Een van de droogste gebieden ter wereld is plotseling van een schrale woestijn in een schitterende, kleurrijke tuin getransformeerd. De hevige regenval medio augustus heeft ertoe geleid dat duizenden bloemen zijn ontloken.

Dit terugkerende verschijnsel in de Atacamawoestijn van Chili wordt desierto florido (bloeiende woestijn) genoemd. Hoewel dit fenomeen zich gewoonlijk om de vijf tot zeven jaar voordoet, volgt deze bloeiperiode kort op de zeer uitbundige bloei van 2015.

Toerismeambtenaren vertelden aan de BBC dat er de komende weken mogelijk nog meer bloemen zullen bloeien, aangezien sommige soorten later uitkomen. Er bloeien meer dan tweehonderd verschillende soorten bloemen in de woestijn.

Deze superbloei is niet uniek voor Atacama. Een superbloei doet zich voor in woestijnen waar grote aantallen vaste planten groeien. De bloemenzeeën zijn schitterend om te zien, maar meestal van korte duur door de barre omstandigheden.

De verborgen zaden van de meerjarige woestijnplanten bevinden zich vaak maanden- of jarenlang in een rusttoestand. Alleen wanneer regenwater de beschermende laag van de zaden spoelt, kunnen ze ontkiemen. Eerder dit voorjaar werd Chili geteisterd door stortregens. Deze creëerden de perfecte omstandigheden voor een bloei die pas over enkele jaren werd verwacht.

Ook woestijnen in de Verenigde Staten kennen een superbloei. In maart waren de normaal gesproken bruine heuvels van Anza-Borrego Desert State Park in het zuidoosten van Californië met een bloementapijt bedekt. De Death Valley in Californië, een van de heetste plekken op aarde, wordt eveneens regelmatig opgefleurd door een superbloei.

In de Atacama is een bloeiperiode echter een zeldzaamheid. De woestijnstrook strekt zich 1600 kilometer uit langs de noordwestelijke kust van Chili. Het is er extreem dor. In sommige regio’s is zelfs nog nooit neerslag gemeten. Vaste planten en vetplanten tref je gewoonlijk alleen aan in bekkens waar zich wat water verzamelt. Maar het overgrote deel van de Atacama is zo droog dat er maar weinig planten, dieren of zelfs bacteriën leven.