Skip to Content

Ontdek de wereld van Egyptische dierenmummies

Deze oud-Egyptische dieren vonden hun weg naar het hiernamaals.
De favoriete gazelle van een vorstin werd met evenveel zorg en weelde op de eeuwigheid voorbereid als een lid van de koninklijke familie zelf Gewikkeld in fijne bandages met blauwe biezen en omhuld door een op maat gemaakte houten sarcofaag vergezelde dit dier in 945 v Chr zijn bazin naar het hiernamaalspinterest icon
Richard Barnes, Nat Geo Image Collection
1
De favoriete gazelle van een vorstin werd met evenveel zorg en weelde op de eeuwigheid voorbereid als een lid van de koninklijke familie zelf Gewikkeld in fijne bandages met blauwe biezen en omhuld door een op maat gemaakte houten sarcofaag vergezelde dit dier in 945 v Chr zijn bazin naar het hiernamaals
Richard Barnes, Nat Geo Image Collection
De favoriete gazelle van een vorstin werd met evenveel zorg en weelde op de eeuwigheid voorbereid als een lid van de koninklijke familie zelf. Gewikkeld in fijne bandages met blauwe biezen en omhuld door een op maat gemaakte houten sarcofaag, vergezelde dit dier in 945 v. Chr. zijn bazin naar het hiernamaals.
2
Deze liefdevol gemummificeerde jachthond waarvan de bandages lang geleden zijn verdwenen was waarschijnlijk van een farao Als koninklijk huisdier zou hij met exclusieve lekkernijen zijn gevoerd en tot op het bot zijn verwend zegt egyptologe Salima Ikram Toen de hond stierf werd hij bijgezet in een speciaal daarvoor ingerichte tombe in de Vallei der Koningen
Richard Barnes, Nat Geo Image Collection
Deze liefdevol gemummificeerde jachthond, waarvan de bandages lang geleden zijn verdwenen, was waarschijnlijk van een farao. Als koninklijk huisdier “zou hij met exclusieve lekkernijen zijn gevoerd en tot op het bot zijn verwend,” zegt egyptologe Salima Ikram. Toen de hond stierf, werd hij bijgezet in een speciaal daarvoor ingerichte tombe in de Vallei der Koningen.
3
Votiefmummies die afzonderlijk met een smeekbede werden begraven zijn er in een eindeloze variatie gevonden maar ze zijn niet altijd wat ze lijken Deze sluwe krokodil is nep want het omhulsel is leeg
Richard Barnes, Nat Geo Image Collection
Votiefmummies, die afzonderlijk met een smeekbede werden begraven, zijn er in een eindeloze variatie gevonden, maar ze zijn niet altijd wat ze lijken. Deze sluwe krokodil is nep, want het omhulsel is leeg.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
De heiligheid van stieren straalde ook af op hun moederdieren die zorgvuldig op het hiernamaals werden voorbereid zoals blijkt uit de bewerkelijke bandages van deze mummie van een koe
Richard Barnes, Nat Geo Image Collection
De heiligheid van stieren straalde ook af op hun moederdieren, die zorgvuldig op het hiernamaals werden voorbereid, zoals blijkt uit de bewerkelijke bandages van deze mummie van een koe.
5
In deze mummie van een baviaan gaat een geheim schuil dat het dier als huisdier identificeert Uit een rntgenopname bleek dat de aap een hoektand mist die was waarschijnlijk verwijderd om te voorkomen dat hij in vorstelijke vingers zou bijten
Richard Barnes, Nat Geo Image Collection
In deze mummie van een baviaan gaat een geheim schuil dat het dier als huisdier identificeert. Uit een röntgenopname bleek dat de aap een hoektand mist; die was waarschijnlijk verwijderd om te voorkomen dat hij in vorstelijke vingers zou bijten.
6
Een heilige ram is gemummificeerd in een omhulsel van bladgoud en schildermotieven Als levende belichaming van de scheppingsgod Chnoem werd dit dier tot aan zijn natuurlijke dood in de 2e of 3e eeuw na Chr in een tempel door priesters verzorgd
Richard Barnes, Nat Geo Image Collection
Een heilige ram is gemummificeerd in een omhulsel van bladgoud en schildermotieven. Als levende belichaming van de scheppingsgod Chnoem werd dit dier tot aan zijn natuurlijke dood in de 2e of 3e eeuw na Chr. in een tempel door priesters verzorgd.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
Gevouwen banden van linnen doen denken aan de halsband van een kat maar het dier dat in deze bewerkelijke bandages werd gewikkeld was geen huisdier Uit rntgenopnamen bleek dat deze kat de nek was omgedraaid zodat hij gemummificeerd kon worden en samen met de smeekbede van een pelgrim in een tempel kon worden geofferd
Richard Barnes, Nat Geo Image Collection
Gevouwen banden van linnen doen denken aan de halsband van een kat, maar het dier dat in deze bewerkelijke bandages werd gewikkeld, was geen huisdier. Uit röntgenopnamen bleek dat deze kat de nek was omgedraaid, zodat hij gemummificeerd kon worden en samen met de smeekbede van een pelgrim in een tempel kon worden geofferd.
8
Het ongebruikelijke omhulsel  van linnen en pleister  van deze votiefmummie bootst de kop en lange snavel van de ibis na de ogen zijn gemaakt van glazen kralen Op beide zijden zijn onder een band met hirogliefen verschillende godheden en tafels met offergaven geschilderd
Richard Barnes, Nat Geo Image Collection
Het ongebruikelijke omhulsel – van linnen en pleister – van deze votiefmummie bootst de kop en lange snavel van de ibis na; de ogen zijn gemaakt van glazen kralen. Op beide zijden zijn onder een band met hiërogliefen verschillende godheden en tafels met offergaven geschilderd.
9
De gebeeldhouwde spitsmuis op deze stenen minisarcofaag geeft precies de inhoud van het kistje aan
Richard Barnes, Nat Geo Image Collection
De gebeeldhouwde spitsmuis op deze stenen minisarcofaag geeft precies de inhoud van het kistje aan.
Advertentie - Lees hieronder verder
10
Deze mummie is voorzien van de kenmerken van een roofvogel maar bevat slechts een paar botjes van het dier
Richard Barnes, Nat Geo Image Collection
Deze mummie is voorzien van de kenmerken van een roofvogel maar bevat slechts een paar botjes van het dier.
11
Met behulp van papyrus en linnen zijn de vage contouren van een gazelle nagebootst
Richard Barnes, Nat Geo Image Collection
Met behulp van papyrus en linnen zijn de vage contouren van een gazelle nagebootst.
12
Een linnen bundel met cassetten omhult een ibis
Richard Barnes, Nat Geo Image Collection
Een linnen bundel met cassetten omhult een ibis.
Meer van
 
preview for Geschiedenis

Geschiedenis en archeologie

Deze schedel van een holenbeer die in Itali werd gevonden is een van de laatste sporen van dit prehistorische dier die zijn ontdekt Wetenschappers discussiren al lange tijd over de vraag of holenberen en andere megafauna door het oprukkende ijs van de laatste ijstijd zijn uitgestorven maar een nieuwe analyse van het DNA van prehistorische holenberen wijst erop dat de aankomst van de moderne mens in Europa een zeer belangrijke rol in de ondergang van de holenbeer heeft gespeeld

Hoe de reusachtige holenbeer kon uitsterven

voetbal rome oudheid aquaduct

Wie bedacht voetbal, 's werelds populairste sport?

op dit vijftiendeeeuwse italiaanse fresco van een anonieme schilder staat de triomf van de dood afgebeeld vaak wordt gedacht dat ziekte in de middeleeuwen drie oorzaken kende infecties ondervoeding en letsel door gevechten of ongevallen

Is kanker van alle tijden?

uitzicht op kaap de goede hoop

Het schip dat aan de wieg stond van Kaapstad

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder