Ik woon inmiddels een tijdje in de Australische deelstaat New South Wales. En hoewel ik pas een fractie van Australië heb kunnen zien, ben ik er al behoorlijk goed in geslaagd om verschillende Australisch specialiteiten te proeven. Dit zijn mijn aanbevelingen.
1. Meat pies
Australiërs zijn dol op meat pies. De vleestaartjes zijn klein van stuk en de ideale snack voor op feesten, sportevenementen en onderweg. De klassieke meat pie is gevuld met rundvlees, maar ook andere varianten met bijvoorbeeld kip, aardappels, steak, curry, kaas, spek en linzen zijn het proberen waard. Ze worden vaak gegeten met een flinke dot tomato sauce (de Australische benaming voor ketchup).
2. Lamington Cake
Een lamington cake is een vierkant sponscakeje met een laagje chocolade en geraspte kokos. Het is een typisch Australische lekkernij, maar over de precieze afkomst bestaan verschillende theorieën. De bekendste is dat het zoete dessert is ontstaan in de keuken van Lord Lamington, die van 1896 tot 1901 gouverneur was van de deelstaat Queensland. Maar zelfs als dat verhaal klopt, blijft de naam van de masterchef een mysterie.
Leestip: Deze fouten maakte ik tijdens het backpacken in Australië, zodat jij ze kunt voorkomen
3. Chicken parmigiana
Bezoek je een pub in Australië? Dan is de kans groot dat chicken parmigiana op het menu staat. Het klassieke pubgerecht – ook wel bekend als een parmi (of in sommige regio’s parma) – is een kipschnitzel met tomatensalsa, ham en gesmolten kaas. Het wordt vaak geserveerd met frietjes en een salade. Tip: probeer dit vullende gerecht vooral wanneer je enorme trek hebt.
4. Tim Tam
Tim Tams zijn de geliefdste en bekendste chocoladekoekjes van Australië. Ze werden in 1964 op de markt gebracht door het merk Arnott’s en je zult ze in veel Australische koektrommels tegenkomen. Het koekje is bedekt met chocolade en heeft een romige chocoladevulling. Ben je meer van de klassieke chocoladerepen? Dan is een Cherry Ripe – de oudste chocoladereep van Australië – met kers, pure chocolade en kokosnoot een aanrader.
Leestip: Alles wat je moet weten voor een rondtrip met de camper door Australië
6. Vegemite
Vegemite is een echte Australische klassieker! Dit zwarte goedje wordt gemaakt van een gistextract dat overblijft na het brouwen van bier. Vul aan met een mengsel van groenten en kruiden, en je hebt een smeerbaar broodbeleg. Het wordt vaak vergeleken met de Engelse marmite, maar is iets totaal anders. Waarschijnlijk zul je even moeten wennen aan de umamismaak, dus smeer vooral niet gelijk een te dikke laag op een geroosterde boterham.
7. Sausage sizzle
Australiërs staat bekend om hun liefde voor barbecueën. De sausage sandwich – in de volksmond bekend als sausage sizzle – is hier een goed voorbeeld. De worstjes worden samen met ui bereid op de barbecue en vervolgens gegeten in een dubbelgevouwen witte boterham met tomato sauce. Je kunt het echter ook eten met mosterd, barbecue sauce of een mix ervan.
8. Bacon and egg roll
Ga je tijdens de Australische ochtend een blokje om? Dan zul je de geur van spek gegarandeerd ruiken. Australiërs houden van een goed ontbijt – en een bacon and egg roll is enorm populair. Het broodje bestaat uit eieren, dikke spek en een saus naar keuze (vaak ketchup of barbecuesaus).
Leestip: Uitgelegd: waarom Aboriginals nog altijd strijden voor erkenning
9. Barramundi
Barramundi is een populaire vis in Australië en zwemt veel in tropische rivieren. De vissen leven zowel in zoet als zout water, kunnen van geslacht veranderen en eten vrijwel alles. Denk aan insecten, spinnen, garnalen, vis, soortgenoten en zelfs jonge krokodillen. De naam is afkomstig van de Aboriginals en betekent letterlijk ‘grotere zilveren vis’. Je zult het baarsachtige beest in veel restaurants tegenkomen.
10. Fairy Bread
Fairy Bread lijkt enigszins op onze klassieke boterham met hagelslag. Het is witbrood met boter en kleurrijke zoete sprenkels genaamd 100’s & 1000’s. Het gerecht wordt vaak geserveerd op kinderfeestjes en is daarom voor veel Aussies een zeer nostalgische snack.













