Voor adembenemende sterrenhemels hoef je niet ver te gaan: het gebied rondom het Alquevameer, in de Portugese regio Alentego, werd vijf jaar geleden bekroond met de eerste titel van ‘Dark Sky Reserve’. UNESCO en de World Tourism Organisation (UNWTO) kozen dit gebied niet voor niks als eerste Dark Sky Reserve ter wereld: in de hele regio wordt de verlichting ’s nachts tot het minimum beperkt, zelfs hotels passen hun diner en ontbijttijden aan het schema van de astro-toeristen aan. Die gaan er bij donkere hemel op uit met een telescoop en verrekijker in de aanslag, aangezien de O in vol ornaat te bewonderen.

This is an image
João Fructuosa

Hoewel het park – dat 3.000 km2 beslaat – de uitgelezen plek is voor schitterende nachten, is de sterrenhemel in de hele regio Alentejo adembenemend. Maar sterrenkijken is niet het enige wat je kan doen in dit rustieke, dunbevolkte gebied. Overdag maken de sterren plaats voor weidse vergezichten, groene heuvels en wijngaarden zover het oog rijkt. Je kan paardrijden langs de 100 kilometer lange kustlijn tot je het zout op je huid proeft en ronddolen in karakteristieke stadjes als Évora, Beja en Monsaraz die op Unesco's werelderfgoedlijst staan. Zolang je maar genoeg energie over hebt om ‘s avonds weer achter de telescoop te kruipen.

This is an image
João Fructuosa