Aziatische vliegmaatschappij IndiGo bant kinderen onder de twaalf jaar van acht rijen op hun vliegtuigen. Vanaf nu zijn rij een tot vier en rij elf tot veertien stiltezones. Op die rijen bevinden zich de stoelen met extra beenruimte en stoelen bij de nooduitgang. Ze noemen de zones ook ‘werkplekken’. Zo willen ze vooral zakenmensen, die onderweg moeten werken, tegemoetkomen.

Kleinere Aziatische vliegmaatschappijen gingen IndiGo al voor. Bij vliegmaatschappij Scoop moet je al sinds 2013 extra betalen voor stoelen achter de eerste klas, waar extra beenruimte is en kinderen niet zijn toegelaten. Kinderloze frequent flyers juichen de maatregel toe, maar veel ouders noemen het discriminatie en zijn bang dat andere maatschappijen zullen volgen.

‘Wat nog meer?’, tweet ouder Renee Weaver. ‘Kindvrije restaurants, winkels, bibliotheken en parken?’ Tegenstanders halen ook aan dat volwassen passagiers, die bijvoorbeeld te veel gedronken hebben, veel storender kunnen zijn. ‘Ze stinken, zijn luid en passen vaak niet in hun stoel,’ zegt Traveller columnist Tracey Spicey. ‘Maar als we die ook gaan discrimineren, waar stopt het dan?’