Transnistrië, een klein territorium dat niet veel groter is dan het Spaanse eiland Mallorca, behoorde ooit tot de Sovjetrepubliek Moldavië. Toen de Sovjet-Unie in 1990 uiteenviel, werd Moldavië onafhankelijk en wilde het zich aansluiten bij Roemenië. Daarop riep Transnistrië, waar de meerderheid van de bevolking Russisch spreekt, zijn onafhankelijkheid van Moldavië uit. Er volgden vier maanden van gevechten met zo’n 1500 doden, waarna een wapenstilstand werd afgekondigd die tot op heden standhoudt. Sindsdien heeft Moldavië geen controle meer over het bestuur in Transnistrië en fungeert het gebied als onafhankelijk land, hoewel het door geen enkel ander land in de wereld wordt erkend.

De Transnistrische tekenaar en tourgids Anton Dendemartsjenko zegt: “Door mijn prachtige geboorteland aan buitenlanders te tonen, lever ik een bijdrage aan de internationale erkenning van Transnistrië. We mogen dan officieel geen staat zijn, maar als mensen ons bezoeken, hebben we het gevoel dat we bestaan.”

Reizigers die iets bijzonders willen proberen en geïnteresseerd zijn in dit mysterieuze landje, kunnen het volgende verwachten:

Het beste uitgangspunt: Fort van Bender

Vlakbij de grens met Moldavië ligt de vestingstad Bender, de tweede stad van Transnistrië. Bezoek het bijna zeshonderd jaar oude fort dat hier door de Ottomanen werd gebouwd. De dikke stenen muren, oude wapenuitrustingen en indrukwekkende vestingwerken getuigen van een enerverende geschiedenis en het fort biedt ook nog eens het mooiste uitzicht over het hele gebied.

De figuur van Lenin beheerst het plein voor het Parlementsgebouw in Tiraspol de feitelijke hoofdstad van Transnistri
De figuur van Lenin beheerst het plein voor het Parlementsgebouw in Tiraspol, de feitelijke hoofdstad van Transnistrië.
Matthias Schumann, Getty Images

Terug in de tijd: het oude Tiraspol

Neem een oude Sovjet-trolleybus naar de Avenue van de 25e Oktober en slenter door de centrale winkelstraat in de feitelijke hoofdstad van Transnistrië, Tiraspol. Hier kun je nog overblijfselen bewonderen uit de Sovjettijd, die door de plaatselijke bevolking trots als een gouden tijd wordt herinnerd. Transnistrië is een van de weinige regio’s in Europa waar reizigers communistische symbolen nog altijd op hun oude plek zien staan, zoals het standbeeld van Lenin voor het Parlementsgebouw en straten die naar Marx, Engels en Joeri Gagarin zijn vernoemd.

Cultuur: het Noul Neamţ-klooster en voorpost

Een kleine zesenhalve kilometer van Tiraspol vind je het in 1861 gebouwde, oosters-orthodoxe Noul Neamţ-klooster in Chiţcani. Het prachtige, overkoepelde complex van vier kerken werd in de Sovjettijd gesloten maar nu wonen er weer monniken, die tussen de gebeden door hun eigen biologische gewassen verbouwen.

Luxe smaken: cognac-destilleerderij KVINT

Je kunt vervolgens proeven van het belangrijkste exportproduct van Transnistrië. De cognac met de merknaam KVINT, een afkorting die ook ‘Goddelijk’ betekent, wordt als een van de beste ter wereld beschouwd. Eén fles kan wel 1400 euro kosten. Per jaar exporteert de destilleerderij ruim twintig miljoen flessen naar afnemers uit de hele wereld, waarmee maar liefst vijf procent van het bnp van het land wordt verdiend. Bezoek de destilleerderij KVINT om meer te weten te komen over de vervaardiging van deze cognac, proef het resultaat en koop de ideale souvenir voor een fractie van de prijs die je elders betaalt.

Sovjet-spa: Sanatorii Dnjestr

Op ongeveer twee uur rijden ten noorden van Tiraspol vind je dit verborgen juweel van vlak na de Tweede Wereldoorlog. De laatste renovatie van het sanatorium stamt uit 1976, waardoor het gebouw in zijn glorietijd is blijven steken. Stel je de hoge partijfunctionarissen voor die zich hier lieten verwennen terwijl je geniet van professionele wellnessbehandelingen, maaltijden en accommodaties voor een betaalbare prijs.

Oscar Vaello woont in Barcelona en schrijft geregeld over reizen naar ongebruikelijke bestemmingen als Transnistrië, Noord-Korea of Tsjetsjenië.