Skip to Content

Betreed een wereld die onzichtbaar is voor het blote oog

Nikon heeft de winnaars van de 46ste jaarlijkse Small World Photomicrography Competition bekendgemaakt.
Dit dorsale aanzicht van een levende jonge zebravis won dit jaar de eerste prijs in de Small World Photomicrography Competition van Nikon Om dit buitenaardse effect te bereiken bracht onderzoeker Daniel Castranova van het National Institutes of Health bijgestaan door collega Bakary Samasa fluorescerende eiwitten aan in de lymfevaten oranje en schubben blauw van de vis Daarna monteerde hij meer dan 350 afzonderlijke frames aan elkaarpinterest icon
Daniel Castranova, Brant Weinstein, and Bakary Samasa, Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development, National Institutes of Health; courtesy of Nikon Small World
1
Dit dorsale aanzicht van een levende jonge zebravis won dit jaar de eerste prijs in de Small World Photomicrography Competition van Nikon Om dit buitenaardse effect te bereiken bracht onderzoeker Daniel Castranova van het National Institutes of Health bijgestaan door collega Bakary Samasa fluorescerende eiwitten aan in de lymfevaten oranje en schubben blauw van de vis Daarna monteerde hij meer dan 350 afzonderlijke frames aan elkaar
Daniel Castranova, Brant Weinstein, and Bakary Samasa, Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development, National Institutes of Health; courtesy of Nikon Small World
Dit dorsale aanzicht van een levende jonge zebravis won dit jaar de eerste prijs in de Small World Photomicrography Competition van Nikon. Om dit buitenaardse effect te bereiken, bracht onderzoeker Daniel Castranova van het National Institutes of Health, bijgestaan door collega Bakary Samasa, fluorescerende eiwitten aan in de lymfevaten (oranje) en schubben (blauw) van de vis. Daarna monteerde hij meer dan 350 afzonderlijke frames aan elkaar.
2
De Duitse fotograaf Daniel Knop combineerde vijf afbeeldingen van een anemoonvisembryo om de verschillende ontwikkelingsfasen te laten zien van een paar uur na de bevruchting tot enkele uren voor het uitkomen
Daniel Knop, Natur Und Tier-verlag Ntv, Nikon Small World
De Duitse fotograaf Daniel Knop combineerde vijf afbeeldingen van een anemoonvisembryo om de verschillende ontwikkelingsfasen te laten zien, van een paar uur na de bevruchting tot enkele uren voor het uitkomen.
3
Deze regenboogverzameling van kammen is eigenlijk het oppervlak van de tong van een zoetwaterslak de zogeheten radula of rapstong Deze is bedekt met tandjes waarmee voedsel tot een verteerbare omvang klein wordt geraspt De foto is genomen door Igor Siwanowicz van het Howard Hughes Medical Institute
Igor Siwanowicz, Howard Hughes Medical Institute, Nikon Small World
Deze regenboogverzameling van kammen is eigenlijk het oppervlak van de tong van een zoetwaterslak, de zogeheten radula of rapstong. Deze is bedekt met tandjes waarmee voedsel tot een verteerbare omvang klein wordt geraspt. De foto is genomen door Igor Siwanowicz van het Howard Hughes Medical Institute.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
Deze bodemschimmelspore met meerdere kernen werd vastgelegd door de Canadese wetenschappers Vasileios Kokkoris Franck Stefani en Nicolas Corradi De spore is omgeven door de spookachtige takken van steeds groter wordende schimmeldraden zogeheten hyfen
Vasileios Kokkoris, Franck Stefani, Nicolas Corradi, University of Ottawa & Agriculture and Agrifood Canada, Nikon Small World
Deze bodemschimmelspore met meerdere kernen werd vastgelegd door de Canadese wetenschappers Vasileios Kokkoris, Franck Stefani en Nicolas Corradi. De spore is omgeven door de spookachtige takken van steeds groter wordende schimmeldraden, zogeheten hyfen.
5
De meeste motten hebben ogen met een nanostructuur die licht absorbeert en reflectie voorkomt Hierdoor blijven ze onder de radar Deze afbeelding is gemaakt door de Indonesische fotograaf Ahmad Fauzan Te zien zijn een van die donkere optische bollen de pluizige kop en roltong van eenAgrotis infusa
Ahmad Fauzan, Saipem, Nikon Small World
De meeste motten hebben ogen met een nanostructuur die licht absorbeert en reflectie voorkomt. Hierdoor blijven ze onder de radar. Deze afbeelding is gemaakt door de Indonesische fotograaf Ahmad Fauzan. Te zien zijn een van die donkere optische bollen, de pluizige kop en roltong van een Agrotis infusa.
6
Kleurrijke Klimtiaanse stuifmeelkorrels zitten opeengepakt op de helmknop van een tere hebeplant De foto is gemaakt door Robert Markus en Zsuzsa Markus van de Universiteit van Nottingham
Robert Markus and Zsuzsa Markus, University of Nottingham, Nikon Small World
Kleurrijke, Klimtiaanse stuifmeelkorrels zitten opeengepakt op de helmknop van een tere hebeplant. De foto is gemaakt door Robert Markus en Zsuzsa Markus van de Universiteit van Nottingham.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
Jason Kirk van het Baylor College of Medicine legde een felgekleurde kern cyaan vast die omgeven is door draden van microtubuli oranje in een menselijke cel
Jason Kirk, Baylor College of Medicine, Nikon Small World
Jason Kirk van het Baylor College of Medicine legde een felgekleurde kern (cyaan) vast die omgeven is door draden van microtubuli (oranje) in een menselijke cel.
8
Dit beeld van een autofluorescerend kameleonembryo in zwartwit is afkomstig van Allan CarrilloBaltodano en David Salamanca van de Queen Mary University of London Volledig ontwikkelde kameleons kunnen van kleur en patroon verschieten dankzij de reflecterende kristallen in hun huidcellen
Allan Carrillo-Baltodano and David Salamanca, Queen Mary University of London, Nikon Small World
Dit beeld van een autofluorescerend kameleonembryo in zwart-wit is afkomstig van Allan Carrillo-Baltodano en David Salamanca van de Queen Mary University of London. Volledig ontwikkelde kameleons kunnen van kleur en patroon verschieten dankzij de reflecterende kristallen in hun huidcellen.
9
De hippocampus van het menselijk brein speelt een belangrijke rol bij geheugenvorming en leren Op deze afbeelding van Jason Kirk en Quynh Nguyen van het Baylor College of Medicine zijn twee aangrenzende hippocampale neuronen te zien die met synapsen met elkaar zijn verbonden en klaar zijn om iets te onthouden
Jason Kirk and Quynh Nguyen, Baylor College of Medicine, Nikon Small World
De hippocampus van het menselijk brein speelt een belangrijke rol bij geheugenvorming en leren. Op deze afbeelding van Jason Kirk en Quynh Nguyen van het Baylor College of Medicine zijn twee aangrenzende hippocampale neuronen te zien die met synapsen met elkaar zijn verbonden en klaar zijn om iets te onthouden.
Advertentie - Lees hieronder verder
10
De klonterigeDaphnia magna een watervlo is een klein schaaldier dat vaak wordt gebruikt voor onderzoek vanwege de transparante schaal en aseksuele voortplanting Deze afbeelding wederom een winnende inzending van Ahmad Fauzan toont de kop van een van deze waterdieren
Ahmad Fauzan, Saipem, Nikon Small World
De klonterige Daphnia magna, een watervlo, is een klein schaaldier dat vaak wordt gebruikt voor onderzoek vanwege de transparante schaal en aseksuele voortplanting. Deze afbeelding, wederom een winnende inzending van Ahmad Fauzan, toont de kop van een van deze waterdieren.
11
Als skeletachtige vingers strekken de ranken van roodalgen zich uit alsof ze iets willen vastpakken Dit is mooi vastgelegd door Tagide deCarvalho van de Universiteit van Maryland
Tagide De Carvalho, University Of Maryland, Baltimore County, Nikon Small World
Als skeletachtige vingers strekken de ranken van roodalgen zich uit alsof ze iets willen vastpakken. Dit is mooi vastgelegd door Tagide deCarvalho van de Universiteit van Maryland.
12
De Australische fotograaf Robert Viethaler stapelde beelden om een mensenhaar met daarin een knoop weer te geven
Robert Vierthaler, Nikon Small World
De Australische fotograaf Robert Viethaler stapelde beelden om een mensenhaar met daarin een knoop weer te geven.
Advertentie - Lees hieronder verder
13
Dit is net een abstract schilderij van Georgia OKeefe In dit beeld van de New Yorkse fotograaf Justin Zoll kronkelen kristallen die na verhitting van een oplossing van ethanol water en aminozuur zijn ontstaan voorzichtig om elkaar heen
Justin Zoll, Justin Zoll Photography, Nikon Small World
Dit is net een abstract schilderij van Georgia O’Keefe. In dit beeld van de New Yorkse fotograaf Justin Zoll kronkelen kristallen die na verhitting van een oplossing van ethanol, water en aminozuur zijn ontstaan, voorzichtig om elkaar heen.
14
Een bladrolkever beschermd door een getextureerd en reflecterend schild klimt op een plant in deze foto van de Turkse fotograaf Ozgur Kerem Bulur
Özgür Kerem Bulur, Nikon Small World
Een bladrolkever, beschermd door een getextureerd en reflecterend schild, klimt op een plant in deze foto van de Turkse fotograaf Ozgur Kerem Bulur.
15
Een ringworm Chaetogaster diaphanus die zich ongeslachtelijk voortplant deelt zich in dit beeld in dochtercellen Het beeld is vastgelegd door de Argentijnse wetenschappers Eduardo Zattara en Alexa Bely
Eduardo Zattara and Alexa Bely, Instituto Nac. de Investigaciones en Biodiversidad y Medio Ambiente; courtesy of Nikon Small World
Een ringworm (Chaetogaster diaphanus) die zich ongeslachtelijk voortplant, deelt zich in dit beeld in dochtercellen. Het beeld is vastgelegd door de Argentijnse wetenschappers Eduardo Zattara en Alexa Bely.
Advertentie - Lees hieronder verder
16
Dit iriserende net van in elkaar grijpende en draaiende filamenten is eigenlijk iets heel gewoons een nylon kous die minutieus is bestudeerd en opnieuw is vormgegeven door de Russische fotograaf Alexander Klepnev Dit is het enige winnende beeld dat niet van de natuur is gemaakt
Alexander Klepnev, Jsc Radiophysics, Nikon Small World
Dit iriserende net van in elkaar grijpende en draaiende filamenten is eigenlijk iets heel gewoons: een nylon kous die minutieus is bestudeerd en opnieuw is vormgegeven door de Russische fotograaf Alexander Klepnev. Dit is het enige winnende beeld dat niet van de natuur is gemaakt.
17
Anne Algar uit het Verenigd Koninkrijk stapelde beelden om deze luminescente collage van een duikerwants in ontwikkeling te maken Dit waterinsect komt over de hele wereld voor
Anne Algar, Nikon Small World
Anne Algar uit het Verenigd Koninkrijk stapelde beelden om deze luminescente collage van een duikerwants in ontwikkeling te maken. Dit waterinsect komt over de hele wereld voor.
18
Wat duizenden kleine veren lijken zijn in werkelijkheid zachte schubben Ze bedekken de tere vleugel van een atlasvlinder in deze afbeelding van de Californische fotograaf Chris Perani
Chris Perani, Nikon Small World
Wat duizenden kleine veren lijken, zijn in werkelijkheid zachte schubben. Ze bedekken de tere vleugel van een atlasvlinder in deze afbeelding van de Californische fotograaf Chris Perani.
Advertentie - Lees hieronder verder
19
Jan Michels van de Universiteit van Kiel in Duitsland maakte deze afbeelding van de mozaekachtige celwand van silica van een diatomee of kiezelwier een microalg Diatomeen produceren elk jaar meer dan twintig procent van alle zuurstof die op aarde wordt gegenereerd
Jan Michels, Christian-albrechts-universität Zu Kiel, Nikon Small World
Jan Michels van de Universiteit van Kiel in Duitsland maakte deze afbeelding van de mozaïekachtige celwand van silica van een diatomee of kiezelwier, een microalg. Diatomeeën produceren elk jaar meer dan twintig procent van alle zuurstof die op aarde wordt gegenereerd.
20
Het macabere technicolorskelet van het embryo van een brilbladneusvleermuis werd vastgelegd door Dorit Hockman en Vanessa ChongMorrison van de Universiteit van Kaapstad
Dorit Hockman and Vanessa Chong-Morrison, University of Cape Town, Nikon Small World
Het macabere technicolorskelet van het embryo van een brilbladneusvleermuis werd vastgelegd door Dorit Hockman en Vanessa Chong-Morrison van de Universiteit van Kaapstad.

Fotografie

bijenbal

De voortplanting van een honingloze bij

seizoenen op spitsbergen

Spitsbergen: de snelst opwarmende plek op aarde

2005 arbeiders met plastic overalls en ademhalingsmaskers ter bescherming houden kort pauze terwijl ze gaten boren voor steunstangen in de wankele betonnen sarcofaag een constructie die na de explosie in de haast werd gebouwd om het radioactieve afval van reactor 4 te isoleren hun werk is gevaarlijk de straling is binnen zo hoog dat ze continu hun geigertellers in de gaten moeten houden ze mogen slechts een dienst van 15 minuten per dag draaien

Binnen in de ontplofte reactor van Tsjernobyl

de wadden vanuit de lucht

Zo zag je de Wadden nog nooit

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder