Website Travelmath liet onlangs een microbioloog onderzoek doen naar de hygiëne op vijf vliegvelden en op vier vluchten. De resultaten zijn schrikbarend, beide bleken gemiddeld smeriger dan een woonhuis of zelfs een badkamer.

Ook de Auburn University publiceerde onlangs heftige conclusies: op armleuningen, de klaptafels en in de stoelzakken is het een waar paradijs voor bacteriën als E.coli en het tegen antibiotica resistente MRSA.

Michael Schmidt, hoogleraar Microbiology & Immunology aan de Medical University of South Carolina, legt uit hoe het kan. Het plastic dat gebruikt wordt voor bijvoorbeeld de klaptafels is een bron van bacteriën, juist omdat het oppervlak niet helemaal glad is, om te voorkomen dat je drankje van de tafel glijdt. Voor bacteriën is plastic, naast menselijke huid, het grootste speelparadijs dat ze zich kunnen wensen. Bovendien mogen vliegtuigmaatschappijen zelf weten hoe vaak ze hun kisten laten schoonmaken, en niet tussen elke vlucht door is er tijd om uitgebreid te stofzuigen. Dit zijn de tien paradijzen voor ziekteverwekkers!

1) Je klaptafel

Travelmath’s microbioloog vond op de klaptafel maar liefst 2155 kolonie-vormende eenheden per vierkante inch (CFU/sq.in). Schmidt zelf zegt dat niet alleen etensresten bacteriën aantrekken: hij heeft zelf mogen zien hoe een klaptafel werd gebruikt om een luier te wisselen, die er tijdens de rest van de vlucht heeft liggen broeden op nog meer beestjes.

2) De toiletten

Hoewel ze met ‘slechts’ 265 CFU/sq.in een stuk schoner zijn dan de klaptafels, wil je deze ook liever niet gebruiken. Meevaller: de handgreep van de deur bevat slechts 70 CFU/sq.in. Volgens Schmidt zou ander materiaalgebruik, bijvoorbeeld aluminium waarop het veel lastiger is om te hechten voor bacteriën, een hoop viezigheid schelen.

3) Airco’s

De airco’s boven je hoofd zijn dan juist weer smeriger van de toiletten. 285 CFU/sq.in, wat best opmerkelijk is, aangezien de droge lucht de bacteriën juist moeten uitdrogen.

4) De gordels

Je veiligheidsgordel is ook een broedplaats voor microben: hoewel ze zich niet zo snel kunnen hechten op de sluiting, zien de beestjes het textiel als een feestje, ze houden zich prima in leven tussen de vezels. Score: 230 CFU/sq.in.

5) Stoelzakken

Travelmath durfde haar handen niet eens te branden aan de stoelzakken, maar Auburg University ontdekte dat de MRSA bacterie zich er maar liefst 168 uur in leven kan houden. Over ziektewekkers gesproken. Durf jij de veiligheidsinstructies nog door te nemen of er een magazine uit te pakken?

6) De rolluiken

Op korte vluchten zul je ze misschien niet eens opmerken: de rol- of schuifluiken. Ook hiervoor geldt dat MRSA zich er 120 uur op in leven wist te houden en dat het materiaal een traktatie is voor micro-organismen.

7) De vloer

Schmidt grapt dat we tegenwoordig in een ‘flip-flopgeneratie’ leven, dus de dode huidcellen kunnen hun geluk niet op in het tapijt. Gooi daar etensrestjes bij en het feest is compleet. De vijfsecondenregel maar even vergeten en die gevallen pen lekker laten liggen dus.

8) Je bagage

Volgens een studie van The Daily Mail verzamelt je bagage zo’n 80 miljoen bacteriën voor jullie samen op de eindbestemming aankomen. Het is de ideale manier voor bacteriën om zich mee in en uit het vliegtuig te transporteren en wanneer jij met je rolkoffer over straat loopt, let je nauwelijks op waar je die doorheen sleept.

9) Deken en kussen

Een gevalletje comfort voor verstand als je op een lange vlucht zit. Deken en kussen komen vaak superhygiënisch over als je ze uit vers plastic trekt. Toch geldt hier, net als bij de veiligheidsgordel, dat textiel de perfecte verblijfplaats is voor ziekteverwekkers.

10) Het entertainmentsysteem

Lekker met je vieze vingers op het scherm drukken, of wat te denken van de afstandsbediening die tussen jou en je dekentje etensresten en plakhanden vangt?

De enige nog enigszins veilige plek lijkt dus de bagagebak. Gezonde mensen kunnen deze viezigheid prima aan, hoewel je na het lezen misschien toch een beetje smetvrees hebt gekregen. Een gezond lijf is tegen deze bacteriën opgewassen en wordt juist door andere vieze microben hierop getraind. Het enige wat je tegen deze vluchtige viezigheid kunt doen is goed je handen wassen en tijdens je vlucht regelmatig een desinfecterende gel gebruiken. Stop hier wel mee als je op je bestemming bent aangekomen, zodat je lijf het gezonde gevecht met nieuwe bacteriën weer aankan.

Voel je je ziek? Zoek dan uit of je je vlucht kunt verzetten, zeker in het geval van hoge koorts. Dan kun je juist wel vatbaar zijn voor deze bacteriën, weet ik helaas uit eigen ervaring. Met flinke griep het vliegtuig instappen leverde mij een longontsteking op...