Van all-you-can-eat-chocoladebars tot knapperige churros in de nacht – in deze reisgids voor liefhebbers vind je de beste chocolade-ervaringen.

Maison Cailler

Broc, Zwitserland
Bezichtig het huis van een van Zwitserlands oudste chocolademerken, in het dorpje Broc, waar Cailler al sinds 1898 een fabriek heeft. Bekijk hoe de beroemde chocolade wordt geproduceerd en trakteer je zintuigen dan op een royale selectie in de proeverij van de fabriek. Reistip:Rondleidingen kunnen anderhalf uur duren. In de buurt zijn wandelpaden en routes voor hikers. Probeer een van de beklimmingen of kies voor het wandelpad langs het Gruyère-meer.

Magnolia Bakery

New York
Dit gezellige bakkerijtje in jaren vijftig-stijl werd beroemd toen personages uit de tv-serie Sex and the City hier kwamen voor hun shot aan cupcakes. Naast de red velvet chocoladecakejes heeft de bakkerij ook een regenboog aan felgekleurde cupcakes te bieden, naast bananenpudding, koekjes, cheesecake met kersen en brownies. De Duitse chocoladecake is een hoogtepunt. Reistip: Magnolia heeft vier vestigingen, waaronder de winkel in Bleecker Street die in Sex and the City figureerde.

Max Brenner

New York
Deze winkel-annex-restaurant op Broadway staat bekend om zijn warme chocolade, die wordt geserveerd in een speciaal ontworpen ‘hug mug’, waaraan je je beide handen gemakkelijker kunt warmen. De zaak biedt een adembenemend scala van cacaoproducten – van chocolade-truffelmartini en chocoladefondue tot Young’s chocoladestoutbier. Reistip: Max Brenner is te vinden op 841 Broadway en 141 Second Avenue.

Maya-chocolade

Tabasco, Mexico

In de vermoedelijke bakermat van de chocolade – de term zelf komt waarschijnlijk van het Maya-woord xocoatl– kun je warme chocolade in Maya-stijl proeven: dik, schuimig, bitterzoet en gekruid met chilipepertjes. De Spaanse conquistadores temden het bittere brouwsel met suiker, kaneel, gemalen amandelen en melk. Probeer ze op beide manieren. Reistip:Comalcalco in de deelstaat Tabasco kan bogen op een cacaomuseum en cacaohacienda’s. (Hier maken ze chocolade zoals de oude Maya’s)

Sachertorte

Wenen, Oostenrijk
Een chocoladesponscake die handmatig met abrikozenmarmelade wordt bestreken en dan wordt gehuld in glazuur van pure chocolade. De Sachertorte is vernoemd naar Franz Sacher, die het recept in 1832 uitvond. Hij creëerde toetjes waarmee hij indruk probeerde te maken op zijn werkgever, Klemens Wenzel, prins van Metternich, maar oogstte ook roem en rijkdom voor zichzelf. In 1876 opende zijn zoon Eduard in Wenen het Hotel Sacher. Bezoek het prachtige café of een van de vier andere winkels van Sacher in de stad. Reistip:Bekroon jouw stuk Sachertorte met een klodder ongezoete slagroom en drink er koffie of champagne bij.

Warme chocolade

Turijn, Italië

In de chocoladehoofdstad van Italië kun je van een cioccolato caldo nippen. Dit dikke, hete en aangenaam bittere brouwsel tegen de winterkou wordt royaal bekroond met slagroom. Probeer ook de alleen in Turijn verkrijgbare bicerin, een drankje met laagjes warme chocolade en espresso in een glas, of de giandujotto, een lekkernij van chocolade en hazelnoot in folie. Reistip: Bezoek in februari het chocoladefestival Cioccola-Tò. Koop een Choco-Pas bij het plaatselijke toeristenbureau en ontvang in de hele stad korting op allerlei lekkers.

Valrhona-chocolade

Tain l’Hermitage, Frankrijk
In de wijnregio op de linkeroever van de Rhône bevindt zich de geboorteplek van Valrhona-chocolade, lieveling van veel vooraanstaande chocolatiers en chefs. Ongebruikelijk is dat deze chocolade alleen met het natuurlijke vet van cacaoboter wordt gemaakt, dus zonder toegevoegde plantaardige vetten. Chocoholici kunnen genieten van een proefpakket of er eentje in de fabriekswinkel kopen, terwijl professionele chefs kunnen studeren aan Valrhona’s École du Grand Chocolat, een chocolade-kookschool. Reistip: De fabriek is dagelijks geopend, behalve zondags. Ontdek het middeleeuwse stadje Tournon, aan de overzijde van de rivier.

HUARAZ ANCASH PERU In en rond de overdekte centrale markt van Huaraz in Peru wemelt het s ochtends van de straatverkopers Baravelli ontdekte deze broodverkoper door achter de geur aan te gaan

Chocolade met churros

Madrid, Spanje
Weinig instituties getuigen duidelijker van de permanente slapeloosheid van Madrid dan de immer populaire chocolaterías (of churrerías). Daar wemelt het doorgaans van vier tot acht uur ’s ochtends van de feestvierders op weg naar huis. De beroemde lekkernij die hier wordt geserveerd, zijn de churro’s, knapperig gefrituurde, langgerekte wafelslierten die je in zeer dikke, bitterzoete en warme chocolade doopt en dan opeet. Bezoek de eerbiedwaardige Chocolatería San Ginés, een stukje erfgoed uit 1894. Verwacht een vermakelijk bruuske bediening, felle tl-lampen en een grote drukte. Reistip:De Chocolatería San Ginés bevindt zich in het centrum aan de Pasadizo San Ginés en is de hele nacht open.

Riviercafé Nemesis

Londen, Engeland

Nemesis is een van Londens beste restaurants en de geboorteplek van menig topchef, onder wie Jamie Oliver. Het beroemde dessert van het café is de Chocolate Nemesis-cake, met een zachte en verbijsterend royale vulling van chocolade en een knapperig korst. Reistip:Chocofanaten kunnen zich inschrijven voor een Chocolate Ecstasy Tour door Londen.

Chocolate Hotel

Bournemouth, Engeland
Om je helemaal in de wereld van de chocolade onder te dompelen, kun je nergens beter terecht dan in dit geheel op chocola afgestemde themahotel. Proeverijen van cacaoproducten en lessen in het zelf maken van chocolade laten chocoliefhebbers tevreden op hun verblijf terugkijken. Planning:Het hotel staat op de West Cliff, in de buurt van het strand en het centrum. Wek een gezonde trek op met een wandeling over het fraaie stadsstrand.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com