Skip to Content

‘Top Secret’-kaarten onthullen de logistiek achter D-Day - 1

Informatie over Operation Overlord werd voor de Duitsers afgeschermd met behulp van Operation Bodyguard een misleidingscampagne die was genspireerd op Churchills opmerking dat in oorlogstijd de waarheid altijd vergezeld dient te gaan van een lijfwacht van leugens Dat betekende dat er pseudovoorbereidingen voor landingen elders langs het Kanaal werden getroffen om te voorkomen dat Duitse troepen zich in Normandi zouden concentrerenDe tactische misleiding van Operation Bodyguard omvatte ook het droppen van dummys aan parachutes zoals het exemplaar op de foto om de Duitsers af te leiden van de landing van echte parachutistenpinterest icon
Kenneth W. Rendell, International Museum of World War II
1
Informatie over Operation Overlord werd voor de Duitsers afgeschermd met behulp van Operation Bodyguard een misleidingscampagne die was genspireerd op Churchills opmerking dat in oorlogstijd de waarheid altijd vergezeld dient te gaan van een lijfwacht van leugens Dat betekende dat er pseudovoorbereidingen voor landingen elders langs het Kanaal werden getroffen om te voorkomen dat Duitse troepen zich in Normandi zouden concentrerenDe tactische misleiding van Operation Bodyguard omvatte ook het droppen van dummys aan parachutes zoals het exemplaar op de foto om de Duitsers af te leiden van de landing van echte parachutisten
Kenneth W. Rendell, International Museum of World War II
Informatie over ‘Operation Overlord’ werd voor de Duitsers afgeschermd met behulp van ‘Operation Bodyguard’, een misleidingscampagne die was geïnspireerd op Churchills opmerking dat in oorlogstijd de waarheid altijd “vergezeld dient te gaan van een lijfwacht van leugens.” Dat betekende dat er pseudo-voorbereidingen voor landingen elders langs het Kanaal werden getroffen, om te voorkomen dat Duitse troepen zich in Normandië zouden concentreren. De tactische misleiding van ‘Operation Bodyguard’ omvatte ook het droppen van dummy’s aan parachutes (zoals het exemplaar op de foto) om de Duitsers af te leiden van de landing van echte parachutisten.
2
Terwijl de planners van Overlord gedetailleerde kaarten van Normandi samenstelden brachten de bedenkers van Operation Bodyguard een fictieve invasiemacht bijeen onder de afkorting FUSAG First US Army Group Generaal Patton links deed zich voor als de commandant van FUSAG voordat hij in juli 1944 het bevel kreeg over een van de echte invasielegers in Frankrijk
PhotoQuest/Getty Images
Terwijl de planners van Overlord gedetailleerde kaarten van Normandië samenstelden, brachten de bedenkers van ‘Operation Bodyguard’ een fictieve invasiemacht bijeen onder de afkorting FUSAG (First U.S. Army Group). Generaal Patton (links) deed zich voor als de commandant van FUSAG voordat hij in juli 1944 het bevel kreeg over een van de echte invasielegers in Frankrijk.
3
Tot het nepmaterieel dat in het kader van de misleidingscampagne Operation Bodyguard werd ingezet behoorden ook namaakvliegtuigen die op plekken werden neergezet waar Duitse verkenningspiloten ze konden spotten FUSAG bestond zogenaamd uit vijftig divisies die over het Nauw van Calais zouden aanvallen nadat veldmaarschalk Montgomery in een afleidingsmanoeuvre in Normandi zou zijn geland
U.S. National Archives
Tot het nepmaterieel dat in het kader van de misleidingscampagne ‘Operation Bodyguard’ werd ingezet, behoorden ook namaakvliegtuigen, die op plekken werden neergezet waar Duitse verkenningspiloten ze konden spotten. FUSAG bestond zogenaamd uit vijftig divisies die over het Nauw van Calais zouden aanvallen nadat veldmaarschalk Montgomery in een ‘afleidingsmanoeuvre’ in Normandië zou zijn geland.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
De FUSAGmisleiding werd ondersteund door geslepen dubbelagenten als de Spanjaard Juan Pujol die zich door de Duitsers als spion liet werven en zogenaamd als dubbelspion voor de Geallieerden werkte Hij stuurde onjuiste rapporten naar Berlijn die ertoe bijdroegen dat Duitse troepen rond Calais gestationeerd bleven
The National Archives of the UK
De FUSAG-misleiding werd ondersteund door geslepen dubbelagenten als de Spanjaard Juan Pujol, die zich door de Duitsers als spion liet werven en zogenaamd als dubbelspion voor de Geallieerden werkte. Hij stuurde onjuiste rapporten naar Berlijn, die ertoe bijdroegen dat Duitse troepen rond Calais gestationeerd bleven.
Meer van
 
preview for Geschiedenis

Geschiedenis en archeologie

op dit vijftiendeeeuwse italiaanse fresco van een anonieme schilder staat de triomf van de dood afgebeeld vaak wordt gedacht dat ziekte in de middeleeuwen drie oorzaken kende infecties ondervoeding en letsel door gevechten of ongevallen

Is kanker van alle tijden?

uitzicht op kaap de goede hoop

Het schip dat aan de wieg stond van Kaapstad

symbol of peace between russia and ukraine as young couple hugs dressed in their national flags

Hoe ontstond het Rusland-Oekraïneconflict?

karikatuur van de 18deeeuwse toiletten van de emmer tot het open water

Het toilet: een hygiënisch hoogstandje

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder