Terwijl hier op aarde de seizoenen elkaar opvolgen, biedt de nachtelijke hemel zicht op een planetenparade, een beweeglijke maan en een ochtendlijke meteorenzwerm.

Dus haal je verrekijker tevoorschijn en noteer het vast op de kalender.

Mars op bezoek bij Saturnus – 2 april

Op 2 april zijn aan de zuidelijke hemel Mars en Saturnus dicht bij elkaar te zien
Op 2 april zijn aan de zuidelijke hemel Mars en Saturnus dicht bij elkaar te zien.
Illustration by A. Fazekas, Sky Safari

Kijk bij zonsopgang uit naar de ontmoeting tussen de rode planeet en de geringde reus Saturnus, die halverwege de zuidelijke hemel in het heldere sterrenbeeld Boogschutter plaatsvindt. Het zal lijken of de sterachtige objecten op slechts één graad van elkaar staan, wat ongeveer de grootte is van twee keer de maan. De planeten vormen daardoor een opvallend stel. Hoewel ze even helder lijken te zijn, zul je, als je goed kijkt, zien dat ze duidelijk van kleur verschillen. Saturnus heeft een goudgele gloed, terwijl Mars oranjerood van kleur is.

De maan voegt zich bij Jupiter – 2 en 3 april

Jupiter lijkt links tegen de afnemende maan aan te kruipen op 3 april
Jupiter lijkt links tegen de afnemende maan aan te kruipen op 3 april.
Illustration by A. Fazekas, Sky Safari

Begin april verschijnt de grootste planeet in ons zonnestelsel steeds zo'n drie uur na zonsondergang boven de zuidoostelijke horizon. Maar op 2 en 3 april wordt hij vergezeld door de afnemende maan. Op beide avonden komt het stralende paar samen op, keurig weggestopt in het sterrenbeeld Weegschaal. Het is per nacht wel verschillend aan welke kant de maan van Jupiter staat.

De maan schuift langs Saturnus – 7 april

De maansikkel staat in de Vvormige kop van het sterrenbeeld Stier op 18 april
De maansikkel staat in de V-vormige ‘kop’ van het sterrenbeeld Stier op 18 april.
Illustration by A. Fazekas, Sky Safari

Als je in de schemer naar het onderste deel van de westelijke hemel kijkt, kun je de maansikkel zien staan in de V-vormige sterrenhoop de Hyaden die de kop vormt van het sterrenbeeld Stier. Het schouwspel is extra mooi voor wie zich in Noord-Amerika bevindt, omdat de maan daar heel dicht bij het oog van de stier lijkt te staan, dat wordt gevormd door de rode reus Aldebaran. Hoe westelijker je bent, hoe dichter de twee objecten bij elkaar lijken te staan.

Hoogtepunt van de Lyriden – 22 april

Deze jaarlijkse meteorenzwerm beleeft zijn piekmoment in de uren voordat de zon opkomt op 22 april. Dit jaar gaat de halvemaan al snel na middernacht onder, waardoor de omstandigheden om het spektakel te bekijken goed zijn. Toeschouwers onder een heldere, donkere hemel, ver van de stad, kunnen tussen de vijftien en twintig vallende sterren per uur zien. De vallende sterren lijken te komen uit het sterrenbeeld waaraan de zwerm zijn naam te danken heeft, ‘Lyra’ of Lier.

De Lyriden staat ook bekend om zijn plotselinge uitbarstingen, zoals in 1982, toen er maar liefst 250 vallende sterren per uur te zien waren. De voorstelling boven Europa in 1922 is al helemaal legendarisch. Toen werd een record behaald van zo'n vijfhonderd meteoren per uur. Het lijkt onwaarschijnlijk dat we dit jaar weer zo'n uitbarsting gaan zien, maar de enige manier om daar zeker van te zijn, is als je het zelf gaat bekijken.

De maan komt bij Regulus – 24 april

De wassende maan staat dicht bij de belangrijkste ster van het sterrenbeeld Leeuw op 24 april
De wassende maan staat dicht bij de belangrijkste ster van het sterrenbeeld Leeuw op 24 april.
Illustration by A. Fazekas, Sky Safari

Sterrenkijkers die tijdens de schemer hoog in de zuidelijke hemel kijken, zien de wassende maan in de buurt komen van de belangrijkste ster in het sterrenbeeld Leeuw. Op lenteavonden is Leeuw voor sterrenkijkers op het noordelijk halfrond een vertrouwd verschijnsel. Het sterrenbeeld is eenvoudig te herkennen aan de sterren in het patroon van een ‘omgekeerd vraagteken’, die samen de kop van de leeuw vormen.

Venus en de Plejaden – 24 april

De sterrenhoop Plejaden komt in de buurt te staan van de heldere planeet Venus op 24 april
De sterrenhoop Plejaden komt in de buurt te staan van de heldere planeet Venus op 24 april.
Illustration by A. Fazekas, Sky Safari

Wie toe is aan een echte uitdaging, kan op zoek gaan naar de beroemde sterrenhoop Plejaden, die op de 24e naast Venus komt te staan. De heldere planeet kan als aanwijzing dienen om de sterrenhoop te vinden. Deze wordt ook wel het Zevengesternte genoemd. De sterrenhoop bestaat uit zeven sterren die op ongeveer driehonderd lichtjaar van de aarde staan en die met het blote oog te zien zijn, zelfs in de stad.

De maan staat bij Spica – 28 april

De maan eindigt deze maand in de buurt van de heldere ster Spica
De maan eindigt deze maand in de buurt van de heldere ster Spica.
Illustration by A. Fazekas, Sky Safari

Terwijl de bijna volle maan deze week door de zuidwestelijke hemel beweegt, gaat hij ook even langs bij Spica, een heldere ster op zo'n 250 lichtjaar van de aarde. Twee nachten daarna eindigt de maan de maand waar hij begon, en schuift hij aan bij het sterrenbeeld Weegschaal en de planeet Jupiter.

Mooie nachten!

Andrew Fazekas, de Night Sky Guy, is de auteur van Star Trek: The Official Guide to Our Universe. Volg hem op Twitter en Facebook.