Met kriebels in hun maag zitten de twee meisjes zeventien jaar geleden op de achterbank van de Landrover Defender. Dit was niet zomaar een ritje, wisten ze. Want de kat zat op Bo’s schoot en de bak met hun schildpad stond tussen hen in, dat was nog nooit eerder gebeurd. Ze zouden verder rijden dan ze gewend waren, helemaal tot waar de wegen zo warm zijn dat je de geur van smeltend rubber kon ruiken. Hun leven zou voorgoed veranderen, hun ouders hadden het huis verkocht en al hun bezittingen in de aanhangwagen gepropt. Ze hadden braaf geholpen, want mama had beloofd dat ze een paard zouden krijgen. Door het raampje zagen ze iedereen die ze kenden zwaaien, toen de motor begon te draaien kregen ze een brok in hun keel.

Toen papa hen vele uren later wakker maakte waren ze in één van de zuidelijkste puntjes van Portugal: Algarve. Ze moesten hun ogen dichtknijpen voor de zonnestralen die in hun ogen prikten en staarden verbaasd naar de plek die hun nieuwe thuis moest worden: er stond enkel een enorme ruïne te midden van de uitgestrekte heuvelruggen. Die zou worden omgetoverd tot een boerderij waar ze konden wonen, in de tussentijd bleven ze met z'n viertjes gezellig opeengepakt in een stacaravan. Een paar weken later stonden ze op de zigeunermarkt waar ze hun eerste paarden kochten, die zouden hen introduceren in het natuurschoon dat hun nieuwe land hun te bieden had.

Femke en Bo op tocht met de paarden
Femke en Bo op tocht met de paarden.
Femke en Bo Irik

Op de rug van hun dieren verkenden ze het land en de stranden die hen langs helderblauwe wateren voerden, en met elke hoefslag verdween weer een beetje twijfel als sneeuw voor de zon. Ze werden meteen kopje onder geduwd in het Portugese leven, maar gelukkig leerden ze al snel zwemmen. Na een tijdje hadden ze net zo veel vriendjes op hun nieuwe school als in Nederland en trotseerden ze de Portugese wateren met een zeilboot of op een surfplank. Ergens tussen die golven verloren ze allebei hun hart.

Vanaf hun vijftiende stonden ze elke zomer op de boulevard van Lagos om tickets te verkopen voor dolphin watching tours, en zo leerden ze de gaten in de maritieme markt kennen. De kleine aanbieders, zoals een visser die af en toe toeristen meeneemt, kunnen de toeristen niet bereiken, en vica versa. Hier besloten ze te gaan pleisteren, het cement dat de gaten moest dichten werd Seabookings genoemd. Ze begonnen klein en bescheiden, met vijf tour operators. Maar intussen kun je meer dan 150 verschillende zee-activiteiten boeken via Seabookings. Van de typische dolfijnentours en bezoekjes aan grotten tot paddleboarden en yoga op het water.

De meisjes lijken absoluut niet op elkaar: Bo is een perfectionist, terwijl het bij Femke niet zo nauw komt. Zij is dan weer heel ondernemend, en Bo kijkt wel eens de kat uit de boom. ‘We vullen elkaar aan waar nodig,’ zegt Bo, ‘dat maakt ons zo’n sterk team’. Zij houdt ook meer van het stadsleven, en is na haar studie teruggegaan naar Amsterdam om daar voor een jaar te gaan studeren. Maar ze miste haar familie en de warmte, en is na haar studie in Lissabon gaan wonen. Femke daarentegen kan alleen ademen met genoeg ruimte en natuur om zich heen, en woont nog steeds in het zuidelijke Algarve.

Ondanks de verschillen begrijpen ze elkaar zoals alleen zussen dat kunnen. De tomeloze ambitie en de liefde voor de zee die ze delen is genoeg om Seabookings te doen groeien tot een succes. Ze helpen toeristen nu hun weg vinden over de hele west- en zuidkust van Portugal, maar willen volgend jaar ook Spanje, Italië en Griekenland veroveren. Hun dromen reiken zelfs voorbij het Europese continent. Of ze ooit terug willen naar Nederland? Nee, ze zijn intussen verslaafd aan de zon, de natuur en het lekkere Portugese eten. ‘Bovendien komen onze 90-jarige oma en opa ons liever hier bezoeken dan omgekeerd.

Familie Irik op de boot vlnr Bo oma Irik Femke mama Joan en papa Jeroen
Familie Irik op de boot (v.l.n.r.: Bo, oma Irik, Femke, mama Joan en papa Jeroen).
Femke en Bo Irik