Skip to Content

Wrak van ‘taaiste oorlogsschip uit WOII’ ontdekt in Stille Oceaan

Op het achterschip van het wrak zijn de cijfers 36 en 140 te zien Het officile registratienummer van deUSS Nevadawas BB36 en het getal 140 was op het belangrijkste draagspant van het achterschip geschilderd om de schade na de atoombomtest te kunnen beoordelenpinterest icon
Ocean Infinity, Search Inc.
Advertentie - Lees hieronder verder
1
Op het achterschip van het wrak zijn de cijfers 36 en 140 te zien Het officile registratienummer van deUSS Nevadawas BB36 en het getal 140 was op het belangrijkste draagspant van het achterschip geschilderd om de schade na de atoombomtest te kunnen beoordelen
Ocean Infinity, Search Inc.
Op het achterschip van het wrak zijn de cijfers ‘36’ en ‘140’ te zien. Het officiële registratienummer van de USS Nevadawas BB-36 en het getal 140 was op het belangrijkste draagspant van het achterschip geschilderd om de schade na de atoombomtest te kunnen beoordelen.
2
Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog beschikte deNevadaover 32 stuks Boforsluchtdoelgeschut van 40 mm Het 40mmkanon op de foto is genstalleerd naast een deels omgevallen doelzoekapparaat dat bij dit soort geschut standaard werd gebruikt als vuurgeleiding
Ocean Infinity, Search Inc.
Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog beschikte de Nevada over 32 stuks Bofors-luchtdoelgeschut van 40 mm. Het 40-mm-kanon op de foto is geïnstalleerd naast een deels omgevallen doelzoekapparaat, dat bij dit soort geschut standaard werd gebruikt als vuurgeleiding.
3
Evenals andere schepen die bij de atoombomtest op het atol Bikini werden ingezet diende ook deUSS Nevadaals drijvend platform voor een scala van militaire uitrusting en apparatuur die na de kernexplosie op schade werden onderzocht Een van de vier tanks die op het dek van deNevadawerden geplaatst een Chaffee of een Pershingtank overleefde de kernexplosies van 23 kiloton in de lucht en 20 kiloton onder water De tank stond nog altijd op het dek van deNevadatoen het slagschip op 31 juli 1948 voor de kust van Hawa bewust tot zinken werd gebracht
Ocean Infinity, Search Inc.
Evenals andere schepen die bij de atoombomtest op het atol Bikini werden ingezet, diende ook de USS Nevada als drijvend platform voor een scala van militaire uitrusting en apparatuur, die na de kernexplosie op schade werden onderzocht. Een van de vier tanks die op het dek van de Nevada werden geplaatst (een Chaffee- of een Pershing-tank), overleefde de kernexplosies van 23 kiloton in de lucht en 20 kiloton onder water. De tank stond nog altijd op het dek van de Nevada toen het slagschip op 31 juli 1948 voor de kust van Hawaï bewust tot zinken werd gebracht.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
In een tussenschot boven het luik dat toegang bood tot een compartiment voor de aan en afvoer van artilleriegranaten bestemd voor een van de 38kaliberkanonnen van de Nevada is nog een inscriptie te lezen De eerste regel is het nummer van het luik de tweede regel de aanduiding voor het compartiment en de derde regel het compartimentnummer De opmerkelijk goede conservering van dit soort details doet zich slechts af en toe voor bij scheepswrakken op grote diepte en is te danken aan het gebrek aan licht en zuurstof en de extreme kou op meer dan 4500 meter diepte
Ocean Infinity, Search Inc.
In een tussenschot boven het luik dat toegang bood tot een compartiment voor de aan- en afvoer van artilleriegranaten, bestemd voor een van de 38-kaliber-kanonnen van de Nevada, is nog een inscriptie te lezen. De eerste regel is het nummer van het luik, de tweede regel de aanduiding voor het compartiment en de derde regel het compartimentnummer. De opmerkelijk goede conservering van dit soort details doet zich slechts af en toe voor bij scheepswrakken op grote diepte en is te danken aan het gebrek aan licht en zuurstof en de extreme kou op meer dan 4500 meter diepte.
5
Evenals zijn zusterschepen uit de Nevadaklasse van slagschepen die in de periode van de Eerste en Tweede Wereldoorlog actief waren was ook deNevadavoorzien van een bovenbouw rond een hoge open statiefmast van staal waarop de navigatiekamer de brug de observatieposten en de radarinstallatie rustten Dit is de top van de mast die ooit ruim dertig meter boven het dek van deNevadauittorende
Ocean Infinity, Search Inc.
Evenals zijn zusterschepen uit de Nevada-klasse van slagschepen die in de periode van de Eerste en Tweede Wereldoorlog actief waren, was ook de Nevada voorzien van een bovenbouw rond een hoge, open statiefmast van staal, waarop de navigatiekamer, de brug, de observatieposten en de radarinstallatie rustten. Dit is de top van de mast, die ooit ruim dertig meter boven het dek van de Nevada uittorende.
Watch Next
 
preview for Geschiedenis

Geschiedenis en archeologie

Het principe van de kantellift

Kantellift

het levensverhaal van elizabeth bthory die ook wel bekendstaat als de bloedhertogin en wordt beschouwd als de meest beruchte vrouwelijke seriemoordenaar aller tijden is onherroepelijk gehuld in gruwelijke mythen eind zestiende begin zeventiende eeuw zou zij honderden jonge vrouwen hebben gemarteld en vermoord

De hertogin Elizabeth Báthory was een moordenaar

Op deze tekening is het wrak van de jonk Nanhai Nr 1 in het slib op de zeebodem uitgebeeld voordat het schip werd gelicht

Dit Chinese scheepswrak bleef jarenlang geheim

een tekening van de nazcalijnen in peru

Het grootste mysterie van Peru: de Nazcalijnen

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder