Skip to Content

Wonderbaarlijke foto’s uit de archieven van National Geographic

De bijzondere plekken op deze oude foto’s – van de Stille Zuidzee tot de verste uithoeken van het universum – roepen een hernieuwd gevoel voor avontuur op.
door National Geographic Redactie
Een kudde rendieren trekt door een vallei in Siberi Deze foto verscheen in de National Geographic van augustus 1977 waarin Dean Conger verslag deed van zijn carrire als fotograaf die het leven in de SovjetUnie vastlegdepinterest icon
Dean Conger, Nat Geo Image Collection
1
De dampen die ontsnappen uit vulkanisch gesteente op de Zuidelijke Sandwicheilanden vormen het spectaculaire decor voor het twintig meter lange jacht Golden Fleece De eilanden zijn z afgelegen dat de boot na vertrek vanaf de uiterste zuidpunt van ZuidAmerika nog zes dagen moest zeilen om de archipel te bereiken
María Stenzel, Nat Geo Image Collection
De dampen die ontsnappen uit vulkanisch gesteente op de Zuidelijke Sandwicheilanden vormen het spectaculaire decor voor het twintig meter lange jacht Golden Fleece. De eilanden zijn zó afgelegen dat de boot na vertrek vanaf de uiterste zuidpunt van Zuid-Amerika nog zes dagen moest zeilen om de archipel te bereiken.
2
In de National Geographic van februari 1988 werd het tweehonderdjarig bestaan van Australi gevierd Een van de verhalen ging over het Kakadu National Park een beschermd natuurgebied dat door de Aboriginals aan de overheid wordt geleased Op deze foto zijn grottekeningen te zien die in het park zijn te vinden en naar schatting 20000 jaar oud zijn
Belinda Wright, Nat Geo Image Collection
In de National Geographic van februari 1988 werd het tweehonderdjarig bestaan van Australië gevierd. Een van de verhalen ging over het Kakadu National Park, een beschermd natuurgebied dat door de Aboriginals aan de overheid wordt geleased. Op deze foto zijn grottekeningen te zien die in het park zijn te vinden en naar schatting 20.000 jaar oud zijn.
3
Op 28 augustus 1963 hield dominee Martin Luther King jr zijn I Have a Dreamrede op de trappen van het Lincoln Memorial in Washington DC Op de 3e maandag in januari viert men in de VS Martin Luther King Jr Day een landelijke feestdag waarmee de verjaardag van dominee King wordt gevierd
James P. Blair, Nat Geo Image Collection
Op 28 augustus 1963 hield dominee Martin Luther King jr. zijn ‘I Have a Dream’-rede op de trappen van het Lincoln Memorial in Washington DC. Op de 3e maandag in januari viert men in de VS ‘Martin Luther King Jr. Day’, een landelijke feestdag waarmee de verjaardag van dominee King wordt gevierd.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
Meer dan 370 miljoen jaar hebben wind en regen de zandstenen koepels van de Bungle Bungle Range in het noordwesten van Australi gevormd De kenmerkende formaties beslaan 281 vierkante kilometer en werden in 1987 tot nationaal park gemaakt
Sam Abell, Nat Geo Image Collection
Meer dan 370 miljoen jaar hebben wind en regen de zandstenen koepels van de Bungle Bungle Range in het noordwesten van Australië gevormd. De kenmerkende formaties beslaan 281 vierkante kilometer en werden in 1987 tot nationaal park gemaakt.
5
Hoewel het beeld van een medewerkster die de temperatuur van een bezoeker aan een nachtclub in Singapore controleert ons griezelig vertrouwd voorkomt verscheen deze foto in de National Geographic van januari 2010 bij een verhaal over de uitbraak van de Mexicaanse griep of varkensgriep in 2009
David Mclain, Nat Geo Image Collection
Hoewel het beeld van een medewerkster die de temperatuur van een bezoeker aan een nachtclub in Singapore controleert ons griezelig vertrouwd voorkomt, verscheen deze foto in de National Geographic van januari 2010, bij een verhaal over de uitbraak van de ‘Mexicaanse griep’ of ‘varkensgriep’ in 2009.
6
In Laos wordt Nieuwjaar halverwege april gevierd Op deze foto uit de National Geographic van april 2010 een speciaal nummer over water is te zien hoe een vrouw een brandende offerande brengt aan de rivier de Mekong die door de Laotianen de moeder van alle wateren wordt genoemd
John Stanmeyer, Nat Geo Image Collection
In Laos wordt Nieuwjaar halverwege april gevierd. Op deze foto uit de National Geographic van april 2010, een speciaal nummer over water, is te zien hoe een vrouw een brandende offerande brengt aan de rivier de Mekong, die door de Laotianen ‘de moeder van alle wateren’ wordt genoemd.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
