Skip to Content

Dit zijn de winnaars van de National Geographic Fotowedstrijd 2019

Op 17 november vond de prijsuitreiking plaats van de National Geographic Fotowedstrijd 2019 in het Museon. Bekijk alle winnaars!
door Redactie
Jurywinnaar Mens en overall winnaar Colette Lukassen Emma AmersfoortToen Emma 5 jaar was zei ze tegen haar moeder Als ik ga slapen ben ik een meisje en als ik wakker word heb ik weer een piemelEen gewoon meisje groeit op in een warm en liefdevol en gezin samen met haar zusje en twee oudere broers Hier kan ze het meisje zijn dat bang is voor spinnen die zitten in de boot in de tuin waarin ze soms spelen Emma Een klasgenootje van mijn zusje mag niet met haar bij ons afspreken alleen maar omdat ik transgender ben dat vind ik stom Moeder En dat zegt Emma die altijd een mening heeft Emma lacht Emma is 11 jaar en geboren als Gijspinterest icon
Colette Lukassen
1
Jurywinnaar Mens en overall winnaar Colette Lukassen Emma AmersfoortToen Emma 5 jaar was zei ze tegen haar moeder Als ik ga slapen ben ik een meisje en als ik wakker word heb ik weer een piemelEen gewoon meisje groeit op in een warm en liefdevol en gezin samen met haar zusje en twee oudere broers Hier kan ze het meisje zijn dat bang is voor spinnen die zitten in de boot in de tuin waarin ze soms spelen Emma Een klasgenootje van mijn zusje mag niet met haar bij ons afspreken alleen maar omdat ik transgender ben dat vind ik stom Moeder En dat zegt Emma die altijd een mening heeft Emma lacht Emma is 11 jaar en geboren als Gijs
Colette Lukassen
Jurywinnaar Mens en overall winnaar: Colette Lukassen, ‘Emma’ (Amersfoort). “Toen Emma 5 jaar was zei ze tegen haar moeder; “Als ik ga slapen ben ik een meisje, en als ik wakker word heb ik weer een piemel…” Een ‘gewoon’ meisje, groeit op in een warm en liefdevol en gezin samen met haar zusje en twee oudere broers. Hier kan ze het meisje zijn dat bang is voor spinnen... die zitten in de boot in de tuin waarin ze soms spelen. Emma: “Een klasgenootje van mijn zusje mag niet met haar bij ons afspreken.. alleen maar omdat ik transgender ben, dat vind ik stom”. Moeder: “En dat zegt Emma, die altijd een mening heeft!” Emma lacht… Emma is 11 jaar en geboren als Gijs.”
2
Publiekswinnaar Mens Jorgo Kokkinidis Losing sight Lubudi CongoKinshasaOogartsen voeren enkele dagen oogconsulten uit in een gemproviseerd ziekenhuis in Lubudi Congo De meeste patinten zijn oudere mensen die dagen door de savanne en jungle hebben gelopen om het ziekenhuis te bereiken Voor deze man is er geen hoop meer Hij leeft in een afgelegen dorp in de jungle van Congo zonder ziekenhuizen of dokters in de buurt Toen hij zijn zicht begon te verliezen ging hij naar een lokale medicijnman die hem herstel beloofde op basis van zure plantenextracten Echter de realiteit is anders Door de zure plantenextracten zijn zijn ogen volledig geruneerd hij zal nooit meer kunnen zien
Jorgo Kokkinidis
Publiekswinnaar Mens: Jorgo Kokkinidis, ‘Losing sight’ (Lubudi, Congo-Kinshasa). “Oogartsen voeren enkele dagen oogconsulten uit in een geïmproviseerd ziekenhuis in Lubudi, Congo. De meeste patiënten zijn oudere mensen die dagen door de savanne en jungle hebben gelopen om het ziekenhuis te bereiken. Voor deze man is er geen hoop meer. Hij leeft in een afgelegen dorp in de jungle van Congo, zonder ziekenhuizen of dokters in de buurt. Toen hij zijn zicht begon te verliezen, ging hij naar een lokale medicijnman die hem herstel beloofde op basis van zure plantenextracten. Echter, de realiteit is anders. Door de zure plantenextracten zijn zijn ogen volledig geruïneerd: hij zal nooit meer kunnen zien.”
3
Jurywinnaar Landschap Gunther De Bruyne Sanyangvissersdorp Sanyang Beach GambiaDe kustlijn van Sanyang Beach Gambia is bezaaid met kleurrijke vissersbootjes Dagelijks vlak voor zonsondergang arriveren de mannen in het dorp met verse vis De vrouwen staan hen op te wachten en starten meteen de vis te kuisen  De volgende dag wordt de vis gedroogd en gerookt op de houten structuren te zien onderaan in de foto
Gunther De Bruyne
Jurywinnaar Landschap: Gunther De Bruyne, ‘Sanyang-vissersdorp’ (Sanyang Beach, Gambia). “De kustlijn van Sanyang Beach, Gambia, is bezaaid met kleurrijke vissersbootjes. Dagelijks, vlak voor zonsondergang, arriveren de mannen in het dorp met verse vis. De vrouwen staan hen op te wachten en starten meteen de vis te kuisen. De volgende dag wordt de vis gedroogd en gerookt op de houten structuren te zien onderaan in de foto.”
Advertentie - Lees hieronder verder
4
Publiekswinnaar Dier Kim Paffen Overstekende kameleon DiegoSuarez MadagaskarMadagascar wordt ook wel het Land van de Kameleons genoemd Logisch als je bedenkt dat ongeveer de helft van alle kameleonsoorten op de wereld in Madagascar wonen De kameleon op de foto stak de straat over in de buurt van de baai van DiegoSuarez in Noord Madagascar toen ik op weg was naar het vliegveld  Mijn apparatuur zat al netjes opgeborgen in mijn fotorugtas Toen ik op een paar meter afstand zag dat een kameleon de straat over liep wist ik niet hoe snel ik met mijn camera de auto uit moest komen  Ik ging letterlijk plat op straat liggen om op ooghoogte met de kameleon te komen Het risico om midden op een doorgaande weg te gaan liggen nam ik even voor lief Yes got it
Kim Paffen
Publiekswinnaar Dier: Kim Paffen, ‘Overstekende kameleon’ (Diego-Suarez, Madagaskar). “Madagascar wordt ook wel het ‘Land van de Kameleons’ genoemd. Logisch, als je bedenkt dat ongeveer de helft van alle kameleonsoorten op de wereld in Madagascar wonen. De kameleon op de foto stak de straat over in de buurt van de baai van Diego-Suarez in Noord Madagascar toen ik op weg was naar het vliegveld […] Mijn apparatuur zat al netjes opgeborgen in mijn foto-rugtas. Toen ik op een paar meter afstand zag dat een kameleon de straat over liep wist ik niet hoe snel ik met mijn camera de auto uit moest komen. […] Ik ging letterlijk plat op straat liggen om op ooghoogte met de kameleon te komen. Het risico om midden op een doorgaande weg te gaan liggen nam ik even voor lief. Yes, got it!”
5
Jurywinnaar Dier Werner van Beusekom Gorillaportret Burgers Zoo ArnhemDeze prachtige vrouwtjesgorilla nam de tijd om als een waar model geportretteerd te worden Met haar hand op haar hoofd en doordringende blik keek ze dwars door mijn lens en mij heen Hopelijk heb ik dat gevoel weten vast te leggen
Werner van Beusekom
Jurywinnaar Dier: Werner van Beusekom, ‘Gorillaportret’ (Burgers’ Zoo, Arnhem). “Deze prachtige vrouwtjesgorilla nam de tijd om als een waar model geportretteerd te worden. Met haar hand op haar hoofd en doordringende blik keek ze dwars door mijn lens en mij heen. Hopelijk heb ik dat gevoel weten vast te leggen.”
6
Publiekswinnaar Landschap Annika Koole Vatnajkullijsgrot Vatnajkullgletsjer IJslandHier zien we de opening van een IJsgrot in de Vatnajkull gletsjer in IJsland Deze grot was de dag ervoor net geopend doordat er water vast zat onder een laag ijs en sneeuw Door de druk is dit water eruit gespoten en is de grot overgeblevenJe ziet de mooie helderblauwe kleur zoals die alleen in gletsjers te vinden is Ook zie je bovenaan de natuurlijke patronen in het ijs terug die door het water gevormd zijn Recht vooruit waait de sneeuw door de lucht over de gletsjer heen en zien we de doorgang die het water gecreerd heeft Helemaal links van de foto is de kleine doorgang waar wij door in deze grot zijn gekomen Via een kleine sneeuw glijbaan gleed je zo de grot in Dit was een van mijn favoriete plekken in IJsland en daarmee ook mijn favoriete foto
Annika Koole
Publiekswinnaar Landschap: Annika Koole, ‘Vatnajökull-ijsgrot’ (Vatnajökullgletsjer, IJsland). “Hier zien we de opening van een IJsgrot in de Vatnajökull gletsjer in IJsland. Deze grot was de dag ervoor net geopend doordat er water vast zat onder een laag ijs en sneeuw. Door de druk is dit water eruit gespoten en is de grot overgebleven. Je ziet de mooie helderblauwe kleur zoals die alleen in gletsjers te vinden is. Ook zie je bovenaan de natuurlijke patronen in het ijs terug die door het water gevormd zijn. Recht vooruit waait de sneeuw door de lucht over de gletsjer heen en zien we de doorgang die het water gecreëerd heeft. Helemaal links van de foto is de kleine doorgang waar wij door in deze grot zijn gekomen. Via een kleine sneeuw ‘glijbaan’ gleed je zo de grot in. Dit was een van mijn favoriete plekken in IJsland en daarmee ook mijn favoriete foto.”

Fotografie

bijenbal

De voortplanting van een honingloze bij

seizoenen op spitsbergen

Spitsbergen: de snelst opwarmende plek op aarde

2005 arbeiders met plastic overalls en ademhalingsmaskers ter bescherming houden kort pauze terwijl ze gaten boren voor steunstangen in de wankele betonnen sarcofaag een constructie die na de explosie in de haast werd gebouwd om het radioactieve afval van reactor 4 te isoleren hun werk is gevaarlijk de straling is binnen zo hoog dat ze continu hun geigertellers in de gaten moeten houden ze mogen slechts een dienst van 15 minuten per dag draaien

Binnen in de ontplofte reactor van Tsjernobyl

de wadden vanuit de lucht

Zo zag je de Wadden nog nooit

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder