Polen kent na Finland het grootste aantal meren in Europa. Zo’n tienduizend jaar geleden veroorzaakte het terugtrekkende landijs in het noorden van Polen een landschap bezaaid met meren, met een dicht waterwegennetwerk. Deze regio staat bekend als het ‘Land der Duizend Meren’ maar in werkelijkheid zijn het er meer dan 2600. Het Grote Mazurische Merentracé is de mooiste en populairste vaarroute in het noordoostelijke deel van Polen. Je vindt er onder andere de grootste meren in Polen: het Śniardwy-meer (van wel 113,8 km²) en het Mamry-meer. Het uitgebreide merenlandschap vol natuurschoon en historische monumenten is dan ook erg geliefd onder watersportliefhebbers, vissers en vakantiegangers. Wij nemen je mee langs de mooiste plekken in Mazurië.

Het water van de Krutynia slingert meer dan honderd kilometer langs plekken als het schilderachtige Piskabos het Mazurische Landschapspark en tientallen meren
Het water van de Krutynia slingert meer dan honderd kilometer langs plekken als het schilderachtige Piska-bos, het Mazurische Landschapspark en tientallen meren.
POT

Kajakken over rivier Krutynia

Mazurië kent tal van prachtige kajakroutes, maar het onopvallende riviertje Krutynia slaat alles. Tijdens het interbellum, de periode tussen de wereldoorlogen, was deze rivier reeds een geliefde plek voor kajakkers. Het water van de Krutynia slingert meer dan honderd kilometer langs plekken als het schilderachtige Piska-bos, het Mazurische Landschapspark en tientallen meren. De rivier stroomt rustig en aangenaam, de natuur blijft altijd binnen handbereik: een ideale tocht voor het hele gezin.

Een van de meest bijzondere kanalen ter wereld Elblskikanaal
Een van de meest bijzondere kanalen ter wereld: Elbląski-kanaal.
ŻOE

Een van de meest bijzondere kanalen ter wereld: Elbląski-kanaal

Iedereen kent het Suezkanaal, het Panamakanaal of het Canal Grande van Venetië – maar slechts weinigen weten dat één van de bijzonderste kanalen in de wereld zich in Polen bevindt. In 1860 voer de eerste boot over het Elbląski-kanaal, een 84 kilometer lang kanaal dat Ostróda met Elbląg en Iława verbindt en een waar meesterwerk van 19e-eeuwse techniek. De bouw was tien procent duurder dan de bouw van de Eiffeltoren in Parijs. Het hoogteverschil op het tracé van tien kilometer bedraagt honderd meter en alle vaartuigen moeten een complex stelsels van sluizen en vijf hellende vlakken overbruggen. Vooral die laatste maken indruk – de boten worden op speciale bewegende platforms over land, over het gras, vervoerd om de tocht langs het kanaal voort te zetten.

Bekijk n van de vele kastelen en forten in Mazuri
Bekijk één van de vele kastelen en forten in Mazurië.
www.zamekryn.pl

Gotische kastelenroute: een ontmoeting met de geschiedenis

In de provincie Warmië en Mazurië zijn vele Gotische kastelen te vinden, erfgoed van de kruisridders. Veel van deze charmante middeleeuwse bouwwerken zijn in zeer goede staat bewaard gebleven en herbergen momenteel musea of cultuurcentra. De mooiste kastelen bevinden zich in Olsztyn, Nidzica, Ostróda, Lidzbark Warmiński, Kętrzyn en Ryn. In totaal loopt de Gotische kastelenroute langs veertien bouwwerken.

Cittaslow betekent letterlijk langzame stad
Cittaslow betekent letterlijk ‘langzame stad’.
Jacco van de Kuilen

Steden met het Cittaslow-keurmerk

Er zijn in Mazurië meer dan 20 plaatsen met het Cittaslow-keurmerk. Het idee van Cittaslow, wat letterlijk ‘langzame stad’ betekent, ontstond in Italië uit de Slow Food-beweging. Steden met dit keurmerk dragen gemeenschappelijk het doel uit om de kwaliteit van de leefomgeving te bevorderen en het cultuurhistorische erfgoed te bewaken. Zij richten zich vooral op het in standhouden en versterken van het milieu en het unieke karakter van iedere stad, middels het renoveren van monumenten en het koesteren van lokale producten en keuken. Kenmerkend voor steden met het Cittaslow keurmerk is tevens het bevorderen van de traditie van gastvrijheid.

Er zijn in Mazuri meer dan 20 plaatsen met het Cittaslowkeurmerk
Er zijn in Mazurië meer dan 20 plaatsen met het Cittaslow-keurmerk.
WMROT

Zelf op reis naar Polen? Kijk voor meer informatie op de website van de Poolse Organisatie voor Toerisme of van de regio Mazurië.