De wereldwijde verspreiding van het coronavirus hindert reizigers. Blijf op de hoogte van de wetenschap achter de uitbraak>>

Vliegmaatschappijen introduceren kindvrije zones

In de nieuwe stiltezones – met extra beenruimte – zijn geen kinderen meer welkom. Waar veel ouders het zien als discriminatie, zien zakelijke reizigers het als een welkome maatregel.

Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:57 CET
Foto van Hans Neleman / Getty Images

Aziatische vliegmaatschappij IndiGo bant kinderen onder de twaalf jaar van acht rijen op hun vliegtuigen. Vanaf nu zijn rij een tot vier en rij elf tot veertien stiltezones. Op die rijen bevinden zich de stoelen met extra beenruimte en stoelen bij de nooduitgang. Ze noemen de zones ook ‘werkplekken’. Zo willen ze vooral zakenmensen, die onderweg moeten werken, tegemoetkomen.

Kleinere Aziatische vliegmaatschappijen gingen IndiGo al voor. Bij vliegmaatschappij Scoop moet je al sinds 2013 extra betalen voor stoelen achter de eerste klas, waar extra beenruimte is en kinderen niet zijn toegelaten. Kinderloze frequent flyers juichen de maatregel toe, maar veel ouders noemen het discriminatie en zijn bang dat andere maatschappijen zullen volgen.

‘Wat nog meer?’, tweet ouder Renee Weaver. ‘Kindvrije restaurants, winkels, bibliotheken en parken?’ Tegenstanders halen ook aan dat volwassen passagiers, die bijvoorbeeld te veel gedronken hebben, veel storender kunnen zijn. ‘Ze stinken, zijn luid en passen vaak niet in hun stoel,’ zegt Traveller columnist Tracey Spicey. ‘Maar als we die ook gaan discrimineren, waar stopt het dan?’

Lees meer

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.