saint-Elias, Glacier Bay en de Gates of the Arctic, hier op de foto.
15
Als antwoord op ruim een decennium van protesten en onder druk van de wetenschap kondigde de Internationale Walvisvaartcommissie IWC in 1982 eindelijk een verbod op de commercile walvisvangst af Op een foto uit 1976 richt een walvisvaarder zijn harpoen op een potvis voor de kust van Pico een van de eilandjes van de Azoren Portugal sloot zich pas in 2002 bij de IWC aan
O. Louis Mazzatenta, Nat Geo Image Collection
Als antwoord op ruim een decennium van protesten en onder druk van de wetenschap kondigde de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) in 1982 eindelijk een verbod op de commerciële walvisvangst af. Op een foto uit 1976 richt een walvisvaarder zijn harpoen op een potvis voor de kust van Pico, een van de eilandjes van de Azoren. Portugal sloot zich pas in 2002 bij de IWC aan.
Advertentie - Lees hieronder verder
16
In 1986 begon McDonalds bioafbreekbare verpakkingen te gebruiken nadat het bedrijf door milieuactivisten was bekritiseerd vanwege de bergen aan doosjes van piepschuim die het produceerde De verpakkingen vervuilden straten en overspoelden stortplaatsen De stap van McDonalds luidde een nieuw tijdperk in waarin bedrijven vaak in samenwerking met actiegroepen hun impact op het milieu proberen terug te dringen
Mario Ruiz, The LIFE Images Collection/Getty Images
In 1986 begon McDonald’s bioafbreekbare verpakkingen te gebruiken nadat het bedrijf door milieuactivisten was bekritiseerd vanwege de bergen aan doosjes van piepschuim die het produceerde. De verpakkingen vervuilden straten en overspoelden stortplaatsen. De stap van McDonald’s luidde een nieuw tijdperk in waarin bedrijven, vaak in samenwerking met actiegroepen, hun impact op het milieu proberen terug te dringen.
17
Met bulldozers opgehoopt afval ligt op de plek waar verontreinigde waterbronnen volgens activisten de stad Woburn in Massachusetts bedreigden Acht families klaagden het bedrijf WR Grace aan wegens het verontreinigen van een deel van de drinkwaterbronnen van de stad De veelbesproken zaak had grote invloed op de milieuwetgeving en op de publieke opinie
John Tlumacki, The Boston Globe/Getty Images
Met bulldozers opgehoopt afval ligt op de plek waar verontreinigde waterbronnen volgens activisten de stad Woburn in Massachusetts bedreigden. Acht families klaagden het bedrijf W.R. Grace aan wegens het verontreinigen van een deel van de drinkwaterbronnen van de stad. De veelbesproken zaak had grote invloed op de milieuwetgeving en op de publieke opinie.
18
In 1987 besloten wildbiologen om alle 27 nog resterende Californische condors te vangen ten behoeve van een fokprogramma Hoewel het programma door brand bijna werd afgeblazen wisten de wetenschappers enkele in gevangenschap geboren condors uiteindelijk met succes in het wild uit te zetten Van de soort leven inmiddels weer ruim vierhonderd exemplaren in het wild
Joël Sartore, National Geographic Photo Ark, Nat Geo Image Collection
In 1987 besloten wildbiologen om alle 27 nog resterende Californische condors te vangen ten behoeve van een fokprogramma. Hoewel het programma door brand bijna werd afgeblazen, wisten de wetenschappers enkele in gevangenschap geboren condors uiteindelijk met succes in het wild uit te zetten. Van de soort leven inmiddels weer ruim vierhonderd exemplaren in het wild.
Advertentie - Lees hieronder verder
19
In 1987 kwamen veel van de landen in de wereld bijeen om het Protocol van Montreal te ondertekenen en daarmee een groep chemicalin te verbieden die verantwoordelijk was voor de afbraak van de beschermende ozonlaag in de atmosfeer De bekendste van deze chemicalin waren CFKs of chloorfluorkoolstofverbindingen die veel in spuitbussen en koelkasten werden gebruikt Het gat in de ozonlaag begint inmiddels weer kleiner te worden
Mark Thiessen, Nat Geo Image Collection
In 1987 kwamen veel van de landen in de wereld bijeen om het Protocol van Montreal te ondertekenen en daarmee een groep chemicaliën te verbieden die verantwoordelijk was voor de afbraak van de beschermende ozonlaag in de atmosfeer. De bekendste van deze chemicaliën waren CFK’s of chloorfluorkoolstofverbindingen, die veel in spuitbussen en koelkasten werden gebruikt. Het gat in de ozonlaag begint inmiddels weer kleiner te worden.
20
Een ingenieur toont een kolf met water dat in 1970 uit rioolwater is gedestilleerd Nadat de ergste industrile vervuiling was aangepakt richtten toezichthouders hun aandacht op een ander groot probleem voor de waterkwaliteit rioolwater Met de Water Quality Act van 1987 werd ook het Clean Water State Revolving Fund in het leven geroepen waarmee de modernisering van waterzuiveringsinstallaties in de hele VS kon worden gefinancierd
James P. Blair, Nat Geo Image Collection
Een ingenieur toont een kolf met water dat in 1970 uit rioolwater is gedestilleerd. Nadat de ergste industriële vervuiling was aangepakt, richtten toezichthouders hun aandacht op een ander groot probleem voor de waterkwaliteit: rioolwater. Met de Water Quality Act van 1987 werd ook het Clean Water State Revolving Fund in het leven geroepen, waarmee de modernisering van waterzuiveringsinstallaties in de hele VS kon worden gefinancierd.

Home

Dit koraalrif bij Vostok in de Grote Oceaan was ernstig aangetast door opwarming van het zeewater maar herstelde zich binnen vijf jaar De meeste bloemkoolkoralenPocillopora spp stierven af tijdens El Nio van 201516 maar het weelderige koraalgeslacht Montipora bleef gezond en bracht het rif opnieuw tot leven

Kraamkamer van koraal

Aanhoudende moessonregens die door de klimaatverandering nog intenser waren dan normaal zorgden in de zomer van 2022 in heel Pakistan voor zware overstromingen Maanden later staan veel gebieden in het land nog altijd onder water

Klimaatrampen kosten steeds meer geld. Wie moet dat betalen?

In een medisch centrum dat door de hulporganisatie Save the Children in Baidoa wordt gefinancierd houdt Khadijo Ibrahim Abikar 50 haar zwaar ondervoede 2jarige kleindochter Naima Adan Ali in de armen De foto werd genomen op de tiende dag van Naimas behandeling en haar gezondheid ging vooruit We zijn hier vanwege de droogte gekomen zegt Abikar We hebben al ons vee verloren en onze akkers zijn aangetast door de sprinkhanen Vroeger hadden we meer dan 55 geiten en 45 runderen Nu hadden we alleen nog maar kamelen en die geven geen melk omdat ze te weinig voer krijgen

Een fotoverslag van de voedselcrisis in de Hoorn van Afrika

Een bosbrand in Calistoga Californi geeft de lucht een oranje gloed Uit nieuw onderzoek blijkt dat hitte as en andere deeltjes van branden zoals deze van invloed kunnen zijn op weerpatronen in de buurt en op grote afstand

Bosbranden kunnen destructieve stormen een half continent verderop versterken

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder