Het decennium waarin we eindelijk onze ogen openden voor klimaatverandering
In de afgelopen 10 jaar is gebleken dat de klimaatverandering geen verzinsel is en nog veel ernstiger kan worden.
Gepubliceerd 17 dec. 2019 13:12 CET
Mannen praten aan de rand van het uitgedroogde Urmiameer in Iran. Foto uit het National Geographic-artikel ‘Verdroogde meren door klimaatverandering’ (maart 2018).
Plastic flessen in een recyclingfabriek in Valenzuela op de Filipijnen. Uit het National Geographic-artikel ‘De wereldwijde plastic-crisis uitgelegd’ (juni 2018).
Luchtfoto van de schade die door natuurbranden en kevers werd aangericht in het Englemann Spruce Forest. Dit bos heeft de afgelopen jaren te kampen gehad met de besmetting door de sparrenbastkever. En in juni 2013 woedde er een grote bosbrand.
Een kolencentrale blaast rook de atmosfeer in.
Het witte zand van Orange Beach in Alabama is besmeurd met olie.
Boorputten die ten behoeve van vee in een rivierbedding in Tanzania zijn geslagen, worden ook gebruikt door mensen.
Met behulp van cirkelirrigatie worden akkers met katoen ten zuiden van Brownfield in Texas bewaterd.
Een stuk land in Bolivia wordt gerooid door de vegetatie af te branden. Foto uit het National Geographic-artikel ‘Verdroogde meren door klimaatverandering’ (maart 2018).
Een ecoloog laat een grote methaanbel ontbranden die in de herfst door de vorst in ijs werd gevangen.
De kooldioxide die opborrelt uit scheuren in de zeebodem rond het Castello Aragonese, naast het Italiaanse eiland Ischia, doet de zuurgraad van het zeewater stijgen.
Bij een aardgasveld in Rusland inspecteren arbeiders een pijplijn. Het gas wordt in dit soort pijpleidingen naar steden in heel Azië en Europa vervoerd.
Smeltwater heeft een 45 meter diepe kloof uitgesleten in de ijskap van Groenland.
Hurricane Sandy werd niet veroorzaakt door de klimaatverandering als gevolg van de uitstoot van broeikasgassen, maar de schade die de orkaan aan de kust van New Jersey aanrichtte, werd verergerd door de stijgende zeespiegel, die wél gedeeltelijk is te wijten aan de klimaatverandering.
De krater Batagaika in het oosten van Siberië heeft een doorsnede van achthonderd meter en is ontstaan door ontdooiende permafrost. De krater bevat de organische resten van bladeren, grassen en dieren die duizenden jaren geleden zijn gestorven.
Het E.V. Spence Reservoir in Robert Lee, in de staat Texas, na een langdurige periode van droogte.