Skip to Content

8x schoonheid van alle tijden

Het schoonheidsideaal is door de eeuwen heen veranderd en vrouwen hebben vanouds talloze middelen tot hun beschikking om het te bereiken: van de eerste loodhoudende cosmetica tot de botoxinjecties van nu. Lees meer over schoonheid in het februarimagazine.
1 ZWAAR OPGEMAAKT OUDE EGYPTE 310030 vCHR Man n vrouw maakten de oogleden zwaar op meestal met kohl religie en gezondheid speelden daarbij ook mee Kohl soms aangevuld met groene accenten op de oogleden zou ooginfecties tegengaan en het kwaad afwenden Pruiken met krullen of ingevlochten haar waren ook geliefdpinterest icon
Ontwerp: Monica Serrano, NGM; Amanda Hobbs. Illustraties: Janice Sung
1
1 ZWAAR OPGEMAAKT OUDE EGYPTE 310030 vCHR Man n vrouw maakten de oogleden zwaar op meestal met kohl religie en gezondheid speelden daarbij ook mee Kohl soms aangevuld met groene accenten op de oogleden zou ooginfecties tegengaan en het kwaad afwenden Pruiken met krullen of ingevlochten haar waren ook geliefd
Ontwerp: Monica Serrano, NGM; Amanda Hobbs. Illustraties: Janice Sung
1. ZWAAR OPGEMAAKT | OUDE EGYPTE 3100-30 v.CHR. | Man én vrouw maakten de oogleden zwaar op, meestal met kohl – religie en gezondheid speelden daarbij ook mee. Kohl, soms aangevuld met groene accenten op de oogleden, zou ooginfecties tegengaan en het kwaad afwenden. Pruiken met krullen of ingevlochten haar waren ook geliefd.
2
2 HOGE KAPSELS OUDE ROME EIND 1STE EEUW vCHR Binnen de Roomse elite raakten in de vroege keizertijd steeds complexere kapsels in zwang Met een calamistrum een op gloeiende kooltjes verhitte tang krulden slavinnen het haar van vrouwen Kapsels waren door pruiken of haarstukjes soms zo complex dat een ornatrix kapster er uren werk aan had
Ontwerp: Monica Serrano, NGM; Amanda Hobbs. Illustraties: Janice Sung
2. HOGE KAPSELS | OUDE ROME, EIND 1STE EEUW v.CHR. | Binnen de Roomse elite raakten in de vroege keizertijd steeds complexere kapsels in zwang. Met een calamistrum (een op gloeiende kooltjes verhitte tang) krulden slavinnen het haar van vrouwen. Kapsels waren door pruiken of haarstukjes soms zo complex dat een ornatrix (kapster) er uren werk aan had.
3
3 VERVORMING KLASSIEKE MAYAS 250900 nCHR Om een langgerekte schedel te creren werden latjes tegen babyhoofdjes gebonden Dit zou een eerbetoon zijn aan de maisgod die een hoofd had in de vorm van een maiskolf Door tanden te vijlen en te voorzien van jade of andere edelstenen markeerden de Mayas de overgang naar volwassenheid
Ontwerp: Monica Serrano, NGM; Amanda Hobbs. Illustraties: Janice Sung
3. VERVORMING | KLASSIEKE MAYA’S 250-900 n.CHR. | Om een langgerekte schedel te creëren, werden latjes tegen babyhoofdjes gebonden. Dit zou een eerbetoon zijn aan de maisgod, die een hoofd had in de vorm van een maiskolf. Door tanden te vijlen en te voorzien van jade of andere edelstenen, markeerden de Maya’s de overgang naar volwassenheid.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
4 NATUURELEMENTEN TANGDYNASTIE CHINA 618907 Om oneffenheden te verbergen schilderden Tangvrouwen rode zwarte en gele bloemen insecten en andere natuurlijke decoraties op voorhoofd en wangen De wenkbrauwen werden uitgetrokken en vervangen door dik aangezette strepen De lippen werden zo beschilderd dat het net bloemblaadjes leken
Ontwerp: Monica Serrano, NGM; Amanda Hobbs. Illustraties: Janice Sung
4. NATUURELEMENTEN | TANG-DYNASTIE, CHINA 618-907 | Om oneffenheden te verbergen, schilderden Tang-vrouwen rode, zwarte en gele bloemen, insecten en andere natuurlijke decoraties op voorhoofd en wangen. De wenkbrauwen werden uitgetrokken en vervangen door dik aangezette strepen. De lippen werden zo beschilderd dat het net bloemblaadjes leken.
