1. Verken de ruige natuur van Schotland

Dichte wouden, ruige bergen en glinsterende lochs: de natuur van Schotland is wild, woest en wonderschoon. Van verlaten eilanden tot de uitgestrekte wildernis van de Schotse Hooglanden: Schotland heeft alles wat de avontuurlijke natuur-liefhebber zoekt.

De ruige natuur van Schotland Tip rijd het noordelijke gedeelte van de Northcoast 500 Deze foto is genomen in de plaats Kylesku
De ruige natuur van Schotland. Tip: rijd het noordelijke gedeelte van de Northcoast 500. Deze foto is genomen in de plaats Kylesku.

Tip: rijd de kustroute
Rijd de North Coast 500, ook wel Schotlands Route 66 genoemd. Deze adembenemende kustroute door het noordelijkste puntje van Schotland is een van ’s werelds meest iconische autoroutes. Kronkelende wegen voeren door het bergachtige kustlandschap, langs hoge kliffen, witte zandstranden (ja, echt!), kastelen en beroemde meren. Schotse hooglanders kijken toe hoe je voorbij slingert en vriendelijke Schotten verwelkomen je in lieflijke dorpen.

2. Ga wandelen in de Schotse Hooglanden

De natuur van Schotland smeekt je om eropuit te trekken. Ontdek de majestueuze bergen van de beroemde Schotse Hooglanden of ga op pad in uitgestrekte nationale parken zoals Cairngorms of de Trossachs. Wandel door bossen en valleien, langs meren en watervallen, over bergkammen en heuvels. En houd een oogje open voor wilde dieren als berghazen en edelherten.

Bewandel de West Highland Way
Bewandel de West Highland Way

Tip: Loop de West Highland Way
Treed in de voetsporen van Rob Roy – een ­vrijbuiter uit de achttiende eeuw, beter bekend als de Robin Hood van Schotland – en loop een deel van de West Highland Way: de geliefdste lange­afstandsroute van Schotland. Dwaal door enkele van de mooiste landschappen die het land te bieden heeft. Loch Lomond, een diep meer in de zuidelijke hooglanden, en Ben Nevis, de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk, zijn slechts enkele van de hoogtepunten langs de route.

3. Ontdek de verhalen van Schotland

Schotland is het land van de kastelen. Het zijn er meer dan drieduizend en je vindt ze dan ook overal waar je kijkt, in alle vormen en maten. Van midden in het centrum van grote steden tot diep in de Schotse Hooglanden, van middeleeuwse ruïnes tot sprookjesachtige paleizen: leer alles over de fascinerende geschiedenis van Schotland door enkele van deze indrukwekkende historische bouwwerken te bezoeken.

Edinburgh Castle
Edinburgh Castle

Tip: Natuurlijk bezoek je Edinburgh Castle, een van de grootste kastelen van Europa, maar ken je deze pareltjes al?

Dunnottar Castle
Dunnottar Castle
Visit Scotland, Kenny Lam

Dunnottar Castle
Dit fotogenieke kasteel heeft een legendarische ligging, boven op een enorme rots aan de noordoostkust van Schotland. Met een spectaculair uitzicht over zee is deze geduchte vesting getuige geweest van heel wat cruciale momenten in de Schotse geschiedenis.

Balmoral Castle
Balmoral Castle

Balmoral Castle
Ooit beschreef koningin Victoria dit kasteel als haar ‘geliefde paradijs in de Hoog­landen’, en nog altijd verblijft de Britse koninklijke familie hier in de zomer. Wanneer zij er niet zijn, kun je het bezoeken. Dwaal door de charmante tuinen en langs tentoonstellingen in de Ballroom.

Braemar Castle
Dit zeventiende-eeuwse fort, met kenmerkende torens en een kerker in de vorm van een omgekeerde trechter, ligt in het Cairngorms National Park. Het is het enige kasteel in Schotland dat volledig door de gemeenschap wordt gedreven. Vrijwilligers verwelkomen je hartelijk en ­vertellen het verhaal van Braemar Castle.

4. Snuif cultuur in Schotse steden

Hoewel de natuur van Schotland voor velen de grootste attractie van het land is, is een aantal steden ook zeker een bezoek waard. Dompel je onder in de cultuur en rijke geschiedenis, terwijl de ruige natuur nooit ver weg is.

Edinburgh
Een bezoek aan hoofdstad Edinburgh, de stad op zeven heuvels, mag niet ontbreken tijdens een verblijf in Schotland. Hippe winkeltjes en kunstgaleries staan zij aan zij met middeleeuwse bouwwerken, er zijn overal parken én de zee is vlakbij. Struin door smalle steegjes en over historische pleinen, bezoek kastelen en doe een whiskyproeverij. Ontdek hier de highlights van deze stad.

Inverness
Inverness, de stad aan de rivier de Ness, is de belangrijkste stad van de Schotse Hooglanden. Verdiep je in de geschiedenis van Schotland door een bezoek aan het slagveld van Culloden, waar in 1746 de laatste slag van de jakobitische opstand plaatsvond. Binnen een halfuur ben je bij het beroemde meer Loch Ness: maak een cruise en leer alles over het mythische monster.

5. Drink whisky in de lokale pub

Je kunt Schotland niet verlaten zonder een goed glas whisky te hebben gedronken, de nationale drank van het land. Breng een spontaan bezoek aan een lokale pub waar je lokale whisky’s proeft en vriendelijke Schotten ontmoet, die altijd in zijn voor een praatje. Behalve voor de lokale pub, kun je natuurlijk ook kiezen voor een rondleiding of tasting in een van de vele distilleerderijen.

Tip: whiskytrail
Rij de Malt Whisky Trail, een driedaagse route langs enkele van de beste whisky-attracties van Speyside: een gebied waar de helft van de single malt whisky van Schotland wordt geproduceerd..

Ontdek Schotland met Buro Scanbrit

Tijdens een autorondreis van Buro Scanbrit ontdek je het beste van Schotland. Je bent er zo met de comfortabele ferry van DFDS. REIS GROEN: Buro Scanbrit compenseert de CO2-uitstoot van het meest vervuilende onderdeel van de reis: het vervoer.

Buro Scanbrit is dé vakantiespecialist naar Noordwest-­Europa, met reisexperts die de bestemmingen tot in detail kennen en altijd met een passend en persoonlijk advies komen. Meer info: buroscanbrit.nl/voordelig-schotland