Wereldwijd toerisme is in opkomst. In 2017 nam het aantal wereldreizigers toe met zes procent. Hoewel er voordelen zitten aan deze toegenomen reislust – groeiende economieën, contact tussen gemeenschappen, meer kennis van andere delen van de wereld –, heeft dat ook nadelen.

Te veel toerisme vormt een belasting voor de infrastructuur, de inwoners en het landschap van bepaalde bestemmingen. Dat gaat dat vaak gepaard met verstopte wegen en bomvolle bezienswaardigheden, maar de drukte blijft niet beperkt tot de steden. Populaire paden en wandelroutes, zoals Cinque Terre in Italië en de Tour du Mont Blanc in Frankrijk, trekken jaarlijks ook een ontstellende hoeveelheid bezoekers, waardoor het vaak ook druk is op de wandelpaden door de meest ongerepte bergregio’s van Europa.

Buffels verzamelen zich aan een meer in Guilin in China

Wie de mensenmenigte in de beroemdste landschappen van Europa wil ontvluchten, kiest voor een wandeling over de nog niet zo gebaande paden van het continent, met routes die lopen door idyllische kustplaatsjes, langs hooggelegen kloosters en via sprookjesachtige watervallen en door riviergeulen.

De Alpe-Adria-Trail door Oostenrijk, Slovenië en Italië

De zon gaat onder op de bergkam Kouta met de berg Veliki Vrh in de verte De bergpas biedt een mooie verborgen manier om de grens bij Oostenrijk over te steken
De zon gaat onder op de bergkam Košuta, met de berg Veliki Vrh in de verte. De bergpas biedt een mooie, verborgen manier om de grens bij Oostenrijk over te steken.
Ciril Jazbec

De ongeveer 750 kilometer lange Alpe-Adria-Trail loopt door Oostenrijk, Slovenië en Italië. De route begint bij de Großglockner, de hoogste berg van Oostenrijk en loopt door tot aan Muggia, een kustplaats in Noordoost-Italië.

Het kost ongeveer een maand om het langeafstandspad met zijn 43 etappes af te leggen. De meeste wandelaars leggen per keer zo’n twee tot vijf etappes van de route af, en doen daar tussen de vier en veertien dagen over. Deze route brengt je van de bergmeren van Karinthië tot aan de bergwanden en steile hellingen van de Dolomieten in Friuli-Venezia Giulia en wordt dan ook wel beschreven als een reis door de hof van Eden.

Tijdens een tiendaagse reis met Mountain Travel Sobek loop je bijna honderd kilometer over de mooiste stukken van het pad, van Salzburg in Oostenrijk tot aan Triëste in Italië. Je wandelt langs bergmeren en rivieren en komt op de hoogste toppen van de regio en door groene valleien. Onderweg passeer je bezienswaardigheden als de Garnet Gate in Oostenrijk en Monte Santo di Lussari in Italië. In één dag kom je in alle drie de landen, en je reist eindigt met een ochtendbeklimming van de 1610 meter hoge top van Vršič, de hoogste bergpas in Slovenië.

Het wandelpad langs de Lousios-kloof in Griekenland

Hooggelegen kloosters zoals Mon Filosfou het klooster van de Filosoof staan op angstaanjagende hoogte door de hele Lousioskloof
Hooggelegen kloosters, zoals Moní Filosófou (het klooster van de Filosoof), staan op angstaanjagende hoogte door de hele Lousios-kloof.
bildbroker.de, Alamy Stock Photo

Veel bezoekers gaan naar Griekenland vanwege de historische bezienswaardigheden – zoals Athene, Delphi en Santorini – of de kleurrijke eilanden. Maar het land heeft, naast de beroemde steden en eilanden in de Middellandse Zee ook veel wandelpaden door ruig terrein te bieden. Begin een wandeltocht door de Lousios-kloof op het Peloponnesische schiereiland in het plaatsje Karytaina en loop naar het noorden richting Dimitsana. Op deze weinig gelopen route vind je wilde bloemen die uitbundig bloeien naast kabbelende beekjes, olijfgaarden en weilanden met enorme cipressen.

Tijdens een tocht met Peregrine Adventures loop je in een dag een makkelijk stuk van nog geen vijftien kilometer door de Lousios-kloof. Het ruige, ongeplaveide pad brengt je langs indrukwekkende kloosters die hoog in de bergen liggen. Je kunt door de middeleeuwse plaats Karytena dwalen, vlakbij het punt waar de rivier Lousios uitkomt in de Alpheüs, voordat je doorreist naar de stadjes Stemnitsa en Andritsaina, met hun terracotta daken. Tijdens een bezoek aan het nabijgelegen Podromosklooster kom je plaatselijke monniken tegen en kun je horen hoe het bouwwerk van hout en klei zorgvuldig tegen de rotsen werd gebouwd. Je kunt de tocht eindigen in het Byzantijnse Moní Filosófou (klooster van de Filosoof), ooit de standplaats van krifó scholió, een geheime school die door monniken werd gesticht om tijdens de Ottomaanse heerschappij de traditionele taal en religie door te geven.

Het kustpad Camiño dos Faros in Spanje

De vuurtoren van Cape Finisterre is slechts een van de vele vuurtorens die wandelaars tegen zullen komen langs de route Camio de Santiago
De vuurtoren van Cape Finisterre is slechts een van de vele vuurtorens die wandelaars tegen zullen komen langs de route Camiño de Santiago.
Lucas Vallecillos, VW Pics, Redux

Het Camiño de Santiago trekt vele wandelaars die de bekendste pelgrimstocht van Spanje willen lopen. Het alternatief, het kustpad Camiño dos Faros, is net zo mooi en nog niet platgelopen. Het loopt door het ruige terrein van de Costa da Morta langs de Atlantische kust van de Spaanse regio Galicië.

Het Vuurtorenpad, zoals de vertaling van de Spaanse naam luidt, werd aangelegd door vrijwilligers. Er zijn talloze archeologische bezienswaardigheden langs te vinden. De route is zo'n tweehonderd kilometer lang en volgt de kust van Galicië.

Met On Foot Holidays kun je een uitdagende tiendaagse tocht maken over een deel van de route. Tijdens de reis voor serieuze wandelaars loop je van zonsopgang tot zonsondergang over het pad over lange, steile stukken over de kliffen. De route loopt door ruige kustgebieden en onderweg komt je langs vuurtorens, schilderachtige dorpjes en vele verlaten stranden. De tocht eindigt bij de vuurtoren van Cabo Finisterre, en valt samen met een deel van de Camiño de Santiago. Dit rotsachtige schiereiland is de ideale plek om verse vis en schaaldieren te eten. Vissen is de belangrijkste inkomstenbron van het stadje.

De pelgrimsroute Via Francigena in Italië

Bekijk het iconische Toscaanse landschap op de pelgrimsroute Via Francigena naar Buonconvento
Bekijk het iconische Toscaanse landschap op de pelgrimsroute Via Francigena naar Buonconvento.
Spiegl, ullstein bil/Getty Images

Hoewel de Via Francigena een van de minst bekende pelgrimsroutes van Europa is, vinden velen dat het wel een van de mooiste is. Dit middeleeuwse pad liep ooit van de Engelse stad Canterbury naar Rome, via Engeland, Frankrijk, Zwitserland en Italië. Het kost ongeveer 60 dagen om het ruim negenhonderd kilometer lange deel door Italië te lopen, als je rond de 15 kilometer per dag loopt.

Wilderness Travel is het eerste adventure reisbureau dat een reis aanbiedt over deze route, die voor het grootste deel niet bewegwijzerd is. Je volgt gedurende tien dagen het pad van pelgrims, over een deel dat langs de beroemdste landschappen loopt. De start is in Siena, en daarna kom je door oude stadjes en dorpen waar nog Romeinse wegen en amfitheaters en oude Etruskische tomben te zien zijn. Je loopt naar Buonconvento, een beroemde halte in een Toscaans landschap vol goudgekleurde graanvelden, olijfbomen en dichte bossen met warme bronnen. Via de stadjes Montefiascone, Viterbo, Capranica en Sutri, brengt de route je naar Rome. Wandelaars eindigen hun tocht door rechtstreeks het Sint-Pietersplein op te lopen.

Lees ook: 'Ontloop de toeristische drukte en probeer deze verborgen juweeltjes'

Lees ook: 'Ontdek het minder bekende Alpenparadijs in Slovenië'

Bekijk de fotoserie: 'Verken deze prachtige plekjes buiten de gebaande paden'

Dit verhaal werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com.