5
5 BESCHEIDEN VROOM EUROPESE LATE MIDDELEEUWEN 13001500 Door de wenkbrauwen en de natuurlijke haarlijn ver uit te trekken creerden vrouwen het hoge voorhoofd dat in Europa in de Middeleeuwen en vroege Renaissance in zwang was Een bleke huid werd hogelijk gewaardeerd en het haar kon in diverse tinten worden geverfd
Ontwerp: Monica Serrano, NGM; Amanda Hobbs. Illustraties: Janice Sung
5. BESCHEIDEN, VROOM | EUROPESE LATE MIDDELEEUWEN 1300-1500 | Door de wenkbrauwen en de natuurlijke haarlijn ver uit te trekken, creëerden vrouwen het hoge voorhoofd dat in Europa in de Middeleeuwen en vroege Renaissance in zwang was. Een bleke huid werd hogelijk gewaardeerd, en het haar kon in diverse tinten worden geverfd.
6
6 RONDINGEN MICRONESIE ONBEKENDHEDEN Op veel eilanden in de Grote Oceaan stond een volslank figuur voor status rijkdom en gezondheid Corpulente vrouwen golden er als mooi en waren aantrekkelijk voor mannen Zwaarlijvigheid zou gunstig zijn voor de vruchtbaarheid In de voorbije decennia is de voorkeur voor een slanker figuur gegroeid
Ontwerp: Monica Serrano, NGM; Amanda Hobbs. Illustraties: Janice Sung
6. RONDINGEN | MICRONESIE ONBEKEND-HEDEN | Op veel eilanden in de Grote Oceaan stond een volslank figuur voor status, rijkdom en gezondheid. Corpulente vrouwen golden er als mooi en waren aantrekkelijk voor mannen. Zwaarlijvigheid zou gunstig zijn voor de vruchtbaarheid. In de voorbije decennia is de voorkeur voor een slanker figuur gegroeid.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
7 WENKBRAUWEN KADJARDYNASTIE PERZIE 17851925 Oogleden en wenkbrauwen werden voorzien van allerlei cosmetica Kohl zorgde voor sprekende ogen en deed ze groter lijken De wenkbrauwen werden met wasma een van indigo gemaakte pasta aangezet en met elkaar verbonden dat gold als hoogst aantrekkelijk
Ontwerp: Monica Serrano, NGM; Amanda Hobbs. Illustraties: Janice Sung
7. WENKBRAUWEN | KADJAR-DYNASTIE, PERZIE, 1785-1925 | Oogleden en wenkbrauwen werden voorzien van allerlei cosmetica. Kohl zorgde voor sprekende ogen en deed ze groter lijken. De wenkbrauwen werden met wasma (een van indigo gemaakte pasta) aangezet, en met elkaar verbonden: dat gold als hoogst aantrekkelijk.
8
8 COMPLEX KAPSEL VROEGE 20STE EEUW De haardracht nguuka was favoriet onder getrouwde vrouwen Door zwarte wol in het haar te verwerken maakte men bij de oren grote bollen die met een reep stof op het hoofd werden samengebonden Hangers van goud of ander materiaal maakten deze uitbundige haardracht af
Ontwerp: Monica Serrano, NGM; Amanda Hobbs. Illustraties: Janice Sung
8. COMPLEX KAPSEL | VROEGE 20STE EEUW | De haardracht nguuka was favoriet onder getrouwde vrouwen. Door zwarte wol in het haar te verwerken, maakte men bij de oren grote bollen, die met een reep stof op het hoofd werden samengebonden. Hangers van goud of ander materiaal maakten deze uitbundige haardracht af.
Watch Next
 
preview for Geschiedenis

Geschiedenis en archeologie

grotwoningen in spanje

De bewoners van oeroude Spaanse grotten

het levensverhaal van elizabeth bthory die ook wel bekendstaat als de bloedhertogin en wordt beschouwd als de meest beruchte vrouwelijke seriemoordenaar aller tijden is onherroepelijk gehuld in gruwelijke mythen eind zestiende begin zeventiende eeuw zou zij honderden jonge vrouwen hebben gemarteld en vermoord

De hertogin Elizabeth Báthory was een moordenaar

Op deze tekening is het wrak van de jonk Nanhai Nr 1 in het slib op de zeebodem uitgebeeld voordat het schip werd gelicht

Dit Chinese scheepswrak bleef jarenlang geheim

een tekening van de nazcalijnen in peru

Het grootste mysterie van Peru: de Nazcalijnen

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder