Hier is de Melkweg 286 dagen per jaar te bewonderen

Toen UNESCO en de World Tourism Organisation vijf jaar geleden op zoek gingen naar het eerste Dark Sky Reserve ter wereld kwamen ze terecht in Alentejo, een rustieke regio in Portugal waar het woord lichtvervuiling niet bestaat.

Door Zoë de Goede
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:03 CET
Foto door João Fructuosa

Voor adembenemende sterrenhemels hoef je niet ver te gaan: het gebied rondom het Alquevameer, in de Portugese regio Alentego, werd vijf jaar geleden bekroond met de eerste titel van ‘Dark Sky Reserve’. UNESCO en de World Tourism Organisation (UNWTO) kozen dit gebied niet voor niks als eerste Dark Sky Reserve ter wereld: in de hele regio wordt de verlichting ’s nachts tot het minimum beperkt, zelfs hotels passen hun diner en ontbijttijden aan het schema van de astro-toeristen aan. Die gaan er bij donkere hemel op uit met een telescoop en verrekijker in de aanslag, aangezien de O in vol ornaat te bewonderen.

Foto door João Fructuosa

Hoewel het park – dat 3.000 km2 beslaat – de uitgelezen plek is voor schitterende nachten, is de sterrenhemel in de hele regio Alentejo adembenemend. Maar sterrenkijken is niet het enige wat je kan doen in dit rustieke, dunbevolkte gebied. Overdag maken de sterren plaats voor weidse vergezichten, groene heuvels en wijngaarden zover het oog rijkt. Je kan paardrijden langs de 100 kilometer lange kustlijn tot je het zout op je huid proeft en ronddolen in karakteristieke stadjes als Évora, Beja en Monsaraz die op Unesco's werelderfgoedlijst staan. Zolang je maar genoeg energie over hebt om ‘s avonds weer achter de telescoop te kruipen.

Foto door João Fructuosa
Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Waanzinnige sterrenhemel in de Poolse Karpaten
Portugal
Reizen naar Portugal: 5 praktische vragen
Portugal
48 uur in Lissabon
Ruimte
Sterren kijken op gepaste afstand
Reizen
Bestemmingen om te bezoeken als je van Star Wars houdt

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.