7x historische reconstructies van Oscar Nilsson
Published 13 nov. 2019 14:18 CET

Adelasius Ebalchus leefde 1300 jaar geleden in het noorden van Zwitserland. Hij was nog geen twintig toen hij stierf.
Foto van Oscar Nilsson
De ‘Patcham Woman’, die in 1936 door wegwerkers werd ontdekt, was een inwoonster van het Romeinse Britannia en haar graf zou weleens een 1700 jaar oude plaats delict kunnen zijn. Ze was in een vrij diepe kuil begraven en een spijker was diep in de achterkant van haar schedel geboord. Meer spijkers lagen verspreid rond haar knieën, terwijl aan haar voeten het lichaam van een man werd gevonden. Haar rugwervels en gewrichten vertoonden sporen van een zorgelijk en fysiek zwaar leven voordat zij tussen haar 25e en 35e stierf.
Foto van Courtesy Royal Pavilion & Museums, Brighton & Hove
De in 1985 tijdens bouwwerkzaamheden in het Engelse Brighton gevonden ‘Stafford Road Man’ behoorde tot de eerste golven van Saksen die Britannia na de ondergang van het Romeinse Rijk binnenvielen. De man werd rond 500 na Chr. samen met een speer en mes begraven en moet een ongebruikelijk lang en actief leven hebben geleid voordat hij op 45-jarige leeftijd overleed.
Foto van Courtesy Royal Pavilion & Museums, Brighton & Hove
Voorwerpen uit het zuiden van Engeland tonen aan dat deze regio zo’n 40.000 jaar geleden werd bewoond door zowel moderne mensen als neanderthalers, onder wie deze vrouw.
Foto van Courtesy Royal Pavilion & Museums, Brighton & Hove
De ‘Ditchling Road Man’ werd in 1921 ontdekt tijdens de verbreding van de weg waarnaar deze prehistorische boer is vernoemd. Hij behoorde tot de eerste golf van boeren die rond 2400 v. Chr. van het vasteland van Europa naar de Britse Eilanden overstaken en daar hun kenmerkende klokbekers achterlieten. Uit de stoffelijke resten bleek dat hij in zijn jeugd meerdere perioden van ondervoeding had overleefd, waardoor hij mogelijk kort van stuk was. De Ditchling Road Man stierf tussen zijn 25e en 35e en werd met een klokbekerkruik aan zijn voeten en enkele slakkenhuizen naast zijn mond begraven.
Foto van Courtesy Royal Pavilion & Museums, Brighton & Hove
Menselijke gelaatstrekken zijn in de loop der millennia steeds meer “gladgetrokken” en moderne mensen zien er tegenwoordig minder masculien uit, zegt reconstructie-kunstenaar Oscar Nilsson, die ook het negenduizend jaar oude gezicht van deze tiener uit Griekenland tot leven wekte.
Foto van Oscar Nilsson
Deze reconstructie van de ‘Koningin van Huarmey’ is gebaseerd op haar 1200 jaar oude stoffelijke resten, die in Peru werden gevonden. Specialist Oscar Nilsson had 220 uur nodig om deze vorstin een gezicht te geven.
Foto van Oscar Nilsson
Meld je aan voor de nieuwsbrief