Juni staat bij National Geographic in het teken van Stop met Plastic – onze jaarlijkse actie tegen wegwerpplastic. Daarom zenden we de meest bijzondere series en documentaires in dit thema uit. Enkele vindt je hieronder uitgelicht. De volledige programmering vind je in de tv-gids.

Plastic Paradise – Vrijdag 31 mei om 23:59

Elk stuk plastic dat ooit is gemaakt, bevindt zich nog steeds op onze planeet. Waar gaat dat naartoe? Op een van de meest afgelegen plekken op aarde ligt de Midway-atol. Journalist en filmmaker Angela Sun gaat op een ontdekkingsreis om dit mysterieuze fenomeen bloot te leggen. Onderweg ontmoet ze verschillende autoriteiten die licht werpen op de gevolgen van onze hondsdolle plasticconsumptie en leren dat het probleem verraderlijker is dan we ons ooit hadden kunnen voorstellen.

Plastic; the Real Sea Monster – Zaterdag 1 juni om 18:00

Miljoenen tonnen plastic komen elk jaar in de oceaan terecht. Anders dan ander afval kan plastic oneindig lang in het water blijven zonder af te breken. Hoe beïnvloedt dit dodelijke monster de oceanen over de wereld en hoe beïnvloedt het de mensheid?

Years of living dangerously seizoen 2 – Iedere zaterdagavond in juni om 19:00

Years of Living Dangerously is een documentaireserie die zich richt op de wereldwijde klimaatveranderingen. Aan de serie hebben vele bekende personen uit de filmwereld meegewerkt. De uitvoerende producenten van Years of Living Dangerously zijn James Cameron, Jerry Weintraub en Arnold Schwarzenegger. Daarnaast zal er in elke aflevering beroemdheden voorkomen die gevolgd worden als ze afreizen naar delen van de wereld die getroffen worden door de opwarming van de aarde.

Plastic Whale – Zondag 16 juni en woensdag 19 juni om 21:00

Wanneer een walvis die zelden wordt gezien in de Noord-Atlantische Oceaan dood wordt gevonden in een baai, verwachten wetenschappers dat ze enkel een ongewoon skelet zouden redden voor het plaatselijke museum. Maar de ontdekking van 30 plastic tassen in zijn maag maakte wereldnieuws. Boodschappentasjes, chips zakjes en ijsverpakkingen verstopten zijn systeem.

Arctic Peril – Zondag 23 juni en woensdag 26 juni om 21:00

’s Werelds meest ongerepte en minst begrepen oceaan, de Arctische, wordt bedreigd door chemische verontreinigende stoffen, plastic en klimaatverandering. Hoe zal het opwarmende water dat steeds verder naar het noorden trekt het unieke leven en ecosysteem in de noordelijke gebieden van Noorwegen, Canada en Rusland beïnvloeden? Lewis Pugh, beschermer van de oceanen, zet zijn leven op het spel om te vechten voor de bescherming van dit gebied.

Plastic Plan

Naast deze documentaires op tv kun je ook zelf je steentje bijdragen aan het verkleinen van het plasticprobleem: maak jouw eigen Plastic Plan. Daarbij kun je ook meedoen aan een van de National Geographic City Clean-Ups. Steek je handen uit de mouwen en maak Den Haag, Nijmegen of Zwolle zwerfplasticvrij!

Lees hier alles over Stop met Plastic.