Skip to Content

7x de Great Lakes in beeld: grote meren, grote risico's

De Great Lakes bevatten ruim een vijfde van al het zoete water ter wereld. Maar nu wordt deze kostbare hulpbron bedreigd door klimaatverandering, milieuvervuiling en invasieve soorten. Lees het hele verhaal in National Geographic Magazine editie 12, 2020.
door Tim Folger
Weggelekte kunstmest kan leiden tot algengroei zoals hier in het Amerikaanse Lake Eriepinterest icon
Peter Essick
Advertentie - Lees hieronder verder
1
Weggelekte kunstmest kan leiden tot algengroei zoals hier in het Amerikaanse Lake Erie
Peter Essick
Weggelekte kunstmest kan leiden tot algengroei, zoals hier in het Amerikaanse Lake Erie.
2
Dit jaar was een historisch seizoen voor overstromingen in de gehele Grote Merenregio in NoordAmerika  voornamelijk vanwege het smelten van de sneeuw dat ervoor zorgde dat water in de meren stroomde gevolgd door een langdurig regenseizoen Port Clinton een zomerbestemming voor vakantiegangers in Ohio werd getroffen door de overstromingen die bedrijven en huizen ernstig beschadigde
Keith Ladzinski, National Geographic
Dit jaar was een historisch seizoen voor overstromingen in de gehele Grote Merenregio in Noord-Amerika - voornamelijk vanwege het smelten van de sneeuw dat ervoor zorgde dat water in de meren stroomde, gevolgd door een langdurig regenseizoen. Port Clinton, een zomerbestemming voor vakantiegangers in Ohio, werd getroffen door de overstromingen die bedrijven en huizen ernstig beschadigde.
3
Een storm raast over de Great Lakes Foto gemaakt door NASAs Suomi NPP satelliet
NASA Goddard
Een storm raast over de Great Lakes. Foto gemaakt door NASA's Suomi NPP satelliet.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
Een golf ontstaat en crasht op Lake Erie Het is het op twee na kleinste meer van de vijf Great Lakes op de grens van Canada en de Verenigde Staten
Trevor Pottelberg
Een golf ontstaat en crasht op Lake Erie. Het is het op twee na kleinste meer van de vijf Great Lakes op de grens van Canada en de Verenigde Staten.
5
In een smalle vijver in Toronto Canada hapt een aalscholver zijn ontbijt naar binnen In het midden van de 20e eeuw was de inheemse vogel bijna compleet uitgeroeid in Ontario door het dumpen van milieuverontreinigende stoffen in de Great Lakes
Jiabin luo
In een smalle vijver in Toronto, Canada, hapt een aalscholver zijn ontbijt naar binnen. In het midden van de 20e eeuw was de inheemse vogel bijna compleet uitgeroeid in Ontario, door het dumpen van milieuverontreinigende stoffen in de Great Lakes.
6
Prachtige glinstering van de zon op het zuidelijke deel van Lake Michigan schreef Hurley in een tweet bij deze foto van 21 juli
Doug Hurley
“Prachtige glinstering van de zon op het zuidelijke deel van Lake Michigan,” schreef Hurley in een tweet bij deze foto van 21 juli.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
Bij de Lake Michigan Overlook in de Sleeping Bear Dunes Michigan kijken bezoekers vanaf een houten steiger uit over het weidse blauwe water
GeoStills, Alamy Stock Photo
Bij de Lake Michigan Overlook in de Sleeping Bear Dunes, Michigan, kijken bezoekers vanaf een houten steiger uit over het weidse blauwe water.

Home

Dit koraalrif bij Vostok in de Grote Oceaan was ernstig aangetast door opwarming van het zeewater maar herstelde zich binnen vijf jaar De meeste bloemkoolkoralenPocillopora spp stierven af tijdens El Nio van 201516 maar het weelderige koraalgeslacht Montipora bleef gezond en bracht het rif opnieuw tot leven

Kraamkamer van koraal

Aanhoudende moessonregens die door de klimaatverandering nog intenser waren dan normaal zorgden in de zomer van 2022 in heel Pakistan voor zware overstromingen Maanden later staan veel gebieden in het land nog altijd onder water

Klimaatrampen kosten steeds meer geld. Wie moet dat betalen?

In een medisch centrum dat door de hulporganisatie Save the Children in Baidoa wordt gefinancierd houdt Khadijo Ibrahim Abikar 50 haar zwaar ondervoede 2jarige kleindochter Naima Adan Ali in de armen De foto werd genomen op de tiende dag van Naimas behandeling en haar gezondheid ging vooruit We zijn hier vanwege de droogte gekomen zegt Abikar We hebben al ons vee verloren en onze akkers zijn aangetast door de sprinkhanen Vroeger hadden we meer dan 55 geiten en 45 runderen Nu hadden we alleen nog maar kamelen en die geven geen melk omdat ze te weinig voer krijgen

Een fotoverslag van de voedselcrisis in de Hoorn van Afrika

Potgrond wordt gebruikt om zaadjes in te planten en de plantenbakken van mensen met stadstuinen mee te vullen maar draagt door zijn ingredinten enorm bij aan de CO2uitstoot

Van potgrond krijg je vuile handen – letterlijk en figuurlijk

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder