Een Amerikaans gezin is in goede gezondheid teruggevonden nadat het drie dagen lang vermist was in het Braziliaanse regenwoud.

Hun verhaal is angstaanjagend: de twee Amerikaanse reisbloggers Adam en Emily Harteau en hun twee jonge dochters reisden door het regenwoud van het Amazonegebied om over hun avonturen te bloggen. Toen het gezin op 29 oktober door de rivierdelta van de Amazone reisde, werd de boot waarop zij en anderen voeren, volgens de deelstaatpolitie overvallen door piraten.

Voordat ze aan hun expeditie op de rivierboot begonnen, woonde het gezin Harteau in Florianopolis, aan de zuidoostkust van Brazilië. In 2012 waren de Harteau’s naar Zuid-Amerika gevlogen om vanuit Patagonië aan een lange autoreis te beginnen. Het gezin deed verslag van de reis op zijn blog Our Open Road, dat ruim 125.000 volgers op Instagram had.

Verslaggevers van Associated Press vernamen van de woordvoerder van het gezin, Colby Guillory, dat de Amerikaanse ambassade in Brasilia had gemeld dat het gezin afgelopen woensdag was teruggevonden.

Op deze foto van het Braziliaanse staatssecretariaat voor Openbare Veiligheid en Sociale Defensie zijn Adam Harteau links Emily Harteau derde van rechts en hun twee dochters samen met leden van de militaire politie en inwoners te zien in het stadje Breves in Par

Op diezelfde dag berichtte de plaatselijke pers dat de politie van de noordelijke Braziliaanse deelstaat Pará de boot had gevonden waarop het gezin had gereisd, nadat de piraten het vaartuig naar een dok hadden gevaren. Voordat ze waren gevlucht, hadden de piraten bezittingen van de bemanningsleden en passagiers gestolen.

Toen de boot werd gevonden, was het gezin nergens te bekennen, waarna de autoriteiten meteen een zoektocht naar de vermiste vier gezinsleden op touw zetten.

Afgelopen woensdag liet de politie weten dat het gezin levend en wel was gevonden, met niet meer dan een paar insectenbeten en schrammen. Verdere details werden niet vrijgegeven.

In een gesprek met het weekblad Time verklaarde Guillory dat het gezin de rivierboot richting de Braziliaanse stad Breves had genomen terwijl het al aan de terugreis naar Los Angeles was begonnen.

“Adam kennende, heeft hij vermoedelijk geprobeerd zijn gezin te redden,” vertelde Guillory aan AP. “We weten alleen dat het gezin ergens tussen het moment waarop de piraten de boot enterden en hem weer achterlieten, vermist is geraakt. We denken dat ze overboord zijn gesprongen.”

Het is de tweede keer in de afgelopen maanden dat een toerist in de uitgestrekte wildernis van Brazilië vermist is geraakt, aldus AFP. Een Britse vrouw die in een kajak reisde, werd in september vermoord.

De veelal gewapende rivierpiraten zijn een berucht gevaar in het Amazonegebied. Volgens een bericht uit 2016 in The New York Times zijn ze vooral ’s nachts actief, wanneer ze rivierboten plunderen en in sommige gevallen hun gijzelaars martelen en vermoorden.

Lees ook dit artikel over de ‘roadtrip voor onbepaalde tijd’ van het gezin.