‘Top Secret’-kaarten onthullen de logistiek achter D-Day - 1

Informatie over ‘Operation Overlord’ werd voor de Duitsers afgeschermd met behulp van ‘Operation Bodyguard’, een misleidingscampagne die was geïnspireerd op Churchills opmerking dat in oorlogstijd de waarheid altijd “vergezeld dient te gaan van een lijfwacht van leugens.” Dat betekende dat er pseudo-voorbereidingen voor landingen elders langs het Kanaal werden getroffen, om te voorkomen dat Duitse troepen zich in Normandië zouden concentreren. De tactische misleiding van ‘Operation Bodyguard’ omvatte ook het droppen van dummy’s aan parachutes (zoals het exemplaar op de foto) om de Duitsers af te leiden van de landing van echte parachutisten.
Terwijl de planners van Overlord gedetailleerde kaarten van Normandië samenstelden, brachten de bedenkers van ‘Operation Bodyguard’ een fictieve invasiemacht bijeen onder de afkorting FUSAG (First U.S. Army Group). Generaal Patton (links) deed zich voor als de commandant van FUSAG voordat hij in juli 1944 het bevel kreeg over een van de echte invasielegers in Frankrijk.
Tot het nepmaterieel dat in het kader van de misleidingscampagne ‘Operation Bodyguard’ werd ingezet, behoorden ook namaakvliegtuigen, die op plekken werden neergezet waar Duitse verkenningspiloten ze konden spotten. FUSAG bestond zogenaamd uit vijftig divisies die over het Nauw van Calais zouden aanvallen nadat veldmaarschalk Montgomery in een ‘afleidingsmanoeuvre’ in Normandië zou zijn geland.
De FUSAG-misleiding werd ondersteund door geslepen dubbelagenten als de Spanjaard Juan Pujol, die zich door de Duitsers als spion liet werven en zogenaamd als dubbelspion voor de Geallieerden werkte. Hij stuurde onjuiste rapporten naar Berlijn, die ertoe bijdroegen dat Duitse troepen rond Calais gestationeerd bleven.