Dit artikel verscheen in National Geographic Traveler editie 1, 2019.

Stylist Katleen Willaert en fotograaf Jochen Verghote zetten voor de verandering koers richting Oost-Europa. Een roadtrip door Roemenië, van Boekarest via de Karpaten naar de grens met Oekraïne in het noorden als alternatief zomervakantieavontuur.

"Als we Boekarest in onze huurauto – een Dacia natuurlijk, de nationale trots – achter ons laten, op weg naar het platteland, passeren we onderweg achtereenvolgens Lidls, Carrefours en Decathlons, gevolgd door een cinemacomplex met ernaast een mega doe-het-zelf- zaak. Net als je denkt: aha, eenheidsworst in het eengemaakte Europa, doorkruisen paard-en-wagen in stevige draf dat beeld. Dagelijkse kost, zo blijkt de volgende drie weken. Het land laat zich zien als een fascinerende mengelmoes van vroeger en nu, en van verschillende volken. Er zijn Roemenen en Saksen, zigeuners en Hongaren die autonoom willen zijn. Alles overgoten met een sausje van communistisch verleden. Geen eenvoudig land kortom, maar wel authentiek, uitgestrekt en ongerept.

Karpaten

Nationaal Park Bucegi is zo’n bekende brok natuur. Hier, in de Karpaten, treffen we kraakheldere bergrivieren, roofvogels in zweefvlucht, watervallen, plots opkomende mist, grote grotten, stuwmeren en loslopend wild. En dan is er ook nog ruimte over voor allerhande bergsporten, zijn er goed aangeduide – ook meerdaagse – wandelroutes door het hele gebied, en eet je aan het eind van de dag mixed grill in een cabana – Roemeens voor een bescheiden hotel. In de winter is het er prima skiën, in de zomer brengt de skilift je boven de tweeduizendmetergrens. Tip: neem de telecabina net boven het sympathieke stadje Sinaia of vanuit de vallei aan de andere kant van de bergkam (Pestera), maar zeker niet vanuit het drukke Bușteni. Tenzij twee uur als een sardientje tussen onbekenden wachten je lief is.