Waar denk je aan als je de woorden ‘Afrikaanse safari’ hoort? Zit je onder het maanlicht in het struikgewas, zó dichtbij een leeuw dat je zijn gebrul tot in je borstkas voelt trillen?

Veel reizigers denken eerder aan tentenkampen, luxe maaltijden onder een baobabboom, ritten langs wilde dieren over een goudgele savanne en cocktails aan het einde van de dag. Maar je kunt ook zelfstandig in een huurauto op safari gaan, voor een wandelsafari kiezen of gaan vliegvissen. Safari’s kunnen zo gevarieerd zijn als het continent Afrika zelf.

Een recente trend zijn safari’s voor deelnemers die willen bijdragen aan het redden van bedreigde diersoorten. Toeristen kunnen dat doen door milieuactivisten te helpen die neushoorns of leeuwen in Zuid-Afrika beschermen of onderzoekers bij te staan die proberen geredde chimpansees weer te laten wennen aan de wilde natuur van het Nationale Park Kibale in Oeganda. (Lees meer over de duistere kanten van het wildtoerisme.)

Drie zebras staan bij een drenkplaats in het Nationale Park Kruger in ZuidAfrika
Drie zebra’s staan bij een drenkplaats in het Nationale Park Kruger, in Zuid-Afrika.
Bennymarty, Getty Images

Waar je ook heengaat en voor welk type safari je ook kiest, het tijdstip waarop je gaat, is doorslaggevend. Wanneer je je voorkeuren eenmaal hebt bepaald, gaat het erom de beste tijd van het jaar voor je bezoek te kiezen. Zo is de Zuid-Afrikaanse zomer (december tot en met februari) dé safaritijd van deze regio. Ook ’s winters (juni tot en met augustus) zie je in Zuid-Afrika nog veel wilde dieren, maar dan moet je je wel warmer aankleden, want de temperaturen kunnen aan de lage kant zijn, vooral vóór zonsopgang.

Ga erop uit in de wilde natuur en bewonder de wereld als nooit tevoren, aan de hand van deze gids met de beste bestemmingen in elf landen.

Spot wilde dieren in deze natuurwonderen
Spot wilde dieren in deze natuurwonderen.
NG MAPS; PARKS DATA FROM THE WORLD DATABASE ON PROTECTED AREAS (WDPA)

Zuid-Afrika

Nationaal Park Kruger

Zuid-Afrika’s grootste wildreservaat, het Nationaal Park Kruger, is de ideale plek voor mensen die voor het eerst op safari gaan en voor zelfstandige safari’s. Overnacht in een van de omheinde safarikampen binnen het park, zoals het Crocodile Bridge Rest Camp aan de noordoever van de Crocodile River. Rijd vroeg de bush in om de Southern Circle te verkennen, een gebied dat beroemd is om zijn onderling rivaliserende leeuwentroepen en hun verschillende jachttechnieken. Sla de naburige drenkplaats voor nijlpaarden niet over, maar zorg er wel voor dat je buiten het kamp in je auto blijft.

Hazyview

Niet ver van de zuidwestelijke toegangspoort tot het Krugerpark, de Phabeni Gate, is Hazyview een gezinsvriendelijk centrum voor safari’s te paard, tokkelbanen, ‘safarigolf’ en forelvissen. Boek een van de hutten, bijvoorbeeld in het safarikamp Hippo Hollow Country Estate, en rijd dan vóór zonsopgang het Krugerpark in om leeuwen en witte neushoorns te spotten. Neem een lunchpauze in het plaatsje Skukuza.

Timbavati Private Nature Reserve

Het ruige Timbavati-reservaat is een van de privéparken die rond het eigenlijke Kruger-park liggen. Gasten kunnen hier kiezen uit acht hutten. Een comfortabel chalet op het niet-omheinde safarikamp Simbavati Safari Lodges is bijvoorbeeld ideaal voor gezinnen. Sta vroeg op voor een safari met de auto, bijvoorbeeld om Afrikaanse wilde honden te spotten. Halverwege de ochtend kunnen de kinderen met een gids de bush intrekken voor het verzamelen van eetbare natuurproducten.

Grootbos Private Nature Reserve

Op een safari kun je niet alleen dieren bewonderen. In de Zuid-Afrikaanse provincie Wes-Kaap is het aantal wilde bloemen overweldigend. De twee safarikampen binnen het aan zee gelegen Grootbos-park zijn National Geographic Unique Lodges of the World en staan in het hart van de kleinste van de zes zogenaamde ‘florarijken’ van de planeet. Hier groeien zo’n achthonderd verschillende plantensoorten, maar je kunt vanaf het uitkijkterras van jouw hut ook haaien en noordkapers in de oceaan spotten.

Het Grootbos Private Nature Reserve in de ZuidAfrikaanse provincie WesKaap biedt gasten een bloemensafari aan
Het Grootbos Private Nature Reserve, in de Zuid-Afrikaanse provincie Wes-Kaap, biedt gasten een ‘bloemensafari’ aan.
ImageBROKER, Alamy Stock Photo

Swaziland

Hlane Royal National Park

Bezoek Swaziland, een land dat tussen Zuid-Afrika en Mozambique in het midden van zuidelijk Afrika ligt. Bewonder de streng bewaakte neushoorns en Afrikaanse maraboes in het Hlane-parken verblijf in een van de twee safarikampen binnen het park, het Ndlovu Camp of het Bhubesi-kamp. Geniet van een zelfstandige autosafari op de veilige wegen over het vlakke terrein van het park, vanwaar je leeuwen, hyena’s, giraffes en gieren kunt spotten. Neem daarna een picknick bij de drenkplaats van Mahlindza.

Botswana

Central Kalahari Game Reserve

Kaapse leeuwen met hun kenmerkende zwarte manen zwerven door dit reservaat in het midden van Botswana. Overnacht iets ten noorden van het reservaat, in het safarikamp Deception Valley Lodge, waar je vanaf het uitkijkterras van jouw hut betoverende zonsondergangen meemaakt.

Nationaal Park Chobe

Ten noorden van de centrale Kalahariwoestijn ligt het Nationaal Park Chobe, waar een van de grootste olifantenpopulaties van Afrika leeft. Het safarikamp Chobe Game Lodge kan bogen op het enige geheel uit vrouwen bestaande team van safarigidsen in heel Afrika.

Olifanten genieten van een zonnige dag in het Nationale Park Chobe in Botswana
Olifanten genieten van een zonnige dag in het Nationale Park Chobe in Botswana.
Theo Allofs, Getty Images

Zimbabwe

Nationaal Park Hwange

Stap op de Elephant Express voor een tour door de Ngamo Forest Area en het Nationale Park Hwange, dat bekendstaat om zijn dikhuiden en zijn ruim vierhonderd vogelsoorten. De twee uur durende treinreis is gemakkelijk te maken vanuit de safarikampen Imvelo Safari Lodges’ Bomani Tented Lodgeof Camelthorn Lodge. Breng een bezoek aan een ondergrondse uitkijkpost voor het spotten van wild nabij Stoffie’s Pan. Ten noorden van het Hwange-park bereik je na een rit van vier uur of een vlucht van één uur de majestueuze Victoriawatervallen, een wonder van donderend natuurgeweld dat je al van ver kunt horen.

Nationaal Park Mana Pools

Onderneem een riviersafari in een kajak door dit afgelegen reservaat. De beste tijd van het jaar om deze plek te bezoeken is april, wanneer grote kuddes olifanten, buffels, koedoes en schuwe elandantilopen na het regenseizoen terugkeren naar de vier (‘mana’ in de plaatselijke taal) grote en permanente drenkplaatsen langs de zuidoever van de rivier de Zambezi. Tot de accommodaties binnen het park behoren safarikampen met hutten, chalets met rieten daken en campings.

Namibië

Namibwoestijn

Een safari in dit land staat voor schitterende gelegenheden om de nachthemel te bekijken, zijdezacht zand, oeroude landschappen en geharde woestijndieren als de oryx, de grootoorvos, de Burchell-zebra en heel veel hagedissen. Verblijf in het safarikamp &Beyond’s Sossusvlei Desert Lodge, gelegen aan de oostrand van de woestijn. Verken op een quad de duinen van de Namibwoestijn en beklim een grillige helling om rotstekeningen in een naburige grot te bekijken. Zorg ervoor dat je genoeg water, een zonnehoed en zonnebrandcrème meeneemt. (Bekijk griezelige foto’s van een Namibisch spookstadje.)

Mozambique

Nationaal Park Gorongosa

Het Gorongosa-park ligt in Centraal-Mozambique en werd na jaren van verwoestingen tijdens de Mozambikaanse burgeroorlog weer nieuw leven ingeblazen. Wie het park tegenwoordig bezoekt, neemt deel aan een van de succesvolste projecten van natuurherstel in Afrika. Met zijn weidse spoelvlakten en oerbossen van palmen biedt het Gorongosa-park een verbluffende diversiteit aan wild, van antilopen tot primaten en reusachtige nijlkrokodillen, naast leeuwen, olifanten en nijlpaarden.

In het Nationale Park Gorongosa bewaakt een vrouwtjeskrokodil haar nest met eieren aan de rivier de Mussicadzi in Mozambique
In het Nationale Park Gorongosa bewaakt een vrouwtjeskrokodil haar nest met eieren aan de rivier de Mussicadzi, in Mozambique.
Charlie Hamilton James, National Geographic Image Collection

Tanzania

Selous Game Reserve

Bezoek dit minder bekende en rustige reservaat in het zuiden van Tanzania, voor wandelsafari’s en traditionele autosafari’s. Maak dan een cruise over de rivier de Rufiji om olifanten, nijlpaarden, leeuwen, luipaarden en blauwe gnoes te spotten. Verblijf in Beho Beho, een safarikamp op de top van een heuvel waar avontuurlijk aangelegde bezoekers ook in een drietal afgelegen boomhutten kunnen overnachten.

Nationaal Park Serengeti

In het safarikamp Asilia’s Namiri Plains in het noorden van Tanzania dompelen bezoekers zich onder in de grote trek door in een luxe en verplaatsbaar kamp mee te reizen met en te kamperen naast kuddes wildebeesten, zebra’s en gazelles. Op wandelsafari’s onder leiding (en met rechtstreeks commentaar) van de ervaren gidsen van de Serengeti maak je de dieren van nog dichterbij mee. De kuddes, vaak op de voet gevolgd door grote roofdieren als leeuwen en cheeta’s, trekken over een van de oudste migratieroutes op aarde. En mocht je te dichtbij komen, ren dan nooit weg maar trek je in alle rust terug.

Kenia

Olare Motorogi Conservancy

Net over de grens met Tanzania vind je in het zuiden van Kenia het beroemde Oost-Afrikaanse safarikamp Mara Plains Camp. Gelegen op ongeveer tweeënhalf uur rijden van het legendarische Masai Mara National Reserve, is dit milieuvriendelijke kamp gebouwd door National Geographic-gastonderzoekers Dereck en Beverly Joubert en hun partner Great Plains Conservation. Vanuit het kamp trek je de wildernis in om te bekijken hoe migrerende zebra’s en wildebeesten de riskante oversteek van rivieren trotseren. Je spot misschien enkele grote katachtigen.

In de Olare Motorogi Conservancy in Kenia neemt een leeuwin de omgeving in zich op
In de Olare Motorogi Conservancy in Kenia neemt een leeuwin de omgeving in zich op.
Stuart Manktelow, Alamy Stock Photo

Ragati Conservancy

Kenia is hét land waar je de grote dierentrek kunt volgen, maar het is ook een verrassend goede plek om te vliegvissen. Op de zuidelijke hellingen van het Mount Kenya-massief (de op één na hoogste berg van Afrika), vind je in de Ragati Conservancy bergbeken vol glanzende regenboogforel. Wat dit reservaat zo de moeite waard maakt? Volgens National Geographic-fotograaf en vliegvisser Pete Muller is het vliegvissen in Idaho geweldig, maar zullen “hengelaars daar langs de rivier de Lochsa geen olifant tegenkomen!” En in Kenia hebben sportvissers ook de kans om plekken als het Nationale Park Aberdare te bezoeken.

Rwanda & Oeganda

Parc national des volcans/Kalinzu Forest Reserve

Het Parc national des volcans in Rwanda ontvangt slechts een beperkt aantal bezoekers per dag, die een tocht door de jungle kunnen maken om de met uitsterving bedreigde berggorilla’s in dit gebied van dichtbij te bewonderen terwijl de dieren zichzelf en elkaar verzorgen, spelen en bamboescheuten en fruit eten. Je kunt er soms ook gouden meerkatten spotten. Nat Geo Expeditions biedt een tour door het park aan, met onder meer met een trektocht door gorillaterrein en daarna, verder naar het noorden in Oeganda, een tocht door chimpanseegebied in het Kalinzu Forest Reserve, niet ver van het Queen Elizabeth National Park.

Tsjaad

Parque national Zakouma

Dit park staat bekend om het grote aantal dieren dat hier leeft en biedt bezoekers een intense wilderniservaring. Een kudde van ruim vijfhonderd olifanten en grote zwermen vogels, waaronder tienduizenden zwarte kroonkranen, komen bijeen in dit park. Het Zakouma-parkheeft na de aanhoudende conflicten in de regio een fantastische comeback gemaakt. Bezoek het reservaat van december tot april en verblijf in het traditionele safarikamp Camp Nomade, met tenten die zijn ingericht met tapijten en geelkoperen belletjes.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com