Juli wordt een drukke maand voor nachtkijkers, want Mars komt het dichtst bij de aarde te staan in vijftien jaar, de maan wordt extra lang verduisterd en er is ook nog een fraaie meteorenzwerm te zien.

Dus stof die verrekijker af en maak je klaar om de nachthemel te verkennen.

Veel kijkplezier!

Venus en Regulus – 9 juli

De helder stralende planeet Venus zal op 9 juli een ontmoeting hebben met Regulus het hart van het sterrenbeeld Leo de Leeuw
De helder stralende planeet Venus zal op 9 juli een ontmoeting hebben met Regulus, het ‘hart’ van het sterrenbeeld Leo de Leeuw.
Illustration by A. Fazekas, Skychart

Ongeveer een halfuur na plaatselijke zonsondergang staat een stralende Venus vlak boven de zuidwestelijke horizon. Rechts van de planeet, in het sterrenbeeld Leo de Leeuw, zal deze nacht de heldere ster Regulus opduiken en een fraai verbond aangaan met Venus. Het kosmische duo zal slechts één booggraad van elkaar verwijderd zijn, oftewel de breedte van twee volle manen.

Pluto in oppositie – 12 juli

Pluto zal op 12 juli helderder aan de nachthemel staan dan op enig ander moment in 2018 De dwergplaneet zal met een amateurtelescoop zichtbaar zijn in het sterrenbeeld Sagittarius de Boogschutter
Pluto zal op 12 juli helderder aan de nachthemel staan dan op enig ander moment in 2018. De dwergplaneet zal met een amateurtelescoop zichtbaar zijn in het sterrenbeeld Sagittarius de Boogschutter.
Illustration by A. Fazekas, Skychart

Pluto is deze nacht het best te bewonderen in heel 2018. Deze extreem verre en vage wereld zal dan in oppositie staan, wat betekent dat hij vanaf de aarde gezien recht tegenover de zon staat. De dwergplaneet komt tegen het vallen van de avond in het oosten op en gaat bij zonsopkomst in het westen weer onder, waardoor Pluto de hele nacht zichtbaar blijft. De voormalige negende planeet bevindt zich momenteel in het zuidelijke sterrenbeeld Sagittarius de Boogschutter, dat voor mensen op gematigd noordelijke breedten laat in de nacht boven de zuidelijke horizon zal verschijnen.

Het spotten van Pluto is een van de lastigste opgaven voor amateurastronomen: de dwergplaneet bevindt zich op een afstand van 7,4 miljard kilometer van de aarde, en zelfs in oppositie heeft hij een povere helderheid van magnitude 14,1 – veel zwakker dan wat de mens met het blote oog kan zien. Amateurastronomen hebben een telescoop met een spiegeldiameter van tenminste acht inch nodig om een glimp op te kunnen vangen van deze kleine wereld aan de uiterste rand van ons zonnestelsel.

De maan en Jupiter – 20 juli

Als passende hommage aan de maanlanding van Apollo 11, die precies 49 jaar geleden op deze dag plaatsvond, trekt de maan ongeveer een uur na plaatselijke zonsondergang aan de zuidwestelijke hemel langs Jupiter, in het sterrenbeeld Libra de Weegschaal.

De maan en Saturnus – 24 juli

Saturnus zal op 24 juli vlakbij een wassende bijnavolle maan staan
Saturnus zal op 24 juli vlakbij een wassende, bijna-volle maan staan.
Illustration by A. Fazekas, Skychart

Enkele nachten later is het de beurt aan Saturnus om dicht langs de maan te glijden. Het duo zal een fraaie foto opleveren wanneer beide hemellichamen in het zuidoosten laag aan de nachthemel staan, in het sterrenbeeld Sagittarius de Boogschutter, pal boven de ‘theepot’-configuratie van sterren in dit sterrenbeeld. Nog maar een paar weken geleden stond Saturnus in oppositie, dus de planeet met de ringen is samen met zijn grotere manen nog steeds goed te zien voor nachtkijkers met een kleine telescoop.

Mars op z’n mooist – 27 juli

Mars zal zich op 27 juli helderder en groter aan de nachthemel presenteren dan op enig ander moment sinds 2003 De Rode Planeet staat dan in de buurt van de volle maan in het sterrenbeeld Steenbok
Mars zal zich op 27 juli helderder en groter aan de nachthemel presenteren dan op enig ander moment sinds 2003. De Rode Planeet staat dan in de buurt van de volle maan, in het sterrenbeeld Steenbok.
Illustration by A. Fazekas, Skychart

De Rode Planeet zal in oppositie staan en op deze nacht uitzonderlijk dicht bij de aarde komen, op een afstand van ‘slechts’ 57,6 miljoen kilometer van onze planeet. Dat betekent dat Mars zich helderder en groter zal voordoen dan op enig ander moment sinds 2003 – en gedurende twee weken zelfs nog helderder is dan Jupiter.

De kenmerkend oranjekleurige planeet zal tegen het vallen van de avond in het oosten opkomen en aan de zuidoostelijke nachthemel zichtbaar blijven, in het sterrenbeeld Capricornus de Steenbok. Met behulp van een kleine telescoop kan Mars sterk worden uitvergroot, waardoor er landschapskenmerken op de Rode Planeet zijn te ontwaren, zoals de met ijs bedekte noordpool.

Totale maansverduistering – 27 juli

Op deze nacht zijn nachtkijkers in heel Europa, Afrika, Azië en Australië met een beetje geluk getuige van de langste ‘bloedmaan’-eclips van deze eeuw. Deze volledige maansverduistering – wanneer de maan door de donkere kernschaduw van de aarde trekt – zal maar liefst één uur en 43 minuten duren.

Kijkers in Afrika en het westen van Azië zullen van het volledige spektakel kunnen genieten, terwijl Europeanen een gedeeltelijk verduisterde maan zien opkomen en vervolgens de volledige eclips kunnen bewonderen. Intussen zullen mensen in Oost-Azië en Australië op de ochtend van de 28eeen deel van de verduistering kunnen volgen wanneer de maan in het westen ondergaat.

Zuidelijke Delta-Aquariden – 30 juli

Kijk uit naar de meteoren van de Zuidelijke DeltaAquariden die vooral van 28 tot 30 juli vanuit hun radiant in het sterrenbeeld Aquarius de Waterman uitzwermen
Kijk uit naar de meteoren van de Zuidelijke Delta-Aquariden, die vooral van 28 tot 30 juli vanuit hun radiant in het sterrenbeeld Aquarius de Waterman uitzwermen.
Illustration by A. Fazekas, Skychart

De meteorenzwerm van de Zuidelijke Delta-Aquariden is zichtbaar van 12 juli tot 23 augustus. Maar deze jaarlijkse lichtshow aan de nachthemel begint pas eind juli echt vaart te krijgen en zal op de avond van de 28ezijn hoogtepunt bereiken. Op deze nachten zou je in gebieden met weinig lichtvervuiling tien à vijftien ‘vallende sterren’ per uur kunnen spotten. De meteoren lijken uit te zwermen vanuit één punt (de radiant) laag boven de zuidoostelijke horizon, in het sterrenbeeld waarnaar ze zijn vernoemd, Aquarius de Waterman.

Veel kijkplezier!

Andrew Fazekas, de ‘Night Sky Guy’, schreef het boek Star Trek: The Official Guide to Our Universeen is presentator van Mankind to Marsvan NG Live! Volg hem op Twitter, Facebooken zijn website.

Dit verhaal werd oorspronkelijk gepubliceerd in het Engels op NationalGeographic.com