Wanneer de mens naar een planeet afreist is een ruimtepak nodig. Er is namelijk geen luchtdruk en zuurstof om in te ademen. Daarnaast heb je ook een ruimtepak nodig omdat de temperatuur op een planeet, zoals de maan, niet te vergelijken is met de temperatuur op de aarde. De temperatuur kan namelijk honderd graden celsius boven nul zijn of dalen tot honderdzestig graden celsius onder nul. Zonder beschermende kleding kan een mens daar onder deze temperatuur omstandigheden niet zijn.

Een ruimtepak is er in twee soorten, namelijk een pak die gedragen kan worden tijdens de reis en daarnaast is er een pak dat gedragen kan worden buiten de drukcabine van een raket.

50 jaar geleden stond de eerste mens op de maan. Wat zijn onze kansen om terug te gaan, of zelfs nog verder, naar Mars? Lees hier alles over in de augustus 2019 editie van National Geographic Magazine.

Hoe werkt een ruimtepak?

Een ruimtepak is een zwaar pak wat bestaat uit twee delen, een onderpak wat met water gekoeld wordt en een drukpak wat voor zuurstof zorgt. Daarnaast is de buitenkant van het pak zo gemaakt dat het beschermt tegen de straling van de zon en kleine meteorieten die door de ruimte zweven. Om het hoofd te beschermen draagt men een helm met geïntegreerd vizier. Daarnaast draagt men ten alle tijden een rugzak met ademhalingsapparatuur en koelwater.

Om te blijven communiceren met de mensen die achterblijven in de raket, krijg je ook een radiozender mee. Dat is ook wel nodig, want in de ruimte verplaatst geluid zich niet.

Voor welke planeten heb je een ruimtepak nodig?

Tot nu toe is de mens alleen nog maar op de maan geweest en uiteraard in de ruimte zelf. Wel is het gelukt om mars, uranus en pluto te bezoeken met behulp van een robot. In de toekomst verwacht men ook mars te kunnen bezoeken echter duurt de reis naar mars zo’n 250 dagen. Naast de kleine ruimte van de raket waar men zich in bevindt is het ook de vraag of het lichaam van de mens dat aankan. Het wordt namelijk blootgesteld aan straling en gewichtloosheid.

This is an image

This is an image