In de woestijn van Arizona legt fotograaf Des Bartlett sneeuw en blauwvleugelganzen vast vanuit de achterbak van een stationwagen Voor de National Geographic van december 1973 bestudeerden Bartlett en zijn vrouw Jen de ganzen op hun trek van het subarctische noorden van Canada naar de Golf van Mexico
Des and Jen Bartlett, Nat Geo Image Collection
In de woestijn van Arizona legt fotograaf Des Bartlett sneeuw- en blauwvleugelganzen vast vanuit de achterbak van een stationwagen. Voor de National Geographic van december 1973 bestudeerden Bartlett en zijn vrouw Jen de ganzen op hun trek van het subarctische noorden van Canada naar de Golf van Mexico.
8
Een fotograaf knielt neer te midden van een kolonie van 10000 koningspinguns op het eiland ZuidGeorgia Wie goed kijkt ziet dat alle pinguns een ei uitbroeden in de huidplooi boven hun poten
Des and Jen Bartlett, Nat Geo Image Collection
Een fotograaf knielt neer te midden van een kolonie van 10.000 koningspinguïns, op het eiland Zuid-Georgia. Wie goed kijkt, ziet dat alle pinguïns een ei uitbroeden in de huidplooi boven hun poten.
9
Op deze foto uit de National Geographic van maart 1966 steekt een vrouw een kaarsje aan in een RussischOrthodoxe kerk in Moskou De SovjetUnie was destijds officieel een athestisch land en mensen die zich bij een religieuze gemeenschap aansloten konden om die reden hun baan verliezen
Dean Conger, Nat Geo Image Collection
Op deze foto uit de National Geographic van maart 1966 steekt een vrouw een kaarsje aan in een Russisch-Orthodoxe kerk in Moskou. De Sovjet-Unie was destijds officieel een atheïstisch land, en mensen die zich bij een religieuze gemeenschap aansloten, konden om die reden hun baan verliezen.
Advertentie - Lees hieronder verder
10
Tijdens Losar de Tibetaanse Nieuwjaarsviering hangt een monnik in Lhasa Tibet gebedsvaantjes op Gedurende het vijftiendaagse feest nemen de gelovigen deel aan een hele reeks rituelen om de loop van het nieuwe jaar te begunstigen
María Stenzel, Nat Geo Image Collection
Tijdens Losar, de Tibetaanse Nieuwjaarsviering, hangt een monnik in Lhasa, Tibet, gebedsvaantjes op. Gedurende het vijftiendaagse feest nemen de gelovigen deel aan een hele reeks rituelen om de loop van het nieuwe jaar te begunstigen.
11
Deze foto uit het nummer van juli 1999 toont de Iraanse filmregisseur Bahram Beyzai in het groen terwijl hij een film aan het opnemen was zeven jaar nadat de nationale censuur zijn vorige project in twijfel had getrokken De actrice in traditionele Baluchikledij is Mozhdeh Shamsai die ook getrouwd is met Beyzai Op de omslag van dit nummer verscheen een closeup van haar
Alexandra Avakian, Nat Geo Image Collection
Deze foto uit het nummer van juli 1999 toont de Iraanse filmregisseur Bahram Beyzai, in het groen, terwijl hij een film aan het opnemen was zeven jaar nadat de nationale censuur zijn vorige project in twijfel had getrokken. De actrice in traditionele Baluchi-kledij is Mozhdeh Shamsai, die ook getrouwd is met Beyzai. Op de omslag van dit nummer verscheen een close-up van haar.
12
Een verhaal in het nummer van december 1953 viert 50 jaar luchtvaart Voor deze foto van een volledige TWAvlucht vanuit Washington DC naar de westkust van Amerika prees het originele onderschrift de innovatie aan van 2e klasse vliegen die de eens zo luxueuze vorm van reizen toegankelijker maakte voor de massa
John E. Fletcher, Donald McBain and Guy Starling, Nat Geo Image Collection
Een verhaal in het nummer van december 1953 viert 50 jaar luchtvaart. Voor deze foto van een volledige TWA-vlucht vanuit Washington, D.C., naar de westkust van Amerika, prees het originele onderschrift de innovatie aan van 2e klasse vliegen, die de eens zo luxueuze vorm van reizen toegankelijker maakte voor de massa.
Advertentie - Lees hieronder verder
13
Op het Noorse Spitsbergen struint een ijsbeer over het ijs op jacht naar baardrobben Het metabolisme van de ijsbeer vereist een grote hoeveelheid vet dus verorbert het dier soms wel twee kilo aan zeehondenvet per dag
Paul Nicklen, Nat Geo Image Collection
Op het Noorse Spitsbergen struint een ijsbeer over het ijs, op jacht naar baardrobben. Het metabolisme van de ijsbeer vereist een grote hoeveelheid vet, dus verorbert het dier soms wel twee kilo aan zeehondenvet per dag.
14
De luchttemperatuur is twintig graden onder nul maar een opwellende hete bron bij Gardiner in Montana maakt dit gedeelte van de rivier de Yellowstone een heerlijke plek voor een winters bad
Annie Griffiths, Nat Geo Image Collection
De luchttemperatuur is twintig graden onder nul, maar een opwellende hete bron bij Gardiner in Montana maakt dit gedeelte van de rivier de Yellowstone een heerlijke plek voor een winters bad.
15
Twee jonge Japanse makaken of sneeuwapen spelen in de sneeuw in Jigokudani Nagano Prefecture Japan Sneeuwapen kunnen ongeveer 30 jaar oud worden
Tim Lamán, Nat Geo Image Collection
Twee jonge Japanse makaken, of sneeuwapen, spelen in de sneeuw in Jigokudani, Nagano Prefecture, Japan. Sneeuwapen kunnen ongeveer 30 jaar oud worden.
Advertentie - Lees hieronder verder
16
Deze oude eikenboom in het Delaware Park in Buffalo in de staat New York figureerde in een verhaal uit de National Geographic van maart 2005 over Frederick Law Olmsted de beroemde ontwerper van stadsparken
Melissa Farlow, Nat Geo Image Collection
Deze oude eikenboom in het Delaware Park in Buffalo, in de staat New York, figureerde in een verhaal uit de National Geographic van maart 2005 over Frederick Law Olmsted, de beroemde ontwerper van stadsparken.
17
Op deze foto uit de National Geographic van september 1949 zetten slechtziende jongetjes op de Minnesota Braille and Sight Saving School een speelgoedboerderij op  een oefening om hun tastzin te verbeteren
B. Anthony Stewart and Jack E. Fletcher, Nat Geo Image Collection
Op deze foto uit de National Geographic van september 1949 zetten slechtziende jongetjes op de Minnesota Braille and Sight Saving School een speelgoedboerderij op – een oefening om hun tastzin te verbeteren.
18
Vrouwen lopen door de sneeuw naar de SintBasiliuskathedraal in Moskou De bouw van de kerk eigenlijk Kathedraal van de Voorbede van de Moeder Gods op de Greppel geheten begon in 1555 onder Ivan de Verschrikkelijke
Sisse Brimberg, Nat Geo Image Collection
Vrouwen lopen door de sneeuw naar de Sint-Basiliuskathedraal in Moskou. De bouw van de kerk, eigenlijk ‘Kathedraal van de Voorbede van de Moeder Gods op de Greppel’ geheten, begon in 1555 onder Ivan de Verschrikkelijke.
Advertentie - Lees hieronder verder
19
Forenzen in de vroege jaren 80 haasten zich om in een metroin MexicoStad te stappen Nu vervoert het systeem jaarlijks naar schatting 16 miljard mensen
Stephanie Maze, Nat Geo Image Collection
Forenzen in de vroege jaren '80 haasten zich om in een metro in Mexico-Stad te stappen. Nu vervoert het systeem jaarlijks naar schatting 1,6 miljard mensen.
20
In de National Geographic van november 1995 stond ook het zestien pagina tellende artikel In Praise of Squirrels Lofprijzing op de eekhoorn Op deze foto gaat een eekhoorn in de tuin van het Witte Huis ervandoor met een van de noten die daar zijn neergelegd om te voorkomen dat de diertjes de bloembollen opeten
Chris Johns, Nat Geo Image Collection
In de National Geographic van november 1995 stond ook het zestien pagina tellende artikel ‘In Praise of Squirrels’ (‘Lofprijzing op de eekhoorn’). Op deze foto gaat een eekhoorn in de tuin van het Witte Huis ervandoor met een van de noten die daar zijn neergelegd om te voorkomen dat de diertjes de bloembollen opeten.

Fotografie

het wit oorzwammetje crepidotus variabilis groeit op bomen en wordt gekweekt voor gebruik in medicijnen

Foto's op de Veluwe: paddenstoel of kunst?

een foto uit de serie van jelle krings over de oekraiense spoorwegen

Het Oekraïense spoor: een wapen tegen de Russen

afbeelding in het zuidoosten van turkije, waar tientallen dorpen onder water verdwijnen door de aanleg van een stuwdam

Stuwmeren in Turkije slokken tientallen dorpen op

in de noordindiase regio ladakh torent een enorme toren van ijs een zogenaamde ijsstoepa hoog boven een man uit terwijl het sneeuwpak in het hooggebergte steeds sneller afsmelt en gletsjers zich terugtrekken worden dit soort stoepas opgebouwd om water in bevroren vorm op te slaan met deze 335 meter hoge ijstoren bij het dorp shara phuktsey wonnen de dorpelingen de prijs voor de beste ijsstoepa het bouwwerk bevat zevenenhalf miljoen liter water waarmee akkers rond vier dorpen gerrigeerd kunnen worden

Van wanhoop tot hoop: de klimaatcrisis in beeld

